fbpx
KontracepcijaZdravlje

Trudnoća i kontracepcija – Da li je moguća trudnoća tokom korišćenja kontracepcije?

Postoji mnoštvo metoda kontracepcije koje su dostupne, ali morate znati d a ni jedna ne pruža zaštitu 100%. Kako je moguće da se dogodi trudnoća i kontracepcija ne ispuni svoju svrhu? Iako je kod nekih metoda kontracepcije izuzetno mali procenat da se ovo dogodi, uvek postoji mogućnost.

Jedina 100% zaštita od trudnoće je apstinencija.

Neke metode kontracepcije su efikasnije od drugih. Na vama je da odlučite kojim vam metod najbolje odgovara. Za neke vrste kontracepcije je potrebno da se konsultujete sa svojim lekarom.

Trudnoća i kontracepcija

Trudnoća i kontracepcija – koja je kontracepcija najefikasnija protiv začeća?

Hormonske vrste kontracepcije

Pilula za kontracepciju je efikasna oko 91% kada se redovno koristi. (*1)Ovaj metod kontracepcije deluje tako što oslobađa sintetički oblik progesterona zvani progestin ili mešavinu progestina i sintetičkog estrogena.

Sve hormonske vrste kontracepcije sprečavaju trudnoću tako što:

 • zaustavljaju ovulaciju,
 • stanjuju sluzokožu materice i otežavaju implantaciju,
 • zgušnjavaju cervikalnu sluz i otežavaju prolazak sperme u matericu.
Hormonska kontracepcija može da bude neefikasna ako:
 • ne uzmete pillu na vreme, zaboravite da zamenite flaster ili prsten kada je potrebno,
 • kada pijete antibiotike dejstvo se smanjuje,
 • preskočite uzimanje tablete.
Trudnoća i kontracepcija

Spirala

Hormonska spirala otpušta hormone koji spečavaju trudnoću, dok bakarna ne dozvoljava spermatozoidima da se kreću pravilno. Obe blokiraju ulazak sperme u matericu i njihova efikasnost je preko 99% tokom prvih 3 do 5 godina za hormonsku (na brendu je naznačeno na koliko se koja menja), odnosno do 12 godina za bakarnu spiralu.

Važno je da pratite i uputstvo o efikasnosti spirale. Hormonska se prvi put postavlja do sedmog dana menstrualnog ciklusa, dok se zamena vrši u danu bilo kog dana u mesecu. Ako se stavi kasnije, tokom tog meseca, onda treba povesti računa da ne dođe do trudnoće do prvog ciklusa. Bakarna je efikasna odmah po postavljanju.

Druge metode kontracepcije

Metode kontracepcije koje fizički blokiraju prolaz spermatozoida su muški I ženski hormone, dijafragma, spermicide… Njihova efikasnost varira i dok su dijafragma i muški hormone najefikasniji, spremicidi su najmanje efikasni.

Neefikasnost ovih metoda je uglavnom posledica ljudske greške. Na primer, ne stavljanje kondoma odmah na početku, pa se trudnoća dešava od preejakulata. Više: Preejakulat i trudnoća

Takođe, do trudnoće može doći i ako kontracepcija pukne ili se pomeri.

Prirodne metode kontracepcije

Prirodne metode se ne oslanjaju ni na hormonske ni fizičke barijere, zahtevaju dosta planiranja i pažljivost oba partnera, ali ne znači da će uvek biti efikasne. To su:

 • prekinut snošaj – kada se odnos prekida pre ejakulacije,
 • praćenje plodnih i neplodnih dana – žena prati svoj menstrualni ciklus i bazalnu temperaturu kako bi znala kada je plodna ili nije,
 • izostanak ovulacije tokom dojenja – više: Dojenje I menstruacija.

Prirodne metode kontracepcije imaju i određeni procenat neuspeha, pa će tako kod prekinutog snošaja čak u 22% slučajeva doći do trudnoće, a kod planiranja plodnih i neplodnih dana u 24% slučajeva.

Trudnoća i kontracepcija
Trudnoća i kontracepcija

Trudnoća i kontracepcija: Najraniji znaci trudnoće

Bolovi u leđima takođe mogu biti znak trudnoće. Žene koje ostanu u drugom stanju mogu primetiti i implantacijsko krvarenje, osetljivost dojki, umor, mučninu, a pre svega bi trebalo da primate izostanak ciklusa. U period dojenja, žene često ne znaju da su u drugom stanju prvih meseci, jer nisu ni dobile prvu menstruaciju. Saznajte više: Da li bol u leđima može biti znak trudnoće?

Znaci trudnoće su obično slični kao i oni kod drugih stanja, kao što su: PMS, perimenopauza, infekcija mokraćniih kanala, hormonski disbalans, trovanje hranom, kod promene pilula za kontracepciju, stresa i gripa.

Test za trudnoću

Testovi za trudnoću vam mogu potvrditi da li ste u drugom stanju ili ne. Imajte na umu da test može biti lažno negativan, ako ga uradite pre vremena ili ne sledite precizna uputstva.

Ukoliko sumnjate da ste u drugom stanju treba da zakažete pregled kod lekara. Takože, ukoliko je test negativan, a menstruacija izostane, potrebno je da se obratite lekaru. (Osim u slučaju kada koristite kontracepciju, kod koje je normalno da nema ciklusa, kao što je spirala ili drugi metod)

Jedina zaštita od trudnoće koja je 100% efikasna je apstinencija. Sve druge metode imaju svoje prednosti i mane, ali, ako ih budete koristili prema uputstvima, velika je verovatnoća da budu efikasne.

Literatura:
 1. CDC: CDC Contraceptive Guidance for Health Care Providers – https://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/contraception_guidance.htm
 2. MNT: Is it possible to get pregnant while on birth control? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/322902
Trudnoća i kontracepcija
Trudnoća i kontracepcija –

Foto: Canva & Demetra

Tekst “Trudnoća i kontracepcije” objavljen: 22. maj 2020. godine, ažuriran: 25. april 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button