fbpx
Logoped

Beba ima uvučenu vilicu

Majka je poslala pitanje vezano za to što beba ima uvučenu vilicu i pita se da li će se to promeniti i da li se može da mu smeta za razvoj govora.

Pitanje: Beba ima uvučenu vilicu

Poštovana Marija,

Molila bih Vas za stručno mišljenje i savet. Naime, moj sin, koji sad već ima 5 meseci, ima uvučenu donju vilicu. U konsultaciji sa pedijatrima mi je rečeno da će se vilica izvući do trećeg-četvrtog meseca. Mi smo sada pri kraju petog meseca, a ja promenu u izgledu njegove vilice ne vidim. Ono što sam čitala i raspitivala se, je da zbog uvucene vilice i jezik uvučen, odnosno nije dobro pozicioniran u usnoj duplji i da zbog toga moze doći do poteškoća u govoru. Da li Vi imate iskustva sa takvim problemom kod dece i da li postoje neke vezbice koje bi pomogle? Bilo kakav savet bi dobrodošao. Unapred neizmerno hvala.

Srdačan pozdrav,

Sonja

logoped

Da li se može pomoći bebi da se koriguje vilica? – odgovor logopeda

Poštovana Sonja,
Imam nekoliko pitanja. Da li dete može da se pravilno hrani? Da li jezikom može da obuhvati areolu i pravilno i ritmično isisa mleko? Da li u stanju mirovanja jezik leži u usnoj duplji ili je izbačen? Obzirom da je 5 ( možda već i 6 meseci staro dete) da li ste probali sa čvrstom ishranom?
Ovo su bitni pokazatelji koji nam daju uvid u funkcionisanje givornih organa koji su neophodni za razvoj govora i pravilne artikulacije.

Moguće je da budu ograničeni pokreti jezika, i nepravilan zagrižaj koji će dovesti do izmenjene artikulacije pojedinih glasova.
Svakako bih vas savetovala da do prve godine posetite logopeda, koji će proceniti trenutno stanje i dati vam konkretne savete.  beba ima uvučenu vilicu

S poštovanjem,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button