fbpx
Kontracepcija

Krvarenje posle postavljanja spirale

Nije retkost da se javlja krvarenje posle postavljanja spirale. Spirala je kontraceptivno sredstvo sa rokom oko 5 godina, zavisno od vrste koju koristite. Smatra se izuzetno efikasnom u sprečavanju trudnoće, ali ne štiti od polno prenosivih bolesti. Neki od neželjenih efekata spirale su i nepravilna krvarenja.

Neko krvarenje posle postavljanja spirale je očekivano, ali je važno da znate šta je normalno, a šta nepravilno krvarenje kod žene koja ima postavljenu spiralu.

Spirala i krvarenje posle postavljanja spirale

Jedan od najčešćih neželjenih efekata hormonske spirale je upravo krvarenje. Tokom perioda prilagođavanja, krvarenje posle postavljanja spirale je uglavnom nepravilno. Ne mogu se predvideti jasni obrasci kako će i kod koga dolaziti do pojave krvi.

Osim menstrualnih ciklusa, može se dogoditi da se tokom prva dva meseca uočava blago roze do braonkasto krvarenje posle postavljanja spirale, ali se ovo može nastaviti periodično tokom celih prvih 6 meseci.

Menstrualno krvarenje posle postavljanja spirale bi trebalo da se vremenom smanjuje, te od obilnog postane manje, a kod nekih žena će potpuno prestati. Čak 60% žena nakon 3 godine više nema menstrualno krvarenje.

spirala i krvarenje posle seksa

Ono je javlja tokom prvih 3 do 6 meseci, ali postoje i slučajevi kada se pojava krvi javlja i dalje, tokom cele prve godine od momenta postavljanja spirale.

Pročitajte: Spirala – bakarna ili hormonska

Obilno krvarenje sa spiralom

Ukoliko se javi obilno prekomerno krvarenje ili se pojavi iznenada, ono može biti posledica drugih komplikacija vezanih za spiralu ili pak, isključivo ginekološke prirode. Obilno krvarenje posle postavljanja spirale, koje nije menstruacija, treba tretirati kao hitno stanje i odmah se javiti lekaru.

Krvarenja povezana sa hormonskom spiralom

Mirena (ili neka druga hormonska spirala) je spirala koje štiti od neželjene trudnoće oslobađanjem hormona. Obzirom da ona oslobađa manje hormona od oralnih kontraceptiva, mora da ostane na mestu da bi bila efikasna.

U svetu je u upotrebi preko 150 miliona komada ove spirale, a proizvođač garantuje da je njena efikasnost preko 99,8%.

Jedan od najčešćih neželjenih efekata Mirene je upravo krvarenje posle postavljanja spirale i kod ovog tipa spirale bi trebalo da nastane u prvih 3, a najviše 6 meseci. Međutim, kod određenog broja žena, pojava krvi može da se nastavi i dalje mimo menstrualnog ciklusa.

krvarenje posle postavljanja spirale

Različita su krvarenja koje se povezuju sa Mirenom, ali svakako nisu česta pojava ni razlog da odustanete od ovog vida kontracepcije, pre nego ga probate. Krvarenje posle postavljanja spirale se javlja uključuju:

 • rozikast sekret povremeno,
 • pojavu neredovnog krvarenja,
 • krvarenje koje ne prestaje,
 • obilna menstruacija,
 • česte menstruacije, a češće se javljaju –
 • retke menstruacije i
 • potpuni izostanak menstruacije.

Žene koje su i pre postavljanja hormonske spirale imale retke menstruacije (na primer kod PCOS) i one koje su iz nekog razloga imale potpuni izostanak menstruacije tokom prve godine treba pratiti da ne ne dođe slučajno do trudnoće. Oko 20% žena će sa postavljanjem spirale prestati da dobija menstruaciju nakon prve godine, a čak 60% nakon treće godine.

Šta možete očekivati prvih 6 meseci nakon postavljanja spirale?

Tokom prvih mesec do dva moguće je da se stalno pojavljuje blago krvarenje roze ili braonkaste boje u obimu koji će iziskivati da nosite dnevne uloške, ali ne i klasičan uložak koji ima veću upijajuću moć.Kod određenog broja žena, ova pojava može potrajati i tri, pa čak i šest meseci, do kada bi trebalo da prestane.

Najbolji izbor kontracepcije

Neke žene će od samog postavljanja ova krvarenja imati povremeno, a ne tokom celog meseca, ali će neko vreme potrajati da se usaglasi pojava krvarenja.Ciklusi će verovatno već od prvog narednog meseca biti manje obilni, kod velikog broja čak i veoma oskudni u trajanju od par sati, ali kod 20% žena oni traju duže od 8 dana tokom prvih 6 meseci od postavljanja spirale.

Nakon što prođe godinu dana od umetanja hormonske spirale, 1 od 5 žena više neće imati nikakvo krvarenje tokom meseca, uključujući menstruaciju. Nakon 3 godine, bez krvarenja će biti 3 od 5 žena.

Kada treba da se javite lekaru?

 • Ukoliko se obilna krvarenja nastave 6 meseci od postavljanja spirale, obavezno se obratite lekaru, kako bi utvrdio šta uzrokuje problem i da li spirala možda mora da se ukloni.
 • Takođe, normalno je da menstrualni ciklus bude različitog trajanja i obima tokom prve godine, ali ako se ne reguliše ni nakon 12 meseci od postavljanja spirale, potrebno je konsultovati se sa lekarom za dalje.
 • Ako se u prvih 12 meseci od postavljanja spirale dogodi da nemate baš nikakvo krvarenje duže od 6 nedelje, trebalo bi da uradite test za trudnoću, kako biste utvrdili da je sve u redu.

Hormonska spirala je jedina odobrena kontracepcija koja leči teške i bolne menstruacije. Nije neophodno da imate menstrualna krvarenja i ne treba da brinete da ćete imati neke nuspojave zbog toga što krvarenje izostaje. Potpuno je zdravo i da nemate nikakvo krvarenje sve dok koristite Mirenu kao vid zaštite od neželjene trudnoće.

Pročitajte još: Spirala i krvarenje posle seksa

Literatura:

 1. Univercity of Washington: IUD aftercare instrction – https://www.uwmedicine.org/sites/stevie/files/2018-11/IUD-Aftercare-Instructions.pdf
 2. NCBI: Association of Baseline Bleeding Pattern on Amenorrhea with Levonorgestrel Intrauterine System Use – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5077249/, novembar 2017. godine
 3. DrugDanger: Mirena and Bleeding – https://www.drugdangers.com/mirena/bleeding
 4. Healthline: How Does an Intrauterine Device (IUD) Affect Your Period? https://www.healthline.com/health/birth-control/iud-period, januar 2019. godine
 5. FPAWomen’sHealth: IUD and spotting – https://www.fpawomenshealth.com/blog/topic-tuesday-mirena-iud-and-spotting
 6. NCBI: Side effects from the copper IUD: do they decrease over time? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2702765, maj 2010. godine

Fotografija: Wikimedia commons

Objavljen: 8. mart 2021. godine, ažuriran: 8. decembar 2022. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button