Uštipci: Najlakši recept za uštipke
Nema sumnje da svi volimo testo, posebno prženo u dubokom ulju. To koliko je zdravo je druga stvar, ali ponekad je u redu da udovoljimo sebi i dragim ljudima i napravimo klasične uštipke. Uštipci mogu da se jedu slatki ili slani, kako više volite. Osnovno testo se pravi na isti način i ovo su uštipci sa kvascem.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 150 ml mleka
- 250 ml vode
- 500 grama brašna
- 1/3 kockice svežeg kvasca ili 1/2 kesice suvog (bolje svež)
- 5-8 dl ulja za prženje
Kako se prave uštipci?
U vangli umutiti jaja. Možete viljuškom, ali je lakše mikserom. Dodajte brašno i so. U odvojenu posudu zagrejte mleko (da bude toplo, ali ne vrelo), dodajte šećer i izmrvljen kvasac. Razmućen kvasac dodajte u smesu i sipajte još 250 ml tople vode. Sve ostavite da odstoji oko pola sata.
Nakon toga varjačom ili viljuškom izmešajte testo još jednom. Uzmite manju šerpu (oko 1l kapacitet) i sipajte ulju u nju i uključite na najjače da se greje. Nakon 10-ak minuta, malom kutlačom, kašikom ili kašikom za sladoled vadite manje količine testa i stavljajte u ulje. Ako je dobro ugrejano, one će izlaziti na površinu i narastatati dok se ne zakruže. Možda će trebati da da ih malo okrećete u ulju dok se prže, a neke će se i same okretati. Važno da se sve vreme prže u vrućem ulju. Nakon što dobiju lepu boju, vadite ih i služite po želji – sa sirom, džemom, kremom, salatom…
Savet plus:
- Veoma je važno da ulje bude dobro zagrejano, kada se jako ugreje, onda ga možete smanjiti na 6/7 od 9 i sve vreme tako peći. Nedovoljno zagrejano ulje je jedan od razloga zašto testo upije masnoću. Drugi je da u testo bespotrebno dodajete malo masnoće. Nemojte to raditi.
- Možete dodati i koju kap sirćeta da biste osigurali da testo ne upija ulje, ali videćete da nije potrebno. Testirajte stavljanjem ubrusa pod uštipke koje izvadite. Uvidećete da će biti malo masan, ali ne natopljen.
Ovu i još mnoštvo drugih ideja za doručak možete naći na spisku: Ideje za doručak: 50 ideja za doručak
Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal
Objavljen: 23. septembar 2023. godine, ažuriran: 25. septembar 2023. godine