fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Špagete bolonjeze: Kako se pravi originalni bolonjeze sos?

Čini se da su špagete bolonjeze jedne od najčešće spremanih i svojevrstan klasik, čak i u Srbiji. Međutim, nije svaki sos podjednako dobar. Kako da napravite jednostavan, a kako originalni bolonjeze sos?

originalni bolonjeze sos

Sastojci za jednostavan bolonjeze sos:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 500 ml soka od paradajza
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 srednje šargarepe
  • ulje
  • so, biber i origano

Pored ovih sastojaka, biće vam potrebno i pakovanje 500 g špageta po izboru. Koje ćete skuvati prema uputstvu sa pakovanja.

originalan bolonjeze sos 2

Kako se prave špagete bolonjeze na jednostavan način?

Na dno šerpe sipajte ulje i kada se ugreje, dodajte sitno seckan luk i izrendanu šargarepu (može i u seckalici iseckano zajedno). Kada počne da se prži, dodajte meso i sve propržite da meso pobeli. Nakon toga sipajte sok od paradajza i začine. Ostavite da se krčka minimum pola sata, kako bi se svi ukusi lepo sjedinili. U međuvremenu skuvajte špagete prema uputstvu. Servirajte špagete, pa prelijte sos.

Savet plus: Ukoliko je deci jako, možete u sam sos dodati malo pavlake za kuvanje ili obične kisele pavlake. Po želji možete posuti i parmezanom preko i dodati listiće svežeg origana ili bosiljka.

originalan bolonjeze sos 6
originalan bolonjeze sos 5

Kako se pravi originalni bolonjeze sos?

Sastojci za pravi italijanski bolonjez sos:

  • 45 ml maslinovog ulja
  • kockica putera (oko 25 grama)
  • 1 glavnica sitno seckanog crnog luka
  • 1 stabljika sitno seckanog celera
  • 1 sitno seckana šargarepa
  • 150 grama sitno, na kockice seckane pančete
  • 400 grama mešanog mlevenog mesa
  • 200 ml crnog vina
  • 2 kašike koncentrovanog paradajz pirea
  • 200 ml bujona za supu
  • 400 grama špageta ili taljatela

Priprema:

U tiganju zagrejte maslinovo ulje i puter, te dodajte luk, šargarepu, celer, slaninu (pančetu) i propržite 10-ak minuta, odnosno dok luk ne omekša. Posle toga dodajte meso i pržite dalje dok ne pobeli meso, odnosno dok se blago ne proprži. Sipajte vino i ostavite ga da ispari. Paradajz pire razmutite u malo bujona i prelijte sve. Smanjite na nižu temperaturu, pokrijte i lagano krčkajte naredna dva sata, proveravajući da li ima dovoljno bujona da ne zagori i ne presuši se. Sklonite sa vatre i dodajte sveže kuvane testenine. Sve umešajte i služite.

Po ovom receptu više puta je spremao i čuveni Đenaro Kontaldo, mentro Džejmi Olivera i jedan od dvojice omiljenih Italijana iz serije “Two Greedy Italians“.

Ovu i još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?

Objavljen: 27. januar 2024. godine, ažuriran: 6. septembar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Back to top button