fbpx
Kontracepcija

Prednosti korišćenja pilula za kontracepciju

Prednosti korišćenja pilula

Prednosti korišćenja pilula za kontracepciju su brojne. One su veoma čest metod koji se koristi. Imaju visok stepen efikasnosti, ako se piju onako kako je preporučeno. Pored svoje osnovne svrhe – sprečavanja trudnoće, postoje i druge prednosti korišćenja kontraceptivnih pilula.

Nemojte zaboraviti da vas samo kondomi štite od polno prenosivih infekcija, a možete ih koristiti i kao dodatnu zaštitu od trudnoće.

Zdravstvene koristi od pilula za kontracepciju

Kontraceptivne pilule smanjuju menstrualne grčeve, uglavnom su i krvarenja dosta oskudnija, a smanjuje se i rizik od vanmaterične trudnoće.

Drugi benefiti korišćenja kontracpetivnih pilula su:

 • smanjena pojava akni i bubuljica,
 • sprečavanje proređivanja kostiju,
 • smanjenje i sprečavanje pojave cisti na dojkama i jajnicima,
 • smanjenje rizika od karcinoma jajnika i endometrijuma,
 • bolja krvna slika usled smanjenja količine gvožđa,
 • lakši predmenstrualni sindrom.
opadanje kose i pilule 3

Pilule za kontracepciju i menstruacija

Mnoge žene vole da koriste kontraceptivne pilule jer im menstrualne cikluse čine predvidljivim. Hormoni koje sadrže pilule će cikluse uz to učiniti dosta oskudnijim. Krvarenje bi moglo da se smanji toliko da će vam biti dovoljan i dnevni uložak tokom menstrualnog krvarenja.

Pilule pomažu i kod problema sa menstrualnim grčevima, koji bi mogli da nestanu ili se bar smanje u toku korišćenja pilula za kontracepciju.

Kontracpetivne pilule se mogu koristiti i za preskakanje menstruacije tako što ćete piti pilulu svakoga dana, tokom dužeg vremenskog perioda, odnosno onda kada vam ne odgovara da dobijete menstrualno krvarenje.

Trudnoća posle kontraceptivnih pilula

Dobra stvar kod kontraceptivnih pilula je što one ne utiču na plodnost kada se prestane sa korišćenjem. Moguće je ostati u drugom stanju, odmah nakon što prestanete da pijete pilule.

Bez obzira što će možda proći par meseci dok se uspostave redovni ciklusi ponovo, trudnoća je moguća odmah nakon prestanka redovnog uzimanja pilula.

Pročitajte više: Kada je moguće zatrudneti posle prestanka uzimanja pilula?

kontraceptivne pilule

Prednosti korišćenja pilula – konforan izbor kontracepcije

Kontraceptivne pilule nisu najkonforniji izbor, kao recimo spirala, ali su svakako lakši izbor nego da korisitite trenutnu zaštitu poput dijafragme. Pakovanje tableta je malo, možete uvek biti uz vas i važno je samo da ne preskočite vreme kada je potrebno da popijete tabletu.

Kada ste sigurni da redovno pijete pilule, nema razloga da brinete o trudnoći, pa se tokom seksa ne morate brinuti o drugim vidovima zaštite od trudnoće. (Podrazumeva se da se ovo odnosi na stalne partnere, jer pilula ne štiti od polno prenosivih infekcija.)

Mnogi parovi tvrde da je njihov seksualni život poboljšan od kada koriste neki od dugoročnih vidova kontracepcije poput spirale, sterilizacije i kontraceptivnih pilula, jer su dodatno relaksirani i ne moraju da se ustručavaju, prekidaju i prate kalendar plodnih dana.

prednosti korišćenja pilula
Prednosti korišćenja pilula za kontracepciju

Literatura:

 1. Healthline: Birth control benefits – https://www.healthline.com/health/birth-control-benefits, jul 2018. godine
 2. GuttmacherInstitute: Beyond Birth Control: The Overlooked Benefits Of Oral Contraceptive Pills  – https://www.guttmacher.org/sites/default/files/report_pdf/beyond-birth-control.pdf
 3. MayoClinic: Birth control pill – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/birth-control/in-depth/birth-control-pill/art-20045136, jul 2019. godine 
 4. org: oncontraceptive Benefits of Birth Control Pills – https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/noncontraceptive-benefits-of-birth-control-pills, 2011. godina 
 5. NCBI: Which birth control pills can help reduce acne? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279209, septembar 2019. godine 

Objavljen: 8. jul 2021. godine, ažuriran: 8. jun 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button