Klasičan đuveč sa svinjskim mesom
Još jedno tradicionalno jelo koje su bake rado pravile, a mi ga nismo baš uvek voleli je đuveč sa svinjskim mesom.
Nije da sam probala baš mnogo recepata kada su krofne u pitanju, ali ovaj se definitivno izdvaja, ako želite meke, a šuplje, nalik na one koje svi najviše volimo sa plaže. Rekla bih da je ovo najbolji recept za krofne, pržene u ulju. Postoji zdravija verzija, pečenih u rerni, sa puterom, ali nisu tako lepe kada se ohlade, već samo ako ih odmah jedete.
U toplo mleko stavite šećer, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac. Kada malo počne da narasta dodajte u vanglu u koju ste sipali brašno, so, 2 umućena jajeta i 50 ml ulja. Sve zajedno zamesite i prekrijte da odstoji oko 30 minuta.
Premesite, pa ostavite da stoji još 30 minuta.
Na pobrašnjavljenu podlogu razvijte testo na oko 1 centimetar debljine. Iz njega vadite krugove i ostavljajte ih da stoje na brašnu još oko pola sata prekriveno krpom.
U šerpu koja je niža a široka sipajte preostalih 950 mililitara ulja i uključite da se zagreje dobro. Ulje ne sme sve vreme da bude na najvišoj temperaturi, ali u početku je važno da se dobro zagreje. Krofne moraju da krenu da se prže kako iz ubacite, a ne da potonu. Krofne ubacujte tako što će strana koja je bila na podlozi biti gore, a ona koja je bila pod krpom i malo se osušila dole okrenuta ka ulju. Ovako se stavljaju da bi mogle potpuno da narastu dok se prže.
Kada ubacite krofnu u šerpu, stavite poklopac (idealno ako imate providan) i držite poklopljeno dok lepo ne narastu možda minut, pa tek onda otvarajte poklopac i dalje pržite otkrivene na drugoj strani. Tako ćete dobiti i beli prsten oko sredine.
Krofne možete vaditi na ubrus da upije višak masnoće, ako ga ima. Punite ih nadevom po želji ili samo pospite šećerom u prahu.
Postanak krofni obavijen je velom misterije, ali postoji nekoliko teorija o njihovom poreklu. Jedna od najpoznatijih teorija pripisuje nastanak krofni holandskim kolonistima u Americi, koji su još u 18. veku pravili slatka pržena testa pod nazivom „olykoeks“ ili „uljne kolači“. Međutim, legenda kaže da je krofne u današnjem obliku prvi put napravio američki mornar Henson Gregori 1847. godine, kada je probušio sredinu testa kako bi se ravnomerno ispržilo. Iako ne postoje konkretni dokazi koji bi potvrdili ovu priču, ona je široko rasprostranjena i često se navodi kao zvanično objašnjenje. Izvor: Smithsonian Magazine
A evo kako možete napraviti: Uštipci: Najlakši recept za uštipke
Objavljen 26. mart 2021. godine, ažuriran 24. avgust 2024. godine
Još jedno tradicionalno jelo koje su bake rado pravile, a mi ga nismo baš uvek voleli je đuveč sa svinjskim mesom.
Ukoliko želite brz i lagan ručak, onda je belo meso sa slaninom i pavlakom pravi izbor za vas. Možete ga kombinovati uz testenine, krompir pire, pirinač ili nešto treće.
Dok jedna grupa roditelja smatra da su bebe i mališani najveći izazov roditeljstva, drugi smatraju da su to deca u pubertetu. Šta je veći izazov za roditelje – mala ili velika deca? Da li je teže imati malo dete ili tinejdžera?
Pubertet često počinje pre nego što roditelji to očekuju, a ponekad i pre nego primete, posebno kada su u pitanju devojčice u pubertetu. Ovo je period na koji često niko od članova porodice nije u potpunosti spreman, a ni siguran kako da se snađe i ponaša.
Loše varenje može da uzrokuje i pojavu gorušice, kiseline u trudnoći, koja je uobičajena pojava. Ovo je sve posledica bebe koja pritiska organe, ali i delovanja hormona. Postoje načini da sebi malo olakšate ovaj period tako što ćete promeniti način života i ishrane, ali po potrebi uvesti i lekove koji su dozvoljeni.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Još jedno tradicionalno jelo koje su bake rado pravile, a mi ga nismo baš uvek voleli je đuveč sa svinjskim mesom.
Ukoliko želite brz i lagan ručak, onda je belo meso sa slaninom i pavlakom pravi izbor za vas. Možete ga kombinovati uz testenine, krompir pire, pirinač ili nešto treće.
Mnogi smatraju da su rižoto i pilav jedno te isto, ali to je sve samo ne istina. Pa čak i kada kažu da je slično, verovatno nisu jeli pravi italijanski rižoto
Običan pasulj sa kobasicama spada u domen tradicionalne srpske hrane i jedno je od kuvanih jela koje malo ko ne voli.
Iskrena da budem, ne znam zašto se ove šnicle zovu kineske šnicle i da li zaista imaju neke veze sa kineskom kuhinjom, tek nama su veoma često na repertoaru već dugi niz godina.
Jedno od najjednostavnijih jela koje možete da napravite, a svi ga vole jesu svinjske šnicle sa krompirom u rerni.