Mekike
Jedan od ukusa koji sve generacije podseća na detinjstvo svakako su mekike. Čini se da su ih poslednjih godina zamenila druga jela, nekada zdravija, a nekad baš i ne. No, ukoliko povremeno pojedete koju mekiku, krofnu ili uštipak, neće biti smak sveta.
U ovom tekstu:
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 1 svež kvasac (sa suvim kvascem vam neće testo dovoljno narastati)
- kašika šećera
- kašičica soli
- 180 ml jogurta
- 100 ml mleka
- 1 jaje
- 500 do 600 ml ulja za prženje
Kako se prave mekike?
Zagrejati mleko i dodati kvasac i šećer da kvasac naraste. Zatim u brašno sipati razmućen kvasac, umućeno jaje i smlačen jogurt. Dodati i so i sve zamesiti. Ostaviti da pokriveno naraste 20-30 minuta.
Nakon toga testo izdvaditi na radnu površinu na koju ste prethodno posuli brašno. Rastanjiti na debljinu 7-8 milimetara i iseći na pravougaonike. Ako su veći, na stredini svakog zaseći rupu da ne bi pucali prilikom prženja. Ostaviti da stoje još 20-ak minuta.
Sipati u šerpu oko 600 ml ulja i zagrejati ulje minimum 5 minuta na najjače. Kada je ulje dobro ugrejano, možete ga malo smanjiti i ubacivati jednu po jednu mekiku. Mekike se, kao i krofne ubacuju tako da ona strana koja je bila na podlozi bude gore, kako bi bolje narastale. Kada jedna strana porumeni, okrenite ih na drugu stranu, a zatim vadite.
Kada je ulje dobro zagrejano, mekike neće upijati previše ulja i neće biti masne.
Možete ih služiti po želji sa sirom, kajmakom, pavlakom, džemom, kremom ili samo posute prah šećerom.
Više recepata možete pronaći na @demetra.portal
Objavljen: 5. novembra 2024. godine, ažuriran: 19. avgusta 2024. godine