fbpx
Kontracepcija

Prestanak korišćenja kontracepcije zbog planirane trudnoće

Prestanak korišćenja kontracepcije je uslov da ostvarite ženjenu trudnoću. Kada treba prestati? Šta uraditi i sa kime se konsultovati?

Šta treba da znate ako planirate da prestanete da korisitite kontracepciju?

Planirano potomstvo je jedna od velikih prednosti savremenog doba. Kada dođe vreme da počnete da planirate potomstvo, a koristite neki vid kontracepcije, potrebno je da sa njom prekinete. O tome da li je još nešto potrebno i šta možete da očekujete, možete čitati u nastavku teksta.

Začeće posle korišćenja različitih vidova kontracepcije

Ako ste do sada koristili prekinut snošaj kao jedini metod kontracepcije, sada je potrebno da jednostavno sa time prestanete. Možete početi da pratite kada su vam plodni dani praćenjem cervikalne sluzi ili merenjem bazalne temperature. Žene sa redovnim menstrualnim ciklusom će verovatno lakše moći da procene kada je pravi tajming za začeće.

Barijerne vrste kontracepcije

Osobe koje koriste vrste kontracepcije poput: kondoma, cervikalne kape ili dijafragme neće se zbog ovog vida susresti sa bilo kakvim uticajem na fertilitet. Jednostavno je potrebno da prestanete sa korišćenjem kontracepcije kada se odlučite da imate potomstvo.

Važno je naglasiti da su lubrikanti i spermicidi koji se nalaze u ovoj kontracepciji ne utiču na plodnost ni kod muškaraca ni žena. (1)

Kada je u pitanju spirala, potrebno je da odete kod svog lekara da vam je ukloni i odmah možete pokušati da ostanete u drugom stanju. Spirala ne utiče na plodnost te ne morate brinuti nakon njenog uklanjanja. Isto je i kada je u pitanju kontracepcijski implant. Njegovo dejstvo prestaje onog trenutka kada se on ukloni.

Pilule za kontracepciju, mini pilula, vaginalni prsten, flaster i injekcija za kontracepciju

Sve što je potrebno da uradite, jeste da prestanete da koristite metod kontracepcije koji trenutno koristite. Nije potrebno ni da čekate kraj meseca, ako to ne želite. Nakon što dobijete prvi ciklus, verovatno će se i ovulacija vratiti. Moguće je da nekada prođe par meseci, ali moguće je i da ćete već prvi mesec ostati u drugom stanju.

Pročitajte više: Trudnoća posle prestanka uzimanja pilula za kontracepciju

Kod mini pilule se čak može očekivati i da plodnost povratite već nakon 24 sata.

Kada je u pitanju kontracepcijska injekcija, ona se prima na 12 nedelja, te sposobnost za začeće možete očekivati tek 13 nedelja, nakon što ste primili injekciju. U ređim slučajevima, ali se može dogoditi da se plodnost posle ove metode vrati tek posle 12 i više meseci. Više od 90% žena ostane u drugom stanju do 2 godine nakon prestanka korišćenja ove metode. (2)

Plodnost posle sterilizacije

Metoda hiruške sterilizacije – podvezivanje jajovoda kod žena i vazektomija kod mušaraca se smatraju trajnim metodama kontracepcije i namenjene su onima koji su sigurni da više neće želeti potomstvo. Dešava se da se ponekad ljudi predomisle, ali povratak plodnosti je skupa metoda kojoj uspeh nije zagarantovan.

Kod žena je najbolje rešenje vantelesna oplodnja, kako bi se izbegli rizici od vanmaterične oplodnje, mimo toga što plodnost svakako može biti pod znakom pitanja. Kod muškaraca je plodnost takođe upitna i što je više prošlo od postupka, to su manje šanse da plodnost bude obnovljena. Da li je vazektomija kraj plodnosti za muškarce?

Pročitajte još: Prestanak korišćenja kontracepcije

Literatura:

1.      Mott Children’s Hospital: Spermicide for Birth Control – https://www.mottchildren.org/health-library/tw9509, oktobar 2020. godine

2.      VeryWellFamily: When Will You Get Pregnant After Depo-Provera? – https://www.verywellfamily.com/when-will-you-get-pregnant-after-depo-provera-1959946, april 2020. godineImage by Anastacia Cooper from Pixabay

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button