Prebranac: Kako se pravi klasičan prebranac

Foto: MrsPetkovic
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.
U ovom tekstu:

Foto: MrsPetkovic
Sastojci:
- 500 grama pasulja (najbolje tetovac, ali može i običan beli, gradištanac)
- 500 grama crnog luka ili praziluka
- 300 ml ulja (ili svinjske masti, ako ne pravite posnu verziju)
- 3 lovorova lista
- kašika aleve paprike,
- kašičica bibera,
- so po ukusu.
- Ukoliko želite, možete dodati malo čili paprike ili mešavinu meksičkih začina kako bi poboljšali ukus. U tom slučaju srazmerno smanjite količinu bibera i aleve paprike, pa probajte pre nego što ubacite u rernu.

Foto: MrsPetkovic
Kako se pravi prebranac?
Potopite pasulj veče pre, kako bi bio zdraviji i brže se skuvao. Sutradan ga kuvajte u vodi tako što ćete prvu vodu posle 15 minuta ključanja baciti, pa sipati novu vodu. U novoj vodi kuvajte dok zrna pasulja ne postanu meka, na ivici da počnu da se raspadaju. U vodu u kojoj se kuva odmah dodajte lovorov list.
U tiganj sipajte ulje ili mast i zagrejte, dodajte praziluk isečen na kolutove ili crni luk presečen po sredini, pa onda sečen na tanke, tanke kriške. Ovako će pasulj biti ukusniji nego da sečete luk na sitne kockice. Propržite da se luk ustaklasti.
Nakon toga uzmite posudu za rernu. Prospite vodu iz pasulja tako da je ostane da samo blago prekriva pasulj, nemojte potpuno cediti. Dodajte biber, so i alevu papriku.

U posudu sipajte red ulja sa lukom, red pasulja, pa na kraju sve sjedinite blago i proverite da li je dovoljno slano. Ako je potrebno dodajte još soli i pecite u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni kako bi se lepo zapekao. Ako dodajete kobasice, pečurke i slično u prebranac. Dodajte ih preko pasulja i blago utisnite, kada ga sipate u posudu.
Još predloga: Pasulj sa kobasicama: Kako se kuva čorbast pasulj?
Objavljen: 15. jun 2024. godine