fbpx
Kontracepcija

Najefikasnija kontracepcija – najbolja zaštita od trudnoće

Neke metode kontracepcije su sigurnije u sprečavanju trudnoće od drugih, ali samo kondom nudi zaštitu od polno prenosivih bolesti. Koja je najefikasnija kontracepcija i da li postoji ona koja sigurno štiti 100% i od trudnoće?

Nijedna metoda nije 100% efikasna, što znači da je garantovan način da sprečite trudnoću samo apstinencija.

Takođe, znajte da su neke metode komplikovane za korišćenje, a da nijedna nije tako pouzdana, kao što statistika kaže, ako vrlo pažljivo NE SLEDITE uputstva.

horoskopski znak i kućni ljubimac -

Činjenice o kontracepciji

Na planeti postoji oko 1,9 milijardi žena u reproduktivnom periodu (15-49 godina), podatak je Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. godine. (1) Od toga 1,1 milijarda ima potrebu za planiranjem porodice, a od tog broja 842 miliona žena širom sveta koristi kontracepciju. Još uvek 270 miliona žena ima nezadovoljenu potrebu da koristi kontracepciju. Potreba za korišćenjem kontracepcije je među ženama stagnirala od 2015. godine, kada je takođe samo 77% žena koje žele i planiraju da koriste, koristilo.

Upotreba kontracepcije omogućava ljudima da planiraju vreme kada će imati decu, njihov broj i razmak između starosti dece.

Metode kontracepcije

Postoji mnoštvo metoda kontracepcije koja uključuje: pilule za kontracepciju, implantate, injekcije, flastere, vaginalne prstenove, spirale, kondome, mušku i žensku sterilizaciju, metode laktacione amenoreje, prekinut snošaj, praćenje plodnih i neplodnih dana i praćenje bazalne temperature.

Koenzim Q10 i plodnost

Efikasnost kontracepcije se meri broj trudnoća na 100 žena koje je koriste godišnje. Najefikasnija kontracepcija – klasifikacija:

 • veoma efikasne: 0-0,9 trudnoća na 100 žena,
 • efikasne: 1-9 trudnoća na 100 žena,
 • umereno efikasne: 10-19 trudnoća na 100 žena,
 • manje efikasne: 20 i više trudnoća na 100 žena.

Samo jedna metoda kontracepcije štiti i od trudnoće i od polno prenosivih infekcija, a to je kondom.

Najbolja zaštita od trudnoće  

Sledeći podaci pokazuju koja je najefikasnija kontracepcija u sprečavanju trudnoće:

 • Praćenje plodnih dana – metodom izbegavanja odnosa tokom najplodnijih dana do trudnoće će doći kod 5 od 100 žena tokom godinu dana.
 • Vazektomijaefikasna je skoro 100%, godišnje do trudnoće dođe kod 0,1% žena.
 • Ženska sterilizacija – skoro 100%, prilikom podvezivanja jajnika do trudnoće može doći u 0,5% slučajeva.
 • Kontraceptivne pilule: godišnje u drugom stanju ostane 0,3% žena koje je redovno koriste, odnosno 7 žena koje je koriste samo u jednom periodu. Isti su statistički podaci i prilikom korišćenja kombinovane, ali i samo progesteronske pilule.
 • Implantati: 0,1% žena godišnje ostane u drugom stanju.
 • Kontraceptivna injekcija: progesteronska injekcija je efikasna i kod 0,2% žena dođe do trudnoće, ako je redovno koriste, odnosno kod 4, ako su je koristile povremeno. Sa kombinovanom injekcijom do trudnoće dolazi u 0,3% slučajeva, odnosno 7 žena ostaje u drugom stanju pri povremenom korišćenju.
 • IUS (hormonska spirala) – do trudnoće će doći kod 0,5% žena na godišnjem nivou.
 • IUD (bakarna spirala) – rizik od trudnoće je 0,6%.
 • Muški kondomiako je kondom najefikasnija kontracepcija – zaštita od polno prenosivih infekcija, redovnom upotrebom kondoma kod žena dolazi do 2 trudnoće, ako ga rednovno koriste. odnosno do 13 trudnoća na 100 žena kod onih koji kondom koriste povremeno.
 • Ženski kondom – godišnje u drugom stanju ostane 5 žena koje ga redovno koriste, odnosno 21 koja ga koristi povremeno.
 • Dijafragma sa spermicidima – 90-96%
najefikasnija kontracepcija
Najefikasnija kontracepcija – literatura:
 1. WHO: Family planning/contraception methodshttps://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/family-planning-contraception
 2. MyClevelandClinic: Birth Contol Options – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11427-birth-control-options
 3. UN: Family Planning and the 2030 Agenda for Sustainable Development -https://www.un.org/en/development/desa/population/publications/pdf/family/familyPlanning_DataBooklet_2019.pdf
 4. PLOS Medicine: Estimating progress towards meeting women’s contraceptive needs in 185 countries: A Bayesian hierarchical modelling study – https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003026

Objavljen: 2. maj 2022. godine, ažuriran: 21. april 2023. godine

Save

Midas

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button