Dagnje na buzaru

Sastojci za dagnje na buzaru:
(za 4 osobe)
- 1,5 kg dagnji (ili više)
- 1 dl maslinovog ulja
- 1,5 dl belog vina
- 400 g crvenog ili crnog luka
- 4 češnja belog luka
- malo peršuna
- 2 lovorova lista
- so
- biber
- prezle, 2 kašike (po želji)
Kako se prave dagnje na buzaru?
Dagnje na buzaru se prave tako što prvo dagnje potopite u hladnu vodu. Odmah bacite one koje su isplivale, ili koje su otvorene ili polomljene, jer trovanje pokvarenim dagnjama može biti vrlo opasno. Pažljivo ih operite i što bolje očistite školjke.

U velikoj šerpi (u kojoj ćete kuvati dagnje) zagrejte maslinovo ulje i na njemu kratko propržite crveni, odnosno crni luk. U to dodajte i belo vino, sitno iseckan beli luk, lovor, vegetu i malo bibera. Ubacite dagnje, dobro promešajte tako da se u njih umeša “supa” koju ste napravili od ulja, vina i začina, i zaklopite šerpu. Dagnje su gotove posle desetak minuta, kada se školjke skroz otvore. Tada otklopite, još jednom dobro promešajte, i ako želite, dodajte prezle koje će zgusnuti tečnost.
Dagnje poslužite uz bareni pirinač i salatu, kao i belo vino.
Još recepata: