Piroške sa šunkom i sirom
Piroške su još jedan od starih recepata i zapravo su veoma slične mekikama. Mnogi se pitaju koja je razlika između mekika, uštipaka, piroški i krofni. Zapravo i nije prevelika, jer se sve slično mese i slično prže. Piroške su najčešće punjene, dok su mekike razvučene i prazne, kao i uštipci, koji su uz to i mali, a krofne fino oblikovane.
Table of Contents
Sastojci za piroške sa sirom i šunkom:
Sastojci za testo:
- 550 g brašna
- 1/2 kockice kvasca
- 1 jaje
- 250 ml mleka
- 50 ml vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
Sastojci za punjenje:
- 2 kašike pavlake
- 3 kašike kečapa
- 1 manja kriška tvrdog sira, fete ili kačkavalja (izgnječena ili izrendana)
- 100 g šunke sjtno seckane ili rendane
- po želji origano i drugi sastojci
Trebaće vam još i oko 5 do 6 decilitara ulja za prženje.
Kako se prave piroške?
Ugrejati mleko i vodu, da bude toplo, ali ne vruće. U to dodati šećer i kvasac, rastopiti ga, pa ostaviti par minuta. Za to vreme u vanglu sipati brašno i pomešati so sa njim. Dodati jaje i kvasac rastopljen u vodi i mleku. Sve je najbolje umutiti mikserom dok ne postane glatko i potpuno kompaktno. Ostaviti testo oko 20 minuta da naraste.
Nakon toga rastanjiti testo na pobrašnjavljenu ili neplepljivu podlogu u veći pravougaonik debljine oko pola centimetra. Seći pravougaonike po želji, ali vodite računa da može da stane punjenje u njih.
Što se tiče punjenja, treba pomešati sve sastojke i stavljati na sredinu svake piroške. Piroške dobro zatvoriti da se ne bi otvorile tokom punjenja. Najbolje je da dobro pritisnete krajeve, a onda dodatno urolate.
Od ovog materijala ćete dobiti 20 manjih ili 10 velikih piroški. Vodite računa o tome da ih pravite tako da vam stanu u sud u kome ćete ih pržiti. Ulje zagrejte dobro pre nego što prvu ubacite i okrećite ih kada vidite da se jedna strana zarumenela. Vadite ih na ubrus ili salvetu kako bi upilo višak masnoće.
Ukoliko vam treba još ideja, ovde ih možete naći: Ideje za doručak: 50 ideja za doručak, a više recepata možete pročitati na @demetra.portal