Špagete bolonjeze: Kako se pravi originalni bolonjeze sos?
Čini se da su špagete bolonjeze jedne od najčešće spremanih i svojevrstan klasik, čak i u Srbiji. Međutim, nije svaki sos podjednako dobar. Kako da napravite jednostavan, a kako originalni bolonjeze sos?
U ovom tekstu:
Sastojci za jednostavan bolonjeze sos:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 500 ml soka od paradajza
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 srednje šargarepe
- ulje
- so, biber i origano
Pored ovih sastojaka, biće vam potrebno i pakovanje 500 g špageta po izboru. Koje ćete skuvati prema uputstvu sa pakovanja.
Kako se prave špagete bolonjeze na jednostavan način?
Na dno šerpe sipajte ulje i kada se ugreje, dodajte sitno seckan luk i izrendanu šargarepu (može i u seckalici iseckano zajedno). Kada počne da se prži, dodajte meso i sve propržite da meso pobeli. Nakon toga sipajte sok od paradajza i začine. Ostavite da se krčka minimum pola sata, kako bi se svi ukusi lepo sjedinili. U međuvremenu skuvajte špagete prema uputstvu. Servirajte špagete, pa prelijte sos.
Savet plus: Ukoliko je deci jako, možete u sam sos dodati malo pavlake za kuvanje ili obične kisele pavlake. Po želji možete posuti i parmezanom preko i dodati listiće svežeg origana ili bosiljka.
Kako se pravi originalni bolonjeze sos?
Sastojci za pravi italijanski bolonjez sos:
- 45 ml maslinovog ulja
- kockica putera (oko 25 grama)
- 1 glavnica sitno seckanog crnog luka
- 1 stabljika sitno seckanog celera
- 1 sitno seckana šargarepa
- 150 grama sitno, na kockice seckane pančete
- 400 grama mešanog mlevenog mesa
- 200 ml crnog vina
- 2 kašike koncentrovanog paradajz pirea
- 200 ml bujona za supu
- 400 grama špageta ili taljatela
Priprema:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i puter, te dodajte luk, šargarepu, celer, slaninu (pančetu) i propržite 10-ak minuta, odnosno dok luk ne omekša. Posle toga dodajte meso i pržite dalje dok ne pobeli meso, odnosno dok se blago ne proprži. Sipajte vino i ostavite ga da ispari. Paradajz pire razmutite u malo bujona i prelijte sve. Smanjite na nižu temperaturu, pokrijte i lagano krčkajte naredna dva sata, proveravajući da li ima dovoljno bujona da ne zagori i ne presuši se. Sklonite sa vatre i dodajte sveže kuvane testenine. Sve umešajte i služite.
Po ovom receptu više puta je spremao i čuveni Đenaro Kontaldo, mentro Džejmi Olivera i jedan od dvojice omiljenih Italijana iz serije “Two Greedy Italians“.
Ovu i još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Objavljen: 27. januar 2024. godine, ažuriran: 6. septembar 2024. godine