fbpx
Kontracepcija

Sterilizacija žena – podvezivanje jajovoda

Sterilizaciju mogu da obave i muškarci i žene. Kod žena se sterilizacija obavlja podvezivanjem jajovoda, a kod muškaraca vazektomija. Ovaj metod kontacepcije je gotovo uvek konačan, pa je važno da ljudi budu sigurni da ne žele da imaju više dece. Postoje opcije da se plodnost vrati operacijom, ali je ona često neuspešna i gotovo uvek komplikovana.

Ženska sterilizacija je više od 99% efikasna u sprečavanju trudnoće.

Moraćete da koristite kontracepciju pre operacije i oko tri meseca posle operacije. Nakon što prođe sigurno vreme i utvrđeno je da više nema mogućnosti da dođe do oplodnje, nema potrebe da brinete o seksualnim aktivnostima i mogućnosti neželjene trudnoće. Nema hormonskih promena, jer ćete normalno imati menstruaciju.

Podvezivanje jajovoda – ženska sterilizacija

Ovaj metod kontracepcije trajno sprečava trudnoću. Vrši se podvezivanje jajovoda da bi se sprečilo da jajne ćelije dođu do spermatozoida i oplode je. Uglavnom se operacija podvezivanja jajovoda radi u opštoj anesteziji. Ako operacija ne uspe, postoji povećan rizik da prilikom implantacije dođe do vanmaterične trudnoće.

Ženska sterilizacija obavlja se tako što se jajovodi blokiraju, pa se na taj način onemogućava putovanje jajne ćelije od jajnika do materice. Jajne ćelije će se normalno oslobađaju iz jajnika, ali ne stižu do materice već ih telo apsorbuje.

Postoji nekoliko načina da se uradi podvezivanje jajovoda:

 1. Postavljanjem prstenova – mala omča jajovoda se provlači kroz silikonski prsten, a zatim zatvara,
 2. Postavljanjem plastičnih ili titanijumskih stezaljki preko jajovoda,
 3. Vezivanjem, sečenjem ili uklanjanjem malog dela jajovoda.
Sterilizacija

Kako izgleda operacija?

Ova operacija se uglavnom izvodi laparoskopski tako što se pravi mali rez ili blizu pupka ili iznad stidne dlake. Neke žene traže da im se ova intervencija udari odmah pri porođaju carskim rezom.

Ukoliko se radi laparoskopski ubacuje se dug i tanak instrument koji ima svetlo i kameru (laparoskop) da bi videli vaše jajovode. Obično se preporučuje klasična laparoskopija, a ne mini laparotomija. Lekar tada pristupa podvezivanju na način za koji proceni da je najefikasniji.

Uklanjanje jajovoda – salpingektomija

Ako blokada jajovoda ne uspe, jajovodi se mogu potpuno ukloniti. Ova procedura se naziva bilateralna salpingektomija, odnosno uklanjanje oba jajovoda. Nakon operacije nećete moći da zatrudnite prirodnim putem, ali ako je materica netaknuta i u funkciji, možete se odlučiti za vantelesnu oplodnju (IVF). Oplođena jajna ćelija će se implantirati u vašu materice gde će nastaviti da raste tokom trudnoće.

hitna kontracepcija
Da li je sterilizacija pravi izbor?

Skoro svaka žena može da izvrši ovu intervenciju, ali treba dobro razmisliti o tome da li neće želeti dete ili više dece. Teško je pokrenuti ponovo jajovode, kada to uradite, pa bi trebalo razmotriti sve opcije pre donošenja odluke.

Neki lekari odbijaju da urade ženi operaciju, ako ima manje od 30 godina i nema dece. Postoji mnoštvo vrsta kontracepcije o kojima možete razmisliti pre nego što se odlučite na sterilizaciju.

Procedura pre operacije

Lekar opšte prakse će vam možda preporučiti savetovanje pre nego što vam da uput. Moći ćete da se detaljno posavetujete oko svih detalja, da otklonite brige i nedoumice. Ako imate partnera, razgovarajte sa njim pre nego što donesete odluku. Bilo bi dobro da se oboje složite oko procedure iako nemate zakonsku obavezu da dobijete dopuštenje od bilo koga osim vas lično.

Ako se složi sa vašom odlukom, lekar opšte prakse će vam dati uput za ginekologa i bolničko lečenje.

Pre operacije ćete morati da koristite kontracepciju do dana operacije i onda do sledeće menstruacije psole operacije. Sterilizacija se može obaviti bilo kog dana u mesecu. Pre operacije će za svaki slučaj biti potreban test za trudnoću, kako bi se utvrdilo da niste već u drugom stanju jer posle sterilizacije postoji rizik da gotovo svaka trudnoća bude vanmaterična.

Opravak od sterilizacije

Biće vam dozvoljeno da idete kući verovatno već istog dana ili sutradan. Zamolite nekoga da vas vozi, obzirom da nije dobro da sami vozite 48 sati posle opšte anestezije, čak i ako se dobro osećate.

Normalno je da ćete se osećati loše i da će vam biti malo neprijatno obzirom da ste bili u opštoj anesteziji i možda ćete morati da odmorite nekoliko dana. Možete se normalno vratiti na posao posle 5 dana, ali izbegavajte dizanje teškog tereta 7 dana.

Ako budete imali malo krvarenje, koristite uloške, ne tampone dok ono ne prestane. Kod javljanja bolova, kao što su menstrualni, koristite lekove za bolove.

Kada možete da imate seksualne odnose posle ovog zahvata?

Ako ste imali ovu operaciju, trebalo bi da koristite dodatnu kontracepciju kao zaštitu od trudnoće do prve menstruacije. Sterilizacija ne štiti od polno prenosivih infekcija i to uvek treba imati na umu. ne bi trebalo da operacija utiče na vas tako da bude smanjen libido.

Prednosti i mane sterilizacije žena

Prednosti:

 • efikasnost preko 99% u sprečavanju trudnoće,
 • efikasnost bi trebalo da nastupi odmah,
 • neće uticati na vaš libido ni ometati seks,
 • neće uticati na vaš nivo hormona.

Nedostaci:                                                                                                

 • ne štiti od polno prenosivih infekcija,
 • ne može se lako poništiti i poništavanje je uglavnom o ličnom trošku,
 • jajovodi se posle nekoliko godina mogu ponovo spojiti, ali ovo se rešava veoma, veoma retko.
 • Postoji manji rizik od komplikacija pri intervenciji, kao što su infekcija, unutrašnje krvarenje i oštećenje drugih organa. Mada je rizik takođe mali.
 • Ako ostanete u drugom stanju posle operacije, veliki je rizik da dođe do vanmaterične trudnoće.

Muška sterilizacija

Kod muškaraca se ovaj metod naziva vazektomija – procedura tokom koje se prerežu cevčice kojima sperma putuje iz testisa u penis.

Prednost i muške i ženske sterilizacije je njihova sigurnost – efikasnost te metode je 100 odsto. Međutim, postoji i nekoliko mana. Najpre, sterilizacija – ni muška ni ženska – ne štiti od polno prenosivih bolesti. Muška sterilizacija je dugotrajan proces jer od same operacije do utvrđivanja njene efikasnosti prođe nekoliko meseci (potrebno je dokazati da spermatozoida zaista nema). Kod žena je ova procedura brža (kraća od dva meseca), ali zahteva nešto komplikovaniju operaciju, obično pod totalnom anestezijom. Konačno, mana je i to što kod muškaraca može spontano doći do zarastanja cevčica, pa on može ponovo postati plodan. Više: Vazektomija je kraj plodnosti za muškarce?

Sterilizacija zena 1
Literatura:
 1. NHS: Female sterilisation – https://www.nhs.uk/conditions/contraception/female-sterilisation/
 2. MedicineNet: Does Salpingectomy Affect Fertility? – https://www.medicinenet.com/does_salpingectomy_affect_fertility/article.htm
 3. WebMD: Birth Control and Sterilization – https://www.webmd.com/sex/birth-control/birth-control-sterilization

Objavljen: 23. mart 2013. godine, ažuriran: 25. april 2023. godine

Save

Save

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button