fbpx
KontracepcijaNegaZdravlje

Pilule za kontracepciju i opadanje kose

Da li se mogu dovesti u vezu pilule za kontracepciju i opadanje kose? Može li uzimanje oralne kontracepcije da izazove ovaj problem ili se pak pojačano opadanje kose javlja iz drugih razloga?

Veliki broj seksualno aktivnih žena koristi pilule za kontracepciju, u svetu još uvek veći broj, nego u Srbiji. U Americi čak četvrtina žena starosti između 15 i 44 godine. Kao i svi lekovi i anti-bebi pilule imaju neka neželjena dejstva, a u pojedinim slučajevima ih ne treba koristiti.

Pilule za kontracepciju i opadanje kose – postoji li povezanost?

Izvestan broj žena je primetilo da im više opada kosa nakon što su počele da koriste pilule za kontracepciju i pitaju se da li zašto se to dešava i da li je moguće da postoji povezanost na relaciji pilule za kontracepciju i opadanje kose? Neke su prijavile pak da im je kosa bila u redu, ali da je počela da opada posle prestanka upotrebe.

opadanje kose i pilule 3

Kako deluju anti-bebi pilule?

Većina kontraceptivnih pilula sadrži veštački oblik progesterona i estrogena. Pilule zaustavljaju rast estrogena koji uzrokuje da se oslobodi jajna ćelija i dođe do ovulacije. Zapravo zgušnjavaju sluz oko grlića materice što otežava spermi da pliva do jajne ćelije. Pilule menjaju sluznicu materice i čak i ako dođe do oplodnje, jajna ćelija ne može da se implantira. Osim pilula, slično deluju flaster, implanti i vaginalni prsten. Mini pilule sadrže samo progestin, sintetički oblik progesterona, a kombinovane i estrogen i progesteron.

Neke žene mogu imati blaga neželjena dejstva kod uzimanja pilula kao što su: bolovi u grudima, osetljivost dojke, glavobolja, niži libido, neraspoloženje, mučnina, krvarenje između ciklusa, neredovnu menstruaciju, dobijanje na težini i gubitak težine.

opadanje kose i pilule 1

Ostali neželjeni efekti koji mogu uključivati visok krvni pritisak i povećan rizik od raka dojke, grlića materice i jetre su veoma retki. Postoji i izvestan rizik od pojave tromba u nozi ili plućima, a ovaj rizik se povećava ako pušite.

Da li pilule izazivaju opadanje kose?

Postoji pitanje da li pilule izazivaju opadanje kose kod žena koje su posebno osetljive na hormone u pilulama ili uopšte imaju rizik od opadanja kose koje mogu da uzrokuju hormoni. Kosa raste u svojim ciklusima – u aktivnoj fazi koja može trajati 2 do 7 godina, zatim postoji prelazna faza koja traje do 20 dana, te faza mirovanja u kojoj opada između 25 i 100 dlaka dnevno, a može trajati do 100 dana.

Pilule mogu da uzrokuju da kosa prerano ili predugo prelazi iz faze rasta u fazu mirovanja i može opadati velika količina kose. Kod osoba koje u porodici imaju prisutnu ćelavost, može više da opada kosa.

Pilule za kontracepciju i opadanje kose – Koji su faktori rizika opadanja kose?

Žene koje imaju istoriju opadanja kose zbog hormona mogu da se suoče sa pojačanim opadanjem dok piju pilule ili nakon što prestanu da ih koriste. Dok neke žene gube samo malo kose, druge mogu da primete velike količine kose, posebno tokom pranja i primete da im se kosa proredila. Gubitak kose posle porođaja je upravo vezan za to što je kosa dugo bila u fazi mirovanja.

Nekada se opadanje kose uočava nakon što zamenite pilule za kontracepciju.

Dobra vest je da je ovaj gubitak kose privremen i da bi trebalo da prestane nekoliko meseci nakon što se telo navikne na pilulu ili nakon što prestanete da ih koristite. Ako opadanje kose ne prestaje i ne javlja se novi rast, raspitajte se kod lekara o Minoksidilu. Ovo je lek koji se nekada koristi za lečenje gubitka kose i utiče na brže pomeranje folikula dlake u fazu rasta, ali možda ćete morati da ga korisite nekoliko meseci pre nego što primetite promenu.

Na šta treba da obratite pažnju?

pilule za kontracepciju i opadanje kose
Pilule za kontracepciju i opadanje kose

Ako u porodici postoji ćelavost i problemi sa proređivanjem kose, trebalo bi da uzimate pilule koje imaju više estrogena nego progesterona. One imaju nizak nivo adrogena i stimulišu rast kose zadržavajući je duže u fazi rasta. Ove pilule mogu imati druge neželjene efekte, pa ipak razgovarajte sa lekarom. Možda ne bi bilo loše i da razmotrite neki od nehormonskih oblika kontracepcije.

Istraživanje: PubMed

Objavljen: 14. oktobar 2022.godine, ažuriran: 15. maj 2024. godine

Reklame
Izvor
PubMed

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button