fbpx
Kontracepcija

Preejakulat i trudnoća

Da li se može zatrudneti od preejakulata – tečnosti koja izlazi pre sperme?

Možda do sada niste znali, ali mala količina tečnosti izlazi i pre same ejakulacije. Ako tokom seksa ne koristite kontracepciju, tečnost iz penisa može ući u vaginu, a da to nijedna strana ne primeti. Spermatozotidi mogu da se nađu i u ovoj tečnosti, samo u manjem broju, ali dovoljnom da dođe do trudnoće.

Imajte u vidu da svaki seksualni odnos nekada može dovesti do trudnoće. Nijedan vid kontracepcije ne pruža 100% zaštitu. Uvek postoji mali procenat da do neželjene trudnoće ipak dođe.

Šta je preejakulat?

Mala količina tečnosti nekada izlazi pre ejakulacije. Ona se naziva preejakulat. Preejakulat nenamerno izlazi pre ejakulacije delimično kao prirodni lubrikant. Recimo, slično kao što se kod žena javlja vlaženje vagine. Ova tečnost ne sadrži sprematozoide u sebi, ali se može dogoditi da izvesna količina ipak prođe u nju. Sperma može ostati u uretri i mokrenje pre seksa umanjuje šansu da bude spermatozoida u preejakulatu.

Da li je moguća trudnoća od tečnosti koja izađe pre sperme?

Preejakulat nije nešto što muškarac može kontrolisati da li će izaći ili ne. Ovo je tečnost koja se nevoljno ispušta, kao prirodno mazivo, a u njemu se može naći mala količina spermatozoida. Samim tim, moguće je da dođe do trudnoće.

Nisu retke situacije u kojima dolazi do trudnoće upravo iz preejakulata. Sigurno ste nekoliko puta čuli da par ne zna kako je do trudnoće došlo i da su sigurni da su vodili računa. To su često upravo situacije u kojima se ovo dogodilo.

Koliko često ima spermatozoida u tečnosti koja izađe pre sperme? preejakulat

U jednoj studiju je bilo uključeno 27 muškaraca. Kod njih 11 od 27 su nađeni tragovi sperme u preejakulatnoj tečnosti, a od tog broja kod njih 10 je bilo pokretne sperme u uzorku. U drugoj studiji je dokazano da je kod 16,7% muškaraca bilo prisutne pokretne sperme u preejakulatu.

Da li je prekinut snošaj efikasno rešenje protiv trudnoće?

U poređenju sa drugim metodama kontacepcije, metoda prekinut snošaja je najmanje efiksna. Ova metoda ima samo 78% procenat zaštite, za razliku od drugih metoda koje su uglavnom oko 99% efikasne. Više o prekinutom snošaju pročitajte OVDE!

Pročitajte još:

Image by stokpic from Pixabay

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button