fbpx
Logoped

Beba nije prošla skrining sluha

Majka se obraća Mariji Ranisav, logopedu, zbog toga što ni u porodilištu ni na prvoj kontroli beba nije prošla skrining sluha. Zanima me da li je on siguran pokazatelj da beba ne čuje dobro.

Pitanje:

Zdravo! Moja beba nije prošla skrining sluha u porodilištu, pa smo je posle mesec dana vodili na još jedan na Institutu za majku i dete. Međutim, ni tamo nije prošao.

Nisam dobila puno informacija vezano za to. Samo mi je rečeno da nije prošao i da dođemo kada napuni tri meseca jer mu se po rečima doktorke slušni kanali nisu još uvek u potpunosti razvili. Ali, ja kao mama nemam mira dok ne saznam šta je. Ja znam da moja beba čuje. Reaguje na iznenadne zvuke ali ne baš svaki put, zaspi dok mu pevam, ponekad gleda u pravcu mojih usana dok govorim i normalno plače čak i ispušta zvuke u vidu produženog a i k.

Da li je moguće da moja beba ipak ne čuje uprkos svemu gore što sam navela? Volela bih da saznam da bih ga na vreme zbog govora tretirala. Hvala vam unapred.

Tatjana

logoped
Beba nije prošla skrining sluha

Odgovor logopeda: Beba nije prošla skrining sluha

Poštovana Tatjana,

Negativni rezultat na skriningu ukazuje na verovatno postojanje oštećenja sluha. Ali često dolazi do lažno negativnog rezultata, čiji uzrok może biti npr. zapušenost slušnog kanala.
Ako na sledećem testiranju opet bude negativam rezultat, potrebno je uraditi kompletnu audiološku analizu sluha. Timpanometrija, otoakustičke emisije, BERA test a po potrebi i druge vrste testova. Oni će vam dati uvid u funkcionisanje spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg uha i utvrditi na kom nivou je problem.
Utvrdiće da li postoji oštećenje sluha poreko 30 decibela, ili je pak oštećen određeni frekventni opseg pa dete nije u stanju da percipira zvukove određene frekvencije.

Moram napomenuti da sve bebe bile čujuće ili ne, spontano guču i vokalizuju. Tek oko prve godine kada se očekuju prve reči se uočava razlika u produkciji slogova, reči i tada možemo posumnjati da je u pitanju problem sa sluhom. Zato nam je skrinig test veoma pomogao u ranom dijagnostikovanju poremećaja sluha.

Ako Vam potvrde prisustvo oštećenja sluha, svakako bih vas savetovala da zakažete i logopedsko savetovanje i praćenje razvoja govora. Zajedničkim i pravovremenim delovanjem možemo prevenirati pojavu usporenog razvoja govora.
Tu sam za sva Vaša pitanja.

S poštovanjem,

Marija Ranisav

U ovom članku imate neke informacije o pomenutoj temi: Povezanost sluha i govora

Dodatno pitanje majke:

Primetila sam da ima, kako ja to nazovem, sekret u ušima. Da li može biti i to uzrok? Sačekaću na taj pregled kada navrši 3 meseca. Nadam se da će mi recić nešto više i da će mu uraditi testove koje ste naveli. I iskreno se nadam da je neki bezazlen problem.

Beba nije prošla skrining sluha
Beba nije prošla skrining sluha
Odgovor logopeda:

Kao što sam navela, strano telo, sekret u spoljašnjem ili srednjem uhu, może dovesti do konduktivnog oštećenja sluha što se rešava otklanjanjem istog iz spoljašnjeg kanala ili lekovima. I tada nalaz może biti negativan tj. pokazivati da bebica ne čuje.
Ali ne možemo biti sigurni dok se ne otkloni sekret i dok se ponovi ne urade testovi koji dokazuju da li je uredna funkcija kohlee i nervnih puteva do mozga.

Nadam se pozitivnom rezultatu na sledećoj kontroli, zajedno sa Vama.

Marija Ranisav

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button