Da li ste se nekada pitali kako se pravi originalna lenja pita na starinski način? Ona se pravi sa puno jabuka i koristi se svinjska mast, ne ni puter, a ni margarin.
Da li ste se nekada pitali kako se pravi originalna lenja pita na starinski način? Moram priznati da sam veliki obožavalac kolača sa jabukama, a nekako su jabuke svima i jedno od voća koje se uvek nalazi u kući, ali ovo je prvi put da se lenja pita pravila kod nas. Iz tog razloga, probala sam mnoge recepte baš za lenju pitu, a jela sam je i kod drugih. Nekako mi se one sa puterom ili margarinom nisu dopadale.
Prhki tradicionalni kolači koji imaju svinjsku mast su daleko ukusniji. To je negde i logično, obzirom da je to onda spremanje na tradicionalan način bez mnogo inovacija.
Kada se kolač ili bilo šta sprema, a da se koristi mast, veoma je važan dobar recept kako biste izbegli da se ta mast i oseti u kolačima. Ima ljudi koji to vole, ali recimo, meni se salčići veoma osećaju, te uvek gledam da izbegnem taj ukus, a posebno i miris masti, iako je uvek imam u kući i redovno koristim.
Mera koju pravim je za onaj duboki i veliki pleh od rerne, to je baš velika količina. Ako želite manju, prepolovite sve sastojke.
Testo za lenju pitu
250 grama masti
3 jajeta
150 grama šećera
50 ml mleka
750 grama brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
FIL: Lenja pita zahteva dosta jabuka da bude ukusna
2.5 – 3 kg rendanih nakiselih jabuka
300 g šećera
2 kašičice cimeta
2 kašike griza (ne mora)
Kako se pravi lenja pita sa jabukama?
Najbolje je da prvo napravite fil. Prvo jabuke stavite u šerpu sa šećerom i cimetom. Izdinstajte fil desetak minuta da se malo zgusne i ispari sok, a dobije lepa komaktnija smesa. Lenja pita sa sirovim jabukama nije istog ukusa. Nema potrebe da skroz ukuvate, kao za džem. Posle 10-ak minuta, dodajte 2 kašike griza da pokupi ostatak vode i ostavite da se prohladi dok napravite testo.
Testo zamesite tako što ćete prvo mikserom umutiti mast, vanilin šećer i šećer, zatim i jaja, pa dodati mleko i na kraju dodavati brašno, prašak za pecivo i mutiti dodacima za mikser za testo (one spiralne žice). Na samom kraju možete malo uobičiti prstima, a onda podeliti testo na dva dela.
Prvu polovinu rastanjite oklagijom na papir za pečenje, pa tek onda prebacite u pleh. Testo je prhko i uspećete da ga rastanjite na površini, ali nećete moći da ga prebacite odatle.
Prvu polovinu testa stavite u pleh, najlakše sa sve pek papirom na kom ste ga razvlačili. Preko sipajte fil od jabuka. Drugu polovina testa takođe možete razvlačiti na pek papiru ili providnoj foliji, pa sa sve njom prebacite u pleh (samo okrenite da kora bude do jabuka). Onda sljuštite foliju ili pek papir sa gornjeg testa.
Ne brinite ako se pomerilo, puklo, nije ravno, prstima ga blago pritisnite svuda, a ono će tokom pečenja narasti.
Kako se peče lenja pita na starinski način?
Lenja pita se prvo peče 20 minuta na 200 stepeni, pa još oko 30-35 minuta na 180 stepeni. Sačekajte da se malo ohladi, pa pospite bogatom prah šečerom i secite na kocke.Pročitajte: Jabuke – najzdravije voće
Ukoliko nemate baš puno vremena ili sve sastojke, probajte ovaj jednostavniji, a preukusan kolač sa jabukama:
Rođeni 17.juna pripadaju znaku Blizanaca, ali sa dodatnim slojem ozbiljnosti i dubine koje donosi numerološki broj 8. Ove osobe su stratezi sa izraženim ambicijama, snažnom logikom i sposobnošću da dugoročno planiraju i ostvaruju ciljeve. Iako imaju komunikativnost tipičnu za Blizance, kod njih dominira odmerenost i upornost, zbog čega često deluju zrelije od svojih vršnjaka.
Kako prolazi trudnoća, od svog ginekologa dobijate izveštaje sa merama Vaše bebe u stomaku. Evo jednog vodiča čemu te mere odgovaraju u stvarnosti i kolika je beba po nedeljama trudnoće.
Rođeni 16.juna su analitični, znatiželjni i duhoviti. Blizanci čiji je um neprekidno aktivan. Ove osobe su izrazito perceptivne, razmišljaju brzo i sposobne su da se snađu u skoro svakoj situaciji zahvaljujući inteligenciji i unutrašnjoj elastičnosti.
Bujon za supu je veoma jednostavno napraviti, a neuporedivo je bolji izbor od nekada popularne supe iz kesice ili klasične kocke za supu. Istina, sada ima i organskih kocki za supu, te ne morate brinuti da li imaju neke nedozvoljene aditive, ali najjednostavniji način da napravite svoj temeljac za supu je ujedno i zdrava opcija.
Pita od heljde, odnosno pita od heljdinih kora se najbolje pokazala spremljena na ovaj način. Ako su kore tanke, možete je praviti i kao klasičnu gibanicu ili pitu sa sirom. Možete čak i da pravite burek sa tanjim korama. Nemojte, pak, pokušavati ako su kore debele.
Cepkano meso je sve popularnije, a kako ga ne biste spremali 5-6 i više sati, postoji metod za pripremu u šerpi. Jeste da ga ne možete baš pustiti da se sve vreme samo sprema, ali biće odlično za najviše 2 sata.
Ako želite da napravite originalne vanilice, onda su to svakako vanilice sa orasima i mašću. Ukoliko ne stavite neki od ova dva sastojka, nećete sigurno dobiti ukus kog se sećate iz detinjstva. Mnogi ne prave vanilice sa mašću, već stavljaju puter ili nezdraviju verziju - margarin, a umesto oraha dodaju samo brašno.