fbpx
CelijakijaIshrana

Šta je gluten?

Gluten je protein koji je prisutan pre svega u pšenici, zatim u ječmu, raži, minimalno u ovsu, dok ga kukuruz i pirinač ne sadrže.

Celijakija je alergija na gluten

Ovaj protein u brašnu žitarica predstavlja ”lepak” koji povezuje testa i daje im prepoznatljivu teksturu. Baš iz ovog razloga je teško umesiti lep hleb uz pomoć bezglutenskog brašna.  Ovo je protein koji nema veliku hranljivu vrednost.

Celijakija se pojavljuje kao posledica genetske predispozicije i drugih faktora u koje spadaju i stil života i okruženje u kom živimo. Kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju, čak i male količine hrane koja sadrži ovaj protein, mogu izazvati reakciju u tankom crevu.

gluten

Procenjuje se da od celijakije boluje svaka stota osoba širom sveta, dok je genetska predispozicija za ovu bolest daleko češća. Čak svaka četvrta osoba nosi gen koji se smatra jednim od odgovornih za pojavu celijakije. Naravno, to ne znači da će ta osoba nužno oboleti tokom života. Intolerancija na gluten je jedna od najrasprostranjenijih pojava kod ljudi na svetu.

Photo by Eva Elijas

Save

Midas

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button