fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Da li beba ima autizam?

Čitatelj je postavio pitanje logopedu o tome da li beba ima autizam i kako da prepozna znakove dobrog razvoja.

Pitanje: Da li beba ima autizam?

Poštovani,

Da li mi možete odgovoriti na pitanje? Pišem Vam iz Crne Gore. Imam sina od 10 meseci. On često pucketa prstima na rukama, radostan je. Kada leži pruža ruke prema nama roditeljima da ga podignemo i nosimo. Za sad, kada uz naše držanje pokušavamo da ga držimo da hoda, on to radi na prstima ali opet kažem, on je beba od 10 meseci. Da li ima razloga za brigu od, ne daj Bože, autizma?

Dosta često se češka po kosi. Odabrani pedijatar nam je rekao da je sigurno neka alergija po pitanju češanja. Govori “ta-ta” i neke manje reči, “guguče”. Ne pruža otpor kada sa njim igramo ili ga nosimo, niti kada ga njegov stric, a moj brat, nosi ili nana i deda i uža porodica.
Hvala Vam.

Dete od četiri godine ne priča

Odgovor logopeda: Da li beba ima autizam?

Poštovani,

Navešću vam nekoliko pokazatelja koje trebate ispratiti kako bi imali uvid u pravilan razvoj vašeg deteta.
Najbitnije je da vas dete gleda i da ima potrebu za vašim prisustvom. Kada mu govorite i kada mu se obraćate trebalo bi da vas posmatra i da vas prati pogledom. Osmeh ili gukanje je odgovarajuća reakcija u ovom periodu. Babling tj. udvajanje slogova se očekuje u ovom periodu. Ne podrazumeva da će ba-ba, ma-ma, ga-ga ili slične reči imati značenje ali su pokazatelj pravilnog razvoja govora koji prethodi prvoj “pravoj” reči.

beba spava sa cuclom 3

Bitno je ispratiti da li se dete okreće ka izvoru zvuka. Kada neko govori ili kada se zalupe vrata, prođe avion i sl. dete bi trebalo da se okrene ka izvoru zvuka. Kada mu date igračku u ruku trebao bi da je zagleda ili kada ta ista igračka padne na pod trebao bi da gleda gde je nestala i da je traži pogledom.

Pucketanje prstima ne mora nužno da znači stereotipnu radnju koju ste povezali sa spektrom autizma.
Češkanje mu predstavlja zadovoljstvo i u tom smislu nastoji da ponavlja tu radnju. Tako da nije obavezujuće da je u vezi sa spektrom.

Moj je savet da kada napuni 12-16 meseci zakažete pregled kod logopeda i defektologa, koji će pregledati dete i dati vam konkretne savete u vezi psihomotornig i govorno-jezičkog razvoja.
Za sada je rano da se da bilo koja dijagnoza, posebno da li beba ima autizam, ali svakako możete odvesti dete u razvojno savetovalište i zatrażite savet.

Da li beba ima autizam?
Da li beba ima autizam?

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE 

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button