fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Pasulj sa kobasicama: Kako se kuva čorbast pasulj?

Običan pasulj sa kobasicama spada u domen tradicionalne srpske hrane i jedno je od kuvanih jela koje malo ko ne voli. Bio bez mesa, sa suvim mesom ili kobasicama, pasulj je i veoma zdravo povrće. Dobra strana ovog variva je u tome što uvek možete da ga skuvate za više dana i čini se da je sa svakim podgrevanjem sve bolji. Ostatak možete da zaledite i za par minuta, odleđivanjem i grejanjem, dobijate spreman ručak.

corbast pasulj sa kobasicama

Zašto se pasulj potapa pre kuvanja?

Kada nekoga pitate kako se pravi pasulj, prvo što će vam preći jeste da treba da se noć pre pripreme potopi. Razlog tome je pre svega fitinska kiselina, a više možete pročitati na blogu Tvoj nutricionista. Pasulj se potapa u vodu preko noći iz nekoliko razloga:

 1. Smanjenje vremena kuvanja: Potapanjem pasulja u vodi preko noći, zrna pasulja upijaju vodu i nabubre, čime se smanjuje vreme kuvanja. Kad pasulj nabubri, brže će se skuvati.
 2. Smanjenje gasova: Pasulj sadrži složene šećere koji mogu izazvati nadimanje i gasove. Potapanjem pasulja preko noći, neke od ovih šećera se razgrađuju, što može pomoći u smanjenju problema sa gasovima nakon konzumacije. Svakako možete dok se kuva dodati i kesicu čaja od nane, neće promeniti ukus pasulja, a biće manje problema sa stomakom.
 3. Poboljšanje nutritivne vrednosti: Potapanjem pasulja, može se poboljšati njegova nutritivna vrednost jer se smanjuju prisutni anti-nutrijenti poput fitinske kiseline. Fitinska kiselina može smanjiti apsorpciju određenih minerala u organizmu, a potapanjem pasulja se smanjuje njen sadržaj.

Sastojci:

 • oko 200 grama pasulja (najbolje gradištanac ili šareni)
 • oko 300 grama kobasica
 • 1 veća glavica crnog luka
 • 2 šargarepe
 • 3-4 čenova belog luka
 • 3 lovorova lista
 • par zrna bibera
 • aleva paprika i
 • mešani začin po ukusu
 • pola šoljice soka od paradajza
 • 5 većih kašika masti
 • 5 kašika brašna

Kako se kuva pasulj sa kobasicama?

Nakon što pasulj prenoći, možete ga uključiti da se kuva. Kada provri, sačekajte da vri još petnaestak minuta, a nakon toga tu vodu prospite. Sipajte čistu vodu i nakon toga dodajte sastojke.

Luk i beli luk sitno iseckajte. Očistite šargarepu. Šargarepu možete ostaviti i celu, a možete je zajedno sa lukom i belim lukom iseckati u seckalici kako bi masa bila kompaktnija ili deca ne vole delove luka i šargarepe u pasulju. Osim toga, dodajte i lovorov list, biber u zrnu, alevu papriku i sok od paradajza. Veoma je važno alevu papriku dodati odmah, jer ona dobija pun ukus kada se kuva, a ne prži kao što je kod nas često običaj. Dodajte i kobasice i ostavite sve da se krčka na tihov vatri nakon što provri.

Mnogi čorbast pasulj spremaju bez zaprške, ali ovde to neće biti slučaj. Jeste možda zdravije, no nećete ga jesti baš svaki dan, a ukus pravog čorbastog pasulja sa zaprškom od masti je nezamenljiv.

Kako se pravi pasulj sa zaprškom?

Kada primetite da su zrna pasulja skuvana, znači da je gotov. Tada u tiganj stavite mast i čekajte da se rastopi. U to onda dodajte i brašno i varjačom mešajte dok brašno blago ne požuti. Sipajte tu smesu u pasulj, promešajte i vratite na vatru na još par minuta. Tada stavite i suvi začin, pa probajte da li je potrebno dodati i soli.

Ako koristite veoma slane kobasice ili suvo meso, nemojte nikada dodavati so ili suvi začin (vegetu, bio začin…) do pred sam kraj. Suvi začin, osim kada je u pitanju organski, svakako ne treba da se stavlja u jelo osim par minuta pre kraja kuvanja.

Čorbast pasulj je gotov nakon što ga zapržite i začinite. Ostavite ga poklopljenog još samo minut do dva da se sve lepo ukuva. Narednih dana ga možete podgrevati ili zalediti, pa odlediti i grejati po potrebi.

Ukoliko vam treba još ideja, ovde ih možete naći: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?, a više recepata možete pročitati na @demetra.portal

Objavljen: 7. oktobra 2023. godine, ažuriran: 26. oktobra 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button