fbpx
Kontracepcija

Hormonska spirala i akne

Kod nekih žena, ubrzo nakon što je postavljena hormonska spirala i akne su niotkuda tu. Onda se one pitaju otkud su se pojavile i šta se to dešava.

Spirala kao oblik kontracepcije postoji odavno, ali nije toliko zastupljena upravo iz razloga što se o njoj ne govori dovoljno. Poslednjih godina u svetu je porastao broj žena koje koriste ovaj vid kontracepcije, te ih je sada oko 12%.

Nažalost, jedan od propratnih efekata hormonske spirale, u nekim slučajevima, može biti pojava akni na licu. Najčešće se pojavljuju na bradi i duž vilice.

Pojava akni posle postavljanja spirale

“Pre nego što odlučite da odstranite spiralu zbog povećanog broja akni, uzmite u obzir da postoji period prilagođavanja od 6 meseci, tokom kojeg se neželjeni efekti obično izgube. Pokušajte sa različitim kozmetičkim sredstvima i tretmanima. U 21. veku ne bi trebalo da bude nedostižno da imate i adekvatnu kontracepciju i lepu kožu”, kaže dr Estefan.

Zašto se nekima pojavljaju bubuljice posle stavljanja hormonske spirale?

Pojavi su sklone žene kojima se akne pojavljuju inače pre menstruacije”, kaže Dr Omnia M.Samra-Latif Estefan, ginekolog. “Razlog tome je progestin koji se nalazi u hormonskoj spirali, a koji može stvoriti hormonsku neravnotežu. Progestin može stimulisati lojne žlezde nalik situaciji sa kojom ste se suočavali u pubertetu.”

“Ako niste u pubertetu imali problem sa pojavom akni, u početku korišćenja spirale se mogu javiti problemi sa kožom. Čak se češće akne javljaju kod žena koje prelaze sa kontraceptivnih pilula na hormonsku spiralu”, tvrdi Dr Pola Kastano, ginekolog u Medicinskom centru Univerziteta Njujork – Presbiterijan.

Da li je uzrok samo spirala ili neki drugi faktori?

Akne mogu biti uzrokovane i samo spiralom, ali i drugom kombinacijom sastojaka. Progestin je sintetička verzija progesterona i kada se ona oslobodi u telo, može stimulisati aktivnost androgenih hormona (muški polni hormoni) što će prouzrokovati prekomernu stimulaciju lojnih žlezda. Tada koža počinje da se masti, pore bivaju zapušene i akne su daleko prisutnije nego pre.

U nekim slučajevima, pojava akni nije posledica hormonske spirale. Nekada se akne javljaju i u odrasloj dobi zbog promenjene nege kože, stresa ili loše ishrane.

Zašto akne nastaju prelaskom sa kontraceptivnih pilula na spiralu?

Ženama, posebno onim koje su pre korišćenja pilula imale problem, se tokom korišćenja kontraceptivnih pilula smanjuje problem sa aknama. Uglavnom se većina može pohvaliti čistijim tenom. Kada dolazi do prekida korišćenja pilula, akne se pojavljuju kao nekada. Ista je situacija i kod prelaska sa pilula na spiralu. Jednostavno će kada prestane doziranje estrogena i progestina iz pilula koža početi da se vraća u stanje pre korišćenja pilula za kontracepciju. Isto se u ovom slučaju može dogoditi i ako se koristi obična, bakarna spirala koja nema hormone.

Da li se odlučiti za vađenje hormonske spirale zbog pojave akni?

Nemojte na prečac donositi odluke. Akne jesu neprijatne, ali spirala ima duge benefite. Prvo dozvolite telu da se bar 6 meseci prilagodi na promene. U međuvremenu pokušajte da kozmetičkim sredstvima ili lekovima rešite problem.

Obavezna konsultacija sa dermatologom za lekove

Nijedan lek nemojte uzimati na svoju ruku. U ovim slučajevima se nekad prepisuje izotretinoin (Akutan,  Roakutan). A u nekim težim slučajevima i antibiotska terapija i lokalni retinoidi. Svakako je na dermatologu da proceni sa kojom bi terapijom lečenje bilo najefikasnije.

Kozmetika za lečenje akni

Možda već uveliko koristite ozbiljnije kreme protiv bora i za zreliju kožu, ali zbog hormonske spirale i promena na koži, sada ćete kozmetiku zameniti onom koju ste koristili u pubertetu. Zbog kože koja se više masti, neće postojati rizik od bora, a akne ćete tretirati preparatima na bazi salicilne kiseline.

Uvedite u rutinu i piling nekoliko puta nedeljno. Možete koristiti klasičan ili hemijski piling, a odgovaraće vam kreme za lice sa retinolom.

Mirena i urtikarija hormonska spirala i akne

Zabeležen je slučaj u kom je došlo do akutne koprivnjače (urtikarije) nakon postavljanja hormonske spirale Mirena i pretpostavlja se da je ona bila uzrok, obzirom da drugog razloga nije bilo. Ovaj slučaj je zabeležen kod 27-godišnje Kineskinje koja je razvila utrikariju praćenu svrabom, blagom vrtoglavicom i blagim bolom posle ugradnje Mirene. Urtikarija je prošla nakon uklanjanja spirale. Nije potvrđeno, ali se pretpostavlja da je uzrok pojave bila alergijska reakcija na spiralu. Osim ovoga, ne postoje druge studije ni slučajevi koji su poznati, kada je u pitanju alergijska reakcija.

Pročitajte još:

Literatura:

·         HealthLine: Can IUDs Clear or Actually Cause Acne? – https://www.healthline.com/health/birth-control/iud-acne, april 2020.

·         WELL+GOOD: Your IUD Might Be the Sneaky Reason Behind Those Relentless Breakouts – https://www.wellandgood.com/iuds-and-acne/, februar 2019. godine

·         NCBI: Acute urticaria as a side effect of the Mirena® (levonorgestrel-releasing intrauterine system): a case report – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992142, april 2014. godina

·         NICE: Long-acting reversible contraception – https://www.nice.org.uk/guidance/cg30/resources/longacting-reversible-contraception-pdf-975379839685, oktobar 2005. godine

·         AAD: Adult acne – https://www.aad.org/public/diseases/acne/really-acne/adult-acne

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button