Spremili smo vam 50 ideja za doručak. Neki recepti su jednostavni, neki malo komplikovaniji, ali sigurno ćete naći nešto zanimljivo i po vašem ukusu.
Spremili smo vam neke ideje za doručak. Naravno, mnogi imaju različite sklonosti i afinitete. Dok recimo Italijani pojedu neki kroasan uz obavezan espreso s nogu, za Francuze je to mafin umesto kroasana, a tipični Englezi jedu jaja sa slaninom. Mnogi pak jedu samo pahuljice sa mlekom, a nutricionisti upozoravaju da to nije dovoljno.
Iako ga mnogi preskaču, doručak je ipak najvažniji obrok. Jutranji obrok vam može poboljšati nivo energije i koncentraciju. Ako se odlučujete za kašu, bolje birajte skuvanu ovsenu koja će postepeno oslobađati beta glukan tokom dana.
U ovom članku se nećemo baviti time šta je kompletnija i zdravija opcija za vaš doručak. Nećemo vam objašnjavati ni razliku između omleta i kajgane. Samo ćemo navesti neke ideje, ako ne znate šta je to što bi ovog jutra moglo da se nađe na vašoj trpezi. Možda se odlučite i za neku kombinaciju, ako ima više ukućana ili pak napravite spisak za celu nedelju ili ceo mesec.
Ovo je samo deo recepata koji ćemo dopunjavati vremenom, a vi budite slobodni da nam predloge šaljete na info@demetra.rs sa naznakom: Ideje za doručak. Cilj nam je da ne gubite vreme na smišljanje ujutru, odnosno nekada i pre odlaska u veliku nabavku, već da u par minuta možete imati spisak za celu nedelju, a možda čak i ceo mesec. Na portalu imamo ovakav spisak i sa idejama za ručak (u nastavku), a uskoro možete očekivati i ideje za večeru.
Dobar deo ovih recepata predstavlja zdrav način ishrane ili se tako može pripremiti. Na primer ako krompir pečete u rerni ili sve popularnijoj fritezi bez upotrebe ulja. Važno je da u pokušajima da jedete zdravo ne izbacite nijednu grupu namirnica i da se posavetujete sa nutricionistom ukoliko niste sigurni za izbor namirnica.
Važno je da u prvom obroku izbegnete masti, soli i previše kalorija. Ideje za doručak podrazumevaju i zdrav odnos namirnica, kao i uključene žitarice celog zrna, malo proteina (najbolje mleko ili jogurt) i neko povrće ili voće. Ako preskočite doručak, šećer će vam pasti pre ručka i verovatno ćete posegnuti za nekom užinom – po pravilu nezdravom. Više: Ideje za zdrav doručak
Ukoliko imate decu, u zavisnosti od uzrasta, možete im prilagoditi neke od ovih recepata. Kada su bebe u pitanju, za njih postoji odvojeni spisak koji možete pogledati ovde: Ideje za bebin doručak
Rođeni 17.juna pripadaju znaku Blizanaca, ali sa dodatnim slojem ozbiljnosti i dubine koje donosi numerološki broj 8. Ove osobe su stratezi sa izraženim ambicijama, snažnom logikom i sposobnošću da dugoročno planiraju i ostvaruju ciljeve. Iako imaju komunikativnost tipičnu za Blizance, kod njih dominira odmerenost i upornost, zbog čega često deluju zrelije od svojih vršnjaka.
Kako prolazi trudnoća, od svog ginekologa dobijate izveštaje sa merama Vaše bebe u stomaku. Evo jednog vodiča čemu te mere odgovaraju u stvarnosti i kolika je beba po nedeljama trudnoće.
Rođeni 16.juna su analitični, znatiželjni i duhoviti. Blizanci čiji je um neprekidno aktivan. Ove osobe su izrazito perceptivne, razmišljaju brzo i sposobne su da se snađu u skoro svakoj situaciji zahvaljujući inteligenciji i unutrašnjoj elastičnosti.
Bujon za supu je veoma jednostavno napraviti, a neuporedivo je bolji izbor od nekada popularne supe iz kesice ili klasične kocke za supu. Istina, sada ima i organskih kocki za supu, te ne morate brinuti da li imaju neke nedozvoljene aditive, ali najjednostavniji način da napravite svoj temeljac za supu je ujedno i zdrava opcija.
Pita od heljde, odnosno pita od heljdinih kora se najbolje pokazala spremljena na ovaj način. Ako su kore tanke, možete je praviti i kao klasičnu gibanicu ili pitu sa sirom. Možete čak i da pravite burek sa tanjim korama. Nemojte, pak, pokušavati ako su kore debele.
Cepkano meso je sve popularnije, a kako ga ne biste spremali 5-6 i više sati, postoji metod za pripremu u šerpi. Jeste da ga ne možete baš pustiti da se sve vreme samo sprema, ali biće odlično za najviše 2 sata.
Ako želite da napravite originalne vanilice, onda su to svakako vanilice sa orasima i mašću. Ukoliko ne stavite neki od ova dva sastojka, nećete sigurno dobiti ukus kog se sećate iz detinjstva. Mnogi ne prave vanilice sa mašću, već stavljaju puter ili nezdraviju verziju - margarin, a umesto oraha dodaju samo brašno.