Intolerancija na gluten i 8 simptoma intolerancije na gluten

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. Preosetljivost ili intolerancija na gluten je kada osoba oseća umor, bol ili nadimanje nakon što jede hranu koja sadrži gluten. Prema istraživanjima oko 1% populacije ima celijakiju, a čak 6% i više ima intoleranciju na gluten.(1)
Intolerancija na gluten je, statistički gledano, češća kod žena. Neko se sa njom rađa, a neki je stiču kasnije tokom života.
U ovom tekstu:
Šta je intolerancija na gluten ili preosetljivost na gluten?
Intolerancija na gluten izaziva slične simptome kao i celijakija – nadimanje, bol u stomaku i mučninu. Simptomi intolerancije podsećaju i na simptome alergije na pšenicu ili sindrom iritabilnog creva. Postoje dokazi da faktori životne sredine mogu da igraju ulogu u celijakiji (3), ali ne znaju tačno šta uzrokuje intoleranciju na gluten.
Intolerancija na gluten izaziva nelagodnost, ali je malo verovatno da može da izazove simptome koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.
Uzroci pojave intolerancije
Još uvek se ne zna tačan uzrok pojave preosteljivosti na gluten. Neka dosadašnja istraživanja pokazuju da ljudi možda nisu osetljivi na gluten, već na određene ugljene hidrate koji se nalaze u nekim namirnicama. Njihova tela ih ne apsorbuju na pravi način, već ostaju u crevima i fermentiraju se izazivajući probleme.
Druga istraživanja su pokazala da pšenica može da utiče na sluznicu probavnog trakta kod pojedinih ljudi tako što će propuštati bakterijama iz creva da dospeju u krv i jetru izazivajući upalu.

Koju hranu treba izbegavati, ako postoji intolerancija na gluten?
Gluten je protein u pšenici i drugim žitaricama. Može biti prisutan i u različitim vrstama hrane kao što su: kolači i keksići, različite vrste hlebova, testenine, proizvodima koji sadrže griz, kus-kus i pivo.
Gluten se nekada nalazi i u proizvodima koje nisu na bazi žitarica različitim: sosevima, supama, začinima, zatim konzerviranoj i zamrznutoj hrani. Može se čak naći u vitaminima, lekovima i kozmetici.
Dozvoljene i bezbedne namirnice kod intolerancije na gluten:
- voće i povrće
- meso i riba
- mahunarke – pasulj, sočivo, grašak
- pirinač, kinoa, krompir i kukuruz
- ovseni proizvodi za koje je naglašeno da su bez glutena
Napomena: Veoma je važno pažljivo čitati etikete jer neki proizvodi sadrže gluten u tragovima.
Postavljanje dijagnoze intolerancija na gluten
Ukoliko neko ima zdravstvene probleme i sumnja na intoleranciju na gluten, treba da se obrati lekaru. Lekar će prvo postaviti pitanja o simptomima, nakon toga izvršiti fizički pregled, pa onda laboratorijske testove kako bi se isključilo postojanje celijakije ili drugog zdravstvenog problema.
Nakon toga, lekari obično preporučuju specifičnu vrstu ishrane, tokom koje se prati šta je pogodno i vrši se praćenje daljih simptoma. Istraživanja su u toku, ali još uvek nije pronađen specifičan biomarker intolerancije na gluten.
Razlika između celijakije i intolerancije na gluten
Intolerancija na gluten i celijakija su dve različite stvari. Ljudi sa celijakijom imaju autoimuni odgovor na gluten što izaziva zapaljenje i oštećenje digestivnog trakta. Celijakija je posledica abnormalnog gena i ovi ljudi imaju određeni stepen antitela u krvi. Osobe koje imaju intoleranciju nemaju abnormalan gen, kao ni antitela u krvi.(4)
Često je izazovno uvrditi da li je u pitanju intolerancija na gluten ili celijakija, ali će testiranje antitela biti od pomoći. Lekar može još tražiti i biopsiju sluznice creva koja se vrši endoskopski. Ukoliko biopsija pokaže oštećenje creva, onda se radi o celijakiji.
Kada lekar isključi postojanje celijakije, može tražiti znake sindrom iritabilnog creva ili intolerancije na pšenicu ili gluten. Lekari ističu da postoji potreba za testovima koji će moći da identifikuju da postoji intolerancija na gluten, ali oni još uvek, nažalost ne postoje.
Kako se leči intolerancija na gluten?
Ne postoji lek za intoleranciju na gluten. Većina ljudi će osetiti olakšanje uvođenjem bezglutenske ishrane. Treba se raspitati kod lekara o potrebi i mogućnostima da se uvedu probiotici koji pomažu kod nadimanja, gasova i zatvora. Postoje istraživanja prema kojima uzimanje dodatnih enzima za varenje takođe pomaže, ali i vezano za to je neophodno da konsultujete stručnjaka.
Kako izgleda život sa intolerancijom na gluten?
Osoba koja ima intoleranciju treba da izbaci gluten iz svoje ishrane. Međutim, kod povremenog konzumiranja glutena, ovi ljudi verovatno neće imati ozbiljnije probleme, ako nemaju celijakiju.
Vođenje evidencije o obrocima i simptomima koji se javljaju je od velike pomoći ljudima koji imaju ovaj problem i može im pomoći da upravljaju intolerancijom.
Šta ako pojedete hranu koja sadrži gluten?
Gluten se nalazi u namirnicama, piću i drugim proizvodima, moguće je da ćete se slučajno izložiti glutenu. Tada bi trebalo da:
- Pijete dosta vode.
- Jedete manje obroke koji nisu ni masni ni začinjeni.
- Popijete čaj od đumbira ili nane.
Neki simptomi zbog izlaganja glutenu mogu biti ozbiljni. Potražite medicinsku pomoć ako se javi dijareja ili povraćanje. Važno je nadoknaditi i tečnost da ne dođe do dehidratacije.
Ne treba izbegavati gluten, ako nemate zdravstveni problem
Postoje ljudi koje bez neželjenih reakcija na gluten ipak izbegavaju da ga unose. Stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog ovakvog načina ishrane, jer oni propuštaju da unose esencijalne hranljive materije koje se mogu naći u žitaricama celog zrna. Postoji rizik da u ishrani dođe do unosa premalo vlakana, ali i povećan rizik od hiperglikemije i pojave dijabetesa tip 2.
Svako ko razmišlja da u potpunosti prestane da unosi gluten treba prvo da se konsultuje sa svojim lekarom i nutricionistom o strategijama zdravog načina ishrane bez glutena.
Prvi znaci intolerancije na gluten
Preosteljivost na gluten ili intolerancija bez celijakije ima neke od istih simptoma kao i celijakija, ali je ovo stanje manje ozbiljno. Intolerancija izaziva nelagodu i ljudi, promenom načina života i ishrane, mogu da kontrolišu njene simptome.
Postoji nekoliko potencijalnih uzroka intolerancije na gluten koji uključuju celijakiju, osetljivost na gluten koja nije celijakija i alergiju na pšenicu.(6) Sva tri oblika mogu da izazovu simptome, a mnogi od njih nisu povezani sa problemima organa za varenje.
Celijakija jeste najteži oblik intolerancije na gluten, ali kod ljudi koji imaju samo intoleranciju, ona može praviti probleme.

Simptomi intolerancije na gluten – 8 najčešćih
1. Nadimanje i intolerancija na gluten
Nadimanje se javlja kada osećate da vam je stomak natečen i pun gasova posle jela zbog čega možete da se osećate veoma neprijatno. Nadimanje može da se dešava i iz nekih drugih razloga, a jedan od njih je unos mahunarki, ali može biti i simptom intolerancije. Ovo je ujedno i jedan od najčešćih znakova intolerancije. (7)
Čak 87% ljudi koji imaju necelijakijsku intoleranciju na gluten ima problem sa nadimanjem neposredno posle unošenja glutena, pokazala su istraživanja.(8)
1. Dijareja ili zatvor
Povremeni zatvor ili dijareja su normalne pojave i nema razloga da brinete ako vam se to periodično dešava. Ljudi koji imaju problem sa unosom glutena i konzumiranjem hrane koja sadrži gluten mogu da imaju i probleme sa varenjem.
Više od 50% osoba koje su osetljive na gluten ima dijareju, a čak 25% osoba sa intolerancijom ima problem sa zatvorom.(7)
2. Bolovi u stomaku
Bolovi u stomaku su čest problem, ali takođe ih može uzrokovati mnoštvo drugih problema. Nekada su oni jedini simptom intolerancije na gluten, sa kojih se susretne čak 83% osoba koje imaju preosetljivost na gluten.
3. Umor
Osećaj neobjašnjivog umora je čest i obično nije posledica drugih stanja i angažovanja tokom dana. Ako se stalno osećate umorno, istražite uzrok tome jer on sigurno postoji. To može biti, na primer, anemija, ali i preosetljivost na gluten ili nešto sasvim treće. Osobe sa intolerancijom najveći stepen umora osećaju nakon što jedu hranu koja sadrži gluten. Oko 64% osoba sa intolerancijom je prijavilo osećaj umora kao simptom.
4. Bolovi i preosteljivost na gluten
Izloženost glutenu može da izazove upalu kod ljudi sa intolerancijom koja dovodi do rasprostranjenog bola koji se prenosi i na zglobove i mišiće. Njima se ćešće dešava i utrnutnost ruku i nogu, a za sada je tačan uzrok ovih pojava nepoznat.
5. Rasejanost i odsutnost
Ljudi koji su intolerantni na gluten nekada nemaju osećaj za jasno razmišljanje. Oni su prijavili probleme kao što su: teškoće u razmišljanju, mentalni zamor, sumorna osećanja i zaboravnost. Ovi problemi se događaju kod čak 40% osoba sa intolerancijom.
6. Anksioznost i depresija kao posledica intolerancije na gluten
Anksioznost je poremećaj koji se javlja kod gotovo trećine stanovništva, a uključuje osećaj zabrinutosti, nervoze, nelagodnosti i uzmenirenosti. Nekada ga prati i depresija.
Ljudi koji imaju intoleranciju na gluten su skloniji anksioznosti i depresiji od drugih. Istraživanje (7) je pokazalo da čak 40% pojedinaca sa intoleracijom ima epizode anksioznosti.
7. Glavobolja
Ljudi često doživljavaju napade glavobolje i migrena, ona pogađa oko 18% odraslih osoba, ali su neka istraživanja pokazala da su osobe sa intolerancijom na gluten sklonije migrenama. Važno je da nađete uzrok svojih glavobolja, kao i adekvatnu terapiju, a jedna od njih može biti upravo preosetljivost na gluten.
Intolerancija na gluten je blaži oblik od celijakije, ali u mnogome može narušiti kvalitet života pojedinca. Ljudi sa preosetljivošću na hranu sa glutenom mogu da imaju problema sa nadimanjem, zatvorom ili dijarejom, anksioznošću, glavoboljama, stalnim umorom, bolovima i rasejanošću. Kod nekih osoba reakcije nisu burne, ali kod drugih i te kako jesu.
U Srbiji, nažalost, još uvek ne postoji mogućnost da osobe sa intolerancijom na gluten dobijaju bezglutensko brašno za recept, ali je pokrenuta peticija da se uvede ova promena. Ovde možete potpisati peticiju za uvođenje izmena o odobravanju bezglutenskog brašna na recept i za osobe sa intolerancijom na gluten.
Pročitajte još:
Literatura:

- PubMed: Recent advances in understanding non-celiac gluten sensitivity – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6182669/ oktobar 2018.
- MNT: What is gluten intolerance? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/312898 januar 2020.
- TheBMJ: Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity – https://www.bmj.com/content/351/bmj.h4347
- Cleveland Clinic: Gluten intolerance – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21622-gluten-intolerance jun 2021.
- ProWellness: The 14 Most Common Signs of Gluten Intolerance – https://prowellness.childrens.pennstatehealth.org/the-14-most-common-signs-of-gluten-intolerance/ april 2021.
- PubMed: Properties of Gluten Intolerance: Gluten Structure, Evolution, Pathogenicity and Detoxification Capabilities – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27763541/ oktobar 2016.
- NIH: Bloating and functional gastro-intestinal disorders: where are we and where are we going? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25339827/ oktobar 2014.
- ResearschGate: An Italian prospective multicenter survey on patients suspected of having non-celiac gluten sensitivity – https://www.researchgate.net/publication/262809779_An_Italian_prospective_multicenter_survey_on_patients_suspected_of_having_non-celiac_gluten_sensitivity maj 2014.
- Image by Ralf Kunze from Pixabay
Objavljen: 31. maj 2022. godine, ažuriran: 24. decembar 2024. godine