fbpx
Kontracepcija

Kontracepcija: Kontraceptivne pilule (Hormonske, anti-bebi pilule)

Pilule za kontracepciju

Kontraceptivne pilule su privremeni oblik kontracepcije. U pitanju je vrsta lekova koji u sebi sadrže hormone. Pije se po jedna tableta dnevno, one su sigurne i važno je da ih uzimate svaki dan na vreme.

Izvor: Planned Parenthood

Vrste kontraceptivnih pilula

Postoje dve vrste pilula za kontracepciju. To su:

Kombinovane pilule za kontracepciju

Ove tablete su poznate su kao oralni kontraceptivi (COC) i najčešće se koriste. One sadrže u sebi i progestin i estrogen. Sve dok se uzima po 1 pilula svakog dana, bićete zaštićeni od trudnoće. Većina kombinovanih tableta se koriste u pakovanjima od 28 ili 21 dan.

Kako se piju ove pilule za kontracepciju?

Ako koristite pilule u pakovanju od 28 dana, pilula se pije svakog dana. Kada završite poslednju pilulu iz kutije, sutradan je potrebno da uzmete novu.

Da li ste znali da poslednjih 7 tableta u pakovanjima od 28 komada ne sadrže hormone? One su samo placebo i pomažu vam da pratite svoj obrazac i svakodnevno pijete pilule kako bi vam bilo lakše da pratite svoju rutinu i vreme kada treba da započnete novu kutiju.

Ako pijete pilule koje u pakovanju imaju 21 tabletu, onda ćete nakon što završite kutiju za 3 nedelje, jednu nedelju praviti pauzu. Menstruaciju ćete dobiti u toku poslednje nedelje, kada ne pijete tablete. Važno je da ne promašite dan kada krećete da pijete novu kutiju pilula.

Postoje i pilule za kontracepciju koje se piju 91 dan – 3 meseca – 12 nedelja za redom. Ako pijete ovaj tip tableta, menstruaciju ćete imati samo jednom u 3 meseca.

Mini pilule

U pitanju su tablete koje sadrže samo progestin (skraćeno POP). Moraju se takođe uzimati svakodnevno i to u isto vreme kako bi se štitili od trudnoće. Ove tablete se moraju piti svakoga dana u približno isto vreme, odnosno u okviru 3 sata u odnosu na vreme prethodnog dana. Na primer, ako ste popili tabletu u 07h ujutru, narednog dana morate je popiti najkasnije do 10h.

Važno je da znate da pilula služi da spreči trudnoću, ali ne štiti od polno-prenosivih infekcija.

demetra 52

Kako kontaceptivne pilule sprečavaju trudnoću?

Hormoni koje sadrže pilule zaustavljaju ovulaciju. Samim tim, kada nema ovulacije, znači da nema ni jajne ćelije, te ne može doći do oplodnje.

Druga stvar koja se dešava kada se piju pilule – dolazi do zgušnjavanja sluzi na grliću materice, te tako sperma ne može da prođe, čak i ako dođe do ovulacije.

Važno je da znate da pilula služi da spreči trudnoću, ali ne štiti od polno-prenosivih infekcija.

Zašto je važno da se pilula za kontracepciju pije redovno?

Najčešći razlog zašto se dešava da žena ostane u drugom stanju bez obzira na kontraceptivne pilule jeste taj što se promaši vreme za pijenje tablete ili čak i ceo dan.

Zato obavezno nameštajte alarm za vreme kada treba da pijete pilule, tablete držite u vidokrugu, pored četkice za zube, šminke, kafe ili nečega što korisitite svakog dana.

Koliko su efikasne kontraceptivne pilule?

Ako se koriste prema uputstvu, bez odlaganja i preskakanja, pilule su efikasne 99%. U realnosti, ovaj procenat je 91% upravo zbog zaboravnosti žena koje ih koriste. Ako želite kontraceptivni metod koji je efikasniji od pilula, koristite spiralu koja je jedan od najefikasnijih metoda.

Ako se dogodi da imate povraćanje ili dijareju duže od 48 sati može se smanjiti efikasnost pilula.

kontraceptivne pilule
Antibebi pilule ili hormonske pilule
Kada postaju efikasne pilule?

Pojedine vrste lekova smanjuju efikasnost pilule, kao što su neki antibiotici, zatim lekovi protiv HIV-a i drugi. Kantarion takođe može da smanji efikasnost pilula. Najbolje je da se sa lekarom konsultujete oko toga da li određeni lek smanjuje efikasnost. Ako koristite neki od lekova ili knatarion koji smanjuju efikasnost, paralelno koristite kondom tokom tog meseca.

Ako kontraceptivne pilule počnete da pijete do 5. dana menstrualnog ciklusa, odmah ćete biti zaštićeni od moguće trudnoće.

Primer: Ako dobijete menstruaciju u utorak ujutru, važno je da pre nedelje ujutru počnete da pijete pilule i bićete odmah zaštićeni od moguće trudnoće.

Ako počnete da ih pijete kasnije u toku meseca, tek posle 7 dana ćete biti zaštićeni od moguće trudnoće i važno je da tih 7 dana koristite još neki metod kontracepcije poput kondoma.

Mini pilule (POP)

Mini pilule mogu da počnu da se uzimaju bilo kog dana u mesecu i štite od trudnoće već 48 sati nakon prve tablete.

kontraceptivne pilule

Dobre strane anti-bebi pilula

Pilule za kontracepciju su veoma čest metod koji se koristi. Imaju visok stepen efikasnosti, ako se piju onako kako je preporučeno. Pored svoje osnovne svrhe – sprečavanja trudnoće, postoje i druge prednosti korišćenja kontraceptivnih pilula.

Neželjena dejstva kontraceptivnih pilula

Neželjeni efekti pilula traju najviše par meseci, a neki neželjeni efekti su čak i pozitivni poput smanjenja obima krvarenja i izostanka menstrualnih grčeva. Kod nekih žena se ne javljaju neželjena dejstva. Najčešća propratna pojava korišćenja pilula su: glavobolja, mučnina, bolne i osetljive grudi, promene menstrualnog ciklusa, pojava smeđeg iscedka između ciklusa. 

Pročitajte još: Kada ne treba korisiti kontraceptivne pilule?

Kontraceptivne pilule
Kada ne treba koristiti pilule

Literatura:

  1. NIH: The interaction between St John’s wort and an oral contraceptive – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14663455, decembar 2003. godine
  2. MayoClinic: Birth Control Pill – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/birth-control/in-depth/birth-control-pill/art-20045136
  3. PlannedParenthood: How to I use the birth control – https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill/how-do-i-use-the-birth-control-pill

Objavljen: 14. jun 2015. godine, ažuriran: 18. februar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button