Uskršnji keks – zeke i keks sa komadićima čokolade

Uskršnji keks je novina u našem domu. Tradicionalno pravimo više vrsta keksa za novogodišnje praznike – najčešće „Cookies“, raspucance, vanilice, tutku i medenjake. Prošle godine smo počeli i sa pravljenjem keksića za uskršnje praznike. Za zeke nismo smislili neki pametniji recept, pa smo koristili verziju medenjaka koje inače pravimo povodom nove godine, samo nismo dodavali ni začin za medenjake ni đumbir, a nismo ih ni šarali.
Keksići za Uskrs
Uskršnji keks – zeke
Šta vam je potrebno za Uskršnje keksiće?
- 300 grama brašna
- 100 grama putera
- 1 jaje
- 100 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- ½ kašičice cimeta
- 1 kašičica kakaoa
- 4 kafene kašičice meda
Kako se prave Uskršnje zeke?
Otopite med i puter polako, zatim dodajte ostale sastojke i zamesite testo. Umotajte ga u foliju i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta u frižideru. Zatim razvucite na oko 5 milimetra debljine testo i vadite oblike. Pecite između 9 i 10 minuta na 180°C. Kada ih izvadite iz rerne, možda će vam se činiti da su malo mekani, ali kada se ohlade, biće taman kako treba.
Možete da ih ukrašavate gustom smesom šećera u prahu, razmućenog sa kašikom vode, na oko pola šoljice šećera u prahu. Tako ćete imati gustu smesu nalik na pastu u koju možete da dodate boju. Mi smo pravili oblik zeka, od nekih jeftinih kupovih modli iz prodavnice plastike i samo smo svakome dodavali po ceo lešnik na repić.
Keks sa komadićima čokolade
Ako volite klasične keksiće tipa „Cookies“, ovaj će vam se verovatno svideti. Inače, blagu nijansu prednosti bih dana onom drugom receptu koji već imate na portalu za te crne keksiće, ali to je stvar ukusa. Ko ne voli previše čokoladne i jače, ovi su idealan izbor.
- Recept za keksiće sa komadićima čokolade već imate u „Porodičnoj trpezi“ – KLIK
- Kako se prave klasični čokoladni cookies – KLIK
Recept za pravljenje Uskršnjeg hleba – KLIK
Više recepata možete naći na: @demetra.portal
One Comment