fbpx
KontracepcijaVestiZdravlje

Rizik od tromba opada nakon korišćenja pilula za kontracepciju pokazuju nova istraživanja

Godinama se priča o tome koliki je rizik od tromba kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju u slučaju da koriste pilule za kontracepciju. Međutim, nova istraživanja su pokazala da rizik od pojave krvnih ugrušaka opada u roku od dve do četiri nedelje nakon prestanka uzimanja pilula. Studija sugeriše da je rizik reverzibilan.

demetra 76

Rizik od tromba i anti-bebi pilule

Kontraceptivne pilule su jedan od najpopularnijih oblika kontracepcije i generalno su bezbedne, međutim mnogi brinu zbog rizika od pojave tromba koji može da izazove njihovo uzimanje.

Rizik od pojave tromba se prema novim istraživanjima smanjuje ranije nego što mislite i važno je da znate da rizik zbog pilula nije doživotni.

Profesor i doktor Mark Blondon iz Univerzitetske bolnice u Ženevi kaže da kontraceptivne pilule zbog estrogena povećavaju rizik od pojave krvnih ugušaka za oko tri puta. Istraživanja su tek sada pokazala koliko traje taj efekat nakon prestanka korišćenja pilula. Sada znaju da se radi o dve do četiri nedelje nakon prestanka uzimanja pilula. Izvor: ASH Publications

Rizik od nastanka krvnog ugruška ne zavisi samo od pilula za kontracepciju već i od genetike, a pilula može biti promenljiv faktor rizika prema istraživanjima. Čak 85-90% uticaja pilula prestaje nakon četiri nedelje od prestanka uzimanja pilula. Izvor: VeryWellHealth

demetra 79

Rizik od tromba: Zašto neke žene prestaju da uzimaju pilule?

Važno je da svaka žena bude upućena u rizik koji imaju pilule za kontracepciju kada je pojava krvnih ugrušaka u pitanju. Neke nakon toga neće ni početi da piju pilule dok ima i onih koje će prestati. Posebno ukoliko imaju istoriju ovog zdravstvenog problema u svojoj porodici.

Pored toga može se dogoditi da je potrebno uraditi neku operaciju, te je savet da se prestane sa uzimanjem oralnih kontraceptiva kako bi se smanjio ovaj rizik tokom i nakon procedure.

Žene sa trombofilijom imaju veći rizik od dobijanja tromba, a dodatno su izložene riziku, ako uzimaju pilule za kontracepciju. U riziku su i žene koje su imale srčani udar, migrene, karcinom dojke, problem sa visokim krvnim pritiskom, lupus i proodičnu istoriju moždanih udara. Gojaznost dodatno povećava rizik.

rizik od tromba i pilule
Photo by Anna Shvets

Ovo se ne odnosi samo na pilule za kontracepciju, već i na ostale estrogenske oblike kontracepcije, kao što su flaster i vaginalni prsten. Spirala ne nosi rizik od krvnih ugrušaka, kao ni druge metode koje imaju samo progesteron.

Objavljen: 7. decembra 2023. godine, ažuriran: 6. januara 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button