fbpx
KontracepcijaZdravlje

Spirala i krvarenje posle seksa

Spirala je dugoročno kontraceptivno sredstvo. Žena kojoj je postavljena spirala i krvarenje posle seksa se javi kao jedan od neželjenih efekata. Različite vrste spirale mogu da imaju različita neželjena dejstva. Uobičajeno je da žena ima blago nepravilno krvarenje nakon postavljanja spirale dok se telo prilagođava ovom sredstvu kontracepcije.

Može li spirala izazvati postkoitalno krvarenje?

Nakon postavljanja spirale može da se javi nepravilno krvarenje dok se telo ne navikne na ovaj vid kontracepcije. Može proći i do šest meseci dok pojava sukrvice i krvi ne prođe. Za to vreme može se dešavati da se pojavi povremeno malo krvi, crvene ili braon boje, kao i tačkasto krvarenje između dve menstruacije.

Kada se krvarenje dogodi neposredno nakon seksualnog odnosa, možda će vam izgledati da je seks uzročnik.

Doktor postavlja spiralu kroz vaginu i grlić materice u matericu. Nakon postavljanja, končiće koji vire će skratiti na adekvatnu dužinu. Ne bi trebalo da vam oni smetaju prilikom seksualnog odnosa, a ako budu smetali partneru, lekar može da ih skrati.

spirala

Da li spirala može da se pomeri?

Može se dogoditi da se spirala pomeri, pa izaziva nelagodu i grčeve, kao i krvarenje tokom posle seksa. Uglavnom je praksa da se nekoliko nedelja nakon postavljanja spirale, a najčešće posle naredne mestruacije proveri ultrazvučnim pregledom da li je dobro postavljena i onda ne bi trebalo da brinete. Svakako su jednogodišnji pregledi neophodni, a po potrebi i češće, posebno ako primetite da nešto nije u redu.

Bol i krvarenje posle seksualnih odnosa nisu uobičajena pojava kod žena koje imaju spiralu.

Ako se jave oštar bol ili krvarenje nakon odnosa, a prošao je period od prvih par meseci kada je krvarenje bilo normalna pojava, trebalo bi otići na pregled da se proveri da li je spirala na mestu, da nije došlo do trudnoće ili infekcije.

Najčešće se pomeranje spirale događa kod mladih žena u tinejdžerskom dobu, kod žena kojima je postavljena spirala odmah nakon porođaja i kod žena koje imaju veoma obične menstruacije.

Ukoliko posumnjate da vaša spirala nije na svom mestu, odmah se obratite lekaru. Spirala koje se pomerila ne štiti od trudnoće.

Spirala i krvarenje posle seksa – Uzroci postkoitalnog krvarenja

Prema studiji iz 2014. Godine čak 9 od 100 žena može imati postkoitalno krvarenje u toku reproduktivnog perioda. (Izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/)

Uobičajeni razlozi pojave krvarenja posle odnosa su:

 • vaginalna suvoća, odnosno neadekvatno podmazivanje tokom seksa koje može dovesti do fizičkih povreda;
 • povreda, oderotina u vagini;
 • infekcije;
 • postojanje polipa na grliću materice ili u materici;
 • atrofija vagine;
 • lezije na vulvi i genitalijama izazvane seksualno prenosivim infekcijama (genitalni herpes, sifilis);
 • karcinom grlića materice, ali je to veoma retko.

Krvarenje nakon seksa koje se dogodi jednom nije razlog za zabrinutost, ali bi trebalo otići na pregled ako se često događa.

Kod lekara zbog pojave postkoitalnog krvarenja

Lekar će izvršiti manuelni pregled da proveri da li je spirala na mestu. Može ultrazvučnim pregledom proveriti matericu i da li je spirala dobro postavljena. Nakon toga će uraditi briseve kako bi isključio infekcije, kao i papa test, da isključi pristustvo abnormalnih ćelija na grliću materice.

spirala i krvarenje posle seksa
Spirala i krvarenje posle seksa

Prvih nekoliko meseci nakon postavljanja spirale, može se dešavati da žena ima grčeve, bolove u leđima, obilniju menstruaciju, neredovna krvarenja i pojavu krvi mimo menstuacije. Ako se jave i:

 • nesvestica,
 • bol i jaki grčevi koji se pogoršavaju,
 • obilno krvarenje,
 • znakovi infekciju koji uključuju i groznicu, povišenu temperaturu i otežano disanje,
 • neuobičajen vaginalni sekret,
 • sumnja na trudnoću,

trebalo bi obaviti ginekološki pregled bez odlaganja.

Objavljen: 14. jula 2020. godine, ažuriran: 25. januara 2023. godine

Fotografija: Wikimedia commons

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button