fbpx
Kontracepcija

Sterilizacija

I muškarci i žene mogu obaviti sterilizaciju. Ovaj metod koriste samo osobe koje su potpuno sigurne da ne žele da do kraja života imaju decu, odnosno više dece. Naime, sterilizacija je trajna metoda kontracepcije, i mada je moguće poništiti operacijom, to je vrlo komplikovano i retko bude uspešno.

Muška sterilizacija naziva se vasektomija – procedura tokom koje se prerežu cevčice kojima sperma putuje iz testisa u penis. Ženska sterilizacija obavlja se tako što se jajovodi blokiraju, pa se na taj način onemogućava putovanje jajne ćelije od jajnika do materice.

Sterilizacija

Prednost i muške i ženske sterilizacije je njihova sigurnost – efikasnost te metode je 100 odsto. Međutim, postoji i nekoliko mana. Najpre, sterilizacija – ni muška ni ženska – ne štiti od polno prenosivih bolesti. Muška sterilizacija je dugotrajan proces jer od same operacije do utvrđivanja njene efikasnosti prođe nekoliko meseci (potrebno je dokazati da spermatozoida zaista nema). Kod žena je ova procedura brža (kraća od dva meseca), ali zahteva nešto komplikovaniju operaciju, obično pod totalnom anestezijom. Konačno, mana je i to što kod muškaraca može spontano doći do zarastanja cevčica, pa on može ponovo postati plodan.

Takođe, mnoge osobe kasnije promene stavove o tome da li žele decu.

Save

Save

Related Articles