Jedni od onih jednostavnih recepata za poslasticu koja će vam dobro doći uz kafu su i ovi keksići sa komadićima čokolade. Postoji više verzija, a jedna od njih je i ova s tim da imajte na umu da je ovakav keks uvek podložan promenama i prilagođavanju recepta po vašoj meri.
Navikli smo da u kući uvek imamo neki keks. Tačnije, ja sam ta koja je zavisna da ima keks uz jutarnju kafu. Sve ove vrste „cookies“-a koje pravim nisu baš najzdravija varijanta jer dodajem i šećer, obično brašno, ali su ukusniji, svakako kvalitetniji i bez aditiva u odnosu na kupovne.
Važno je da naglasim da se definitvno vrlo lako prave, a nema tu ni neke mudrosti oko veštine. Oni nikada vizuelno neće izgledati idealno, kako god da ih oblikujete, ali ukus je ono što ih čini posebnim.
Najčešće pravim i jedemo ove klasične „kukize“ sa čokoladom, a ovaj recept sam pronašla i probala upravo da malo promenimo.
Sastojci za keks sa čokoladom
125 g maslaca
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
180 g brašna
2 šoljice lešnika
100 g crne čokolade
Kako se prave keksići sa komadićima čokolade?
Umutite puter, šećer, vanilin šećer i jaje. U to dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro izmešajte. Dodajte iseckane lešnike i čokoladu seckanu na sitne kockice, pažljivo promešajte, pa vadite kašičicom u pleh obložen papirom za pečenje ili na podmazan pleh.
Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
Savet plus
· Prema originalnom receptu ide i jedna kora od pomorandže, ali ja to nisam dodavala, jer ne volimo tvrdi keks sa tom aromom.
Ako umesto obične crne čokolade uspete da nađete kružiće od čokolade, kao mini mini novčiće, oni će idealno izgledati i ostati kompaktni u keksu, kao da je kupljen gotov. Ovu čokoladu u kružićima najčešće sam nalazila u Lidlu i tamo nema razlike u ceni ako kupite tako 100 g ili kupujete tamnu klasičnu. Inače se na nekim mestima ovakva čokolada značajno razlikuje kada je cena u pitanju.
** Za čokoladnu verziju možete zameniti 180 g brašna sa 150 g brašna + 30 g kakaoa. Meni se u toj opciji više sviđa ukus i struktura originalnih kukiza, čiji recept možete pročitati ovde: Cookies
Objavljen: 20. decembar 2020. godine, ažuriran: 6. jul 2024. godine
Rođeni 13.jula su osobe izuzetne unutrašnje snage, strpljenja i izdržljivosti. Kao pripadnici znaka Raka, u sebi nose bogat emotivni svet, ali broj 13, koji se u numerologiji svodi na 4 (1 + 3), donosi im disciplinu, racionalnost i čvrstu strukturu.
Poslepodnevno testiranje će pre dovesti do toga da test bude lažno negativan, nego ukoliko ga uradite odmah čim se probudite. Posle podne je najbolje da sačekate najmanje tri sata od poslednjeg mokrenja da bi uradili test.
Dvopek je hrskava, dvostruko pečena vrsta hleba koja se često preporučuje u ishrani osoba koje imaju problema sa varenjem ili se oporavljaju od stomačnih tegoba. Međutim, da li je zdravo jesti dvopek? Da li je dvopek zaista zdrav izbor u svakodnevnoj ishrani? Evo šta kažu stručnjaci i istraživanja.
Kako da jednostavno spremite preukusan ručak ili prilog uz ručak: šargarepa i krompir iz rerne sa malo slanine (ali ne morate koristiti ako postite ili ste vegetarijanci).
Ako volite slatko, ali ne previše slatko. I još uvijeno u meko testo. Onda je pletenica sa čokoladom i šumskim voćem prava poslastica za vas. Obzirom na strukturu i ukus, može biti i laganiji doručak.