Kačamak – palenta
Kačamak ili palenta sprema se više od veka i svi ga spemaju na različit način. Odličan je izbor za doručak, a ujedno je i odličan bezglutenski obrok za osobe koje imaju celijakiju ili su intolerantne na gluten. Neki pak imaju dilemu kako da ga spreme da ne bude previše gust ili pak redak.
U ovom tekstu:
Sastojci:
Ovo su osnovni sastojci:
- 1 šolja palente
- 3 šolje vode
- 1 kašičica maslinovog ulja ili putera
- 1/2 kašičice soli (ne ako kuvate za bebu)
Ako pravite palentu za bebu, onda stavite manje palente ili više vode. Uglavnom za dobru strukturu uvek ide razmera 1:3 i ako kuvate pirinač, griz ili nešto treće. Za bebu dodajte više vode kako bi bilo ređe i lakše za jelo. Osim ako ćete razređivati sa nekim drugim dodatkom.
Pored toga sami možete odabrati šta želite da kombinujete: sir, pavlaku, kajmak, ajvar, mleko ili nešto treće. Na fotografijama je kačamak sa feta sirom i bosiljkom.
Kako se pravi kačamak?
U jednu dublju šerpu sipajte vodu, posolite je i dodajte maslinovo ulje ili puter. Kada počne da se greje, dodajte palentu i mešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, 2 do 5 minuta pošto počne da ključa. Nemojte čekati da voda počne da ključa, pa da ubacujete onda palentu. U toj varijanti je moguće da ćete imati problem da razbijete grudve koje se tada formiraju, pa struktura neće biti idealno glatka.
Nakon kuvanja dodajte šta želite i poslužite. Mnogi pitaju da li bi bebi moglo da spemaju dan ranije ili za dva dana, međutim, kačamak se dosta stegne i nije tako ukusan kada se ohladi, a kuvanje ne oduzima više od 5 minuta, posebno tako male količine, pa je idealno da uvek kuvate sveže, a može biti i odličan obrok za vas. Takođe, za kuvanje bebama nemojte dodavati so u vodu.
Više recepata možete pronaći na @demetra.portal
Objavljen: 8. oktobar 2022. godine, ažuriran: 27. decembar. godine