Da li ste se nekada pitali kako se pravi originalna lenja pita na starinski način? Ona se pravi sa puno jabuka i koristi se svinjska mast, ne ni puter, a ni margarin.
Da li ste se nekada pitali kako se pravi originalna lenja pita na starinski način? Moram priznati da sam veliki obožavalac kolača sa jabukama, a nekako su jabuke svima i jedno od voća koje se uvek nalazi u kući, ali ovo je prvi put da se lenja pita pravila kod nas. Iz tog razloga, probala sam mnoge recepte baš za lenju pitu, a jela sam je i kod drugih. Nekako mi se one sa puterom ili margarinom nisu dopadale.
Prhki tradicionalni kolači koji imaju svinjsku mast su daleko ukusniji. To je negde i logično, obzirom da je to onda spremanje na tradicionalan način bez mnogo inovacija.
Kada se kolač ili bilo šta sprema, a da se koristi mast, veoma je važan dobar recept kako biste izbegli da se ta mast i oseti u kolačima. Ima ljudi koji to vole, ali recimo, meni se salčići veoma osećaju, te uvek gledam da izbegnem taj ukus, a posebno i miris masti, iako je uvek imam u kući i redovno koristim.
Mera koju pravim je za onaj duboki i veliki pleh od rerne, to je baš velika količina. Ako želite manju, prepolovite sve sastojke.
Testo za lenju pitu
250 grama masti
3 jajeta
150 grama šećera
50 ml mleka
750 grama brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
FIL: Lenja pita zahteva dosta jabuka da bude ukusna
2.5 – 3 kg rendanih nakiselih jabuka
300 g šećera
2 kašičice cimeta
2 kašike griza (ne mora)
Kako se pravi lenja pita sa jabukama?
Najbolje je da prvo napravite fil. Prvo jabuke stavite u šerpu sa šećerom i cimetom. Izdinstajte fil desetak minuta da se malo zgusne i ispari sok, a dobije lepa komaktnija smesa. Lenja pita sa sirovim jabukama nije istog ukusa. Nema potrebe da skroz ukuvate, kao za džem. Posle 10-ak minuta, dodajte 2 kašike griza da pokupi ostatak vode i ostavite da se prohladi dok napravite testo.
Testo zamesite tako što ćete prvo mikserom umutiti mast, vanilin šećer i šećer, zatim i jaja, pa dodati mleko i na kraju dodavati brašno, prašak za pecivo i mutiti dodacima za mikser za testo (one spiralne žice). Na samom kraju možete malo uobičiti prstima, a onda podeliti testo na dva dela.
Prvu polovinu rastanjite oklagijom na papir za pečenje, pa tek onda prebacite u pleh. Testo je prhko i uspećete da ga rastanjite na površini, ali nećete moći da ga prebacite odatle.
Prvu polovinu testa stavite u pleh, najlakše sa sve pek papirom na kom ste ga razvlačili. Preko sipajte fil od jabuka. Drugu polovina testa takođe možete razvlačiti na pek papiru ili providnoj foliji, pa sa sve njom prebacite u pleh (samo okrenite da kora bude do jabuka). Onda sljuštite foliju ili pek papir sa gornjeg testa.
Ne brinite ako se pomerilo, puklo, nije ravno, prstima ga blago pritisnite svuda, a ono će tokom pečenja narasti.
Kako se peče lenja pita na starinski način?
Lenja pita se prvo peče 20 minuta na 200 stepeni, pa još oko 30-35 minuta na 180 stepeni. Sačekajte da se malo ohladi, pa pospite bogatom prah šečerom i secite na kocke.Pročitajte: Jabuke – najzdravije voće
Ukoliko nemate baš puno vremena ili sve sastojke, probajte ovaj jednostavniji, a preukusan kolač sa jabukama:
Rođeni 23. juna su intuitivni, živahni i izuzetno komunikativni, ali njihova suštinska potreba je emocionalna sigurnost. Iako po horoskopu spadaju u znak Raka, dan njihovog rođenja numerološki se računa kao broj 5, koji donosi pokret, radoznalost i promene.
Medicinski pobačaj, poznat i kao medikamentozni prekid trudnoće, podrazumeva upotrebu lekova za prekid trudnoće u njenim ranim fazama. Najčešće korišćena kombinacija lekova za ovu svrhu su mifepriston i misoprostol. Ovi lekovi deluju sinergijski kako bi izazvali prekid trudnoće.
Brusketi su odličan izbor kada vam treba da brzinski napravite neko jelo koje biste poslužili uz piće kada imate neočekivane goste ili nemate baš previše vremena za pripremu. Uglavnom možete praviti različite variacije na temu, a snalaziti se sa onim što u tom trenutku imate kod kuće.
Kada se javi krvarenje iz nosa kod dece, a posebno ako se odmah ne zaustavi. Roditelji se nekada uspaniče. Često na potpuno pogrešan način pokušavaju da zaustave krvarenje, kao što su zabacivanje glave ili postavljanje deteta da legne. Krv iz nosa kod deteta u većini slučajeva nije razlog za brigu.
Brusketi su odličan izbor kada vam treba da brzinski napravite neko jelo koje biste poslužili uz piće kada imate neočekivane goste ili nemate baš previše vremena za pripremu. Uglavnom možete praviti različite variacije na temu, a snalaziti se sa onim što u tom trenutku imate kod kuće.
Svi imaju različito mišljenje šta je sataraš, a šta bećarac. Neki kažu da je ovo sataraš, a da se u bećarac dodaje meso. Drugi tvrde da se dodaju jaja, a ima i onih koji dodaju pirinač. Neki spremaju ljutu verziju, neki dodaju više paradajza nego paprike. Ima onih koji ovo jelo kuvaju samo kratko, dok drugi tvrde da je tajna kvaliteta i ukusa upravo u dužem kuvanju.
Grašak je jedno od onih jela koje se obično voli više nego boranija. Mada i za boraniju smo podelili recept kojim su mnogi oduševljeni. Možete ga videti na našem Instagram nalogu.
Ako volite biskvite i da imate neki keks uz kafu, ovi keksići sa limunom će vam se sigurno dopasti. Pored kantučinija, koji su tradicionalan italijanski keks, ovi su veoma popularni u Italiji.
Juneća džigerica se može pripremiti i na vrlo jednostavan način, bez dodavanja drugog povrća, a samo uz dodatak belog luka, soli i ulja. Na ovaj način možete pripremiti i svinjsku džigericu.