Popara je od vajkada poznato jelo u Srbiji. Nekada jelo siromašnih, u poslednje vreme sve češće, veoma popularno. U našim bolnicama i vrtićima, nažalost, nikada nije izašlo iz mode u svom najskromnijem i bezukusnijem obliku.
Kao i svako jelo, samo je važan način na koji ga pravite, da li dodajete neke sastojke koji su vam ukusni. A definitivno je nešto što možete praviti bebi za doručak već od uvođenja mlečnih proizvoda i glutena u ishranu.
Popara je jedno od jela koje u poslednje vreme nalazi svoje mesto na meniju restorana uz uštipke, prženice i kačamak, kao ne baš jeftin doručak. Neki to ismevaju, neki se raduju, a neki jednostavno ni ne znaju kako da naprave ukusnu poparu kod kuće.
Šta vam treba za poparu?
Sastojci su uglavnom proizvoljni i po ukusu. Nema tačne mere, već ćete ovde morati sami da napravite procenu.
Malo putera
Stari hleb, kifle, šta god…
Kajmak, sir, pavlaka…
So
Voda
Kako se pravi popara od starog hleba?
U šerpu stavite kockicu putera da se istopi. Preko dodajte iscepkan ili iseckan hleb (meni je lakše da ga isečem na sitne kockice. Kada sam pravila bebi, sekla sam samo sredinu ili meke kifle). Nalijte vodom toliko da hleb bude potpoljen potpuno, ali ne i da pliva u vodi. Mešajte da se malo ukuva u vodi.
Ako vam se učini da je previše žilav, dodajte još malo vode. Posolite po želji, vodite samo računa da li ćete dodati već sir koji je dosta slan(bebama u svakom slučaju nemojte soliti). Onda izmrvite sir, dodajte kajmak, krem sir, pavlaku ili šta želite. Promešajte da se sve lepo sjedini, sklonite sa vatre i servirajte.
Popara od starog hleba – napomena
Neki prave i sa proprženim minijaturnim komadićima slaninice umesto putera. Savet je da slaninu izvadite kada se isprži, pa je dodate na kraju. Ako je ostavite u šerpi, razmekšaće se od kuvanja.
Popara od starog hleba
Na slici je primer serviranja sa sušenim listom celera, i paradajzom i proprženim prazilukom pored. Možete ga dodati i unutra, kao i izrendati još sira preko ili staviti kašiku pavlake. Stvar je ukusa šta vam se dopada.
Ljudi rođeni 16.jula nose u sebi emotivnu dubinu i zaštitničku prirodu znaka Raka, ali dodatno imaju uticaj broja 7 (1 + 6), koji je u numerologiji poznat kao broj duhovnosti, analize i mudrosti. Ova kombinacija stvara introspektivne, intuitivne i misaono snažne ličnosti, koje najčešće deluju tiho, ali ostavljaju dubok utisak.
Letnje temperature i pojačana aktivnost znače - pojačano znojenje. I dok je znoj prirodan mehanizam kojim telo reguliše temperaturu, neprijatan miris, vlažna odeća i kožne iritacije nisu nimalo prijatna strana toplih dana.
Da li je dovoljan i adekvatan lek laneno seme za bešiku? Ono može biti korisno za zdravlje bešike, ali ne direktno kao lek za probleme s bešikom. Njegova upotreba je najčešće povezana sa opštim poboljšanjem varenja, smanjenjem upala i podrškom zdravlju urinarnog sistema.
Infekcije vaginalnog kvasca često se javljaju pre ili posle perioda osobe zbog hormonskih promena vezanih za menstruaciju. Prekomeran rast gljivica može dovesti do vaginalne infekcije.
Da li je moguće uskladiti sve, da ne trpi majčinstvo i uspešna karijera? Uglavnom ne! Važno je da majke ne osećaju pritisak koji osećaju svih prethodnih godina. Isto tako, važno je poštovati izbore žena koje se odluče samo za jedno, za drugo ili pak nešto treće
Da li je moguće uskladiti sve, da ne trpi majčinstvo i uspešna karijera? Uglavnom ne! Važno je da majke ne osećaju pritisak koji osećaju svih prethodnih godina. Isto tako, važno je poštovati izbore žena koje se odluče samo za jedno, za drugo ili pak nešto treće
Ne samo da je posna proja odlična kada vam je potreban posni obrok ili kao predjelo na posnoj trpezi, već je odličan izbor ukoliko ne smete da jedete jaja i/ili mlečne proizvode.
Kako da jednostavno spremite preukusan ručak ili prilog uz ručak: šargarepa i krompir iz rerne sa malo slanine (ali ne morate koristiti ako postite ili ste vegetarijanci).