fbpx
MenopauzaStil Života

Kako hormonska spirala utiče na menopauzu

Kako hormonska spirala utiče na menopauzu? Mirena i Levosert su kod nas najpopularnije hormonske spirale koje se korisite kao kontraceptivno sredstvo. Ona može da ograniči obilno krvarenje tokom perimenopauze, ali nema efekat na vreme kada će do menopauze doći.

nega koze 3

Da li Mirena može uticati na menopauzu?

Mirena, odnosno svaka hormonska spirala, može da odloži oslobađanje jajne ćelije, kao što utiče i na količinu krvarenja. Žene sa Mirenom uglavnom imaju manje obilna, čak oskudna krvarenja. Tokom perimenopauze, žene se često sreću sa nepravilnim i često veoma obilnim krvarenjima. Mirena može da ograniči to krvarenje.

Menopauza nastupa kada prođe 12 meseci od poslednje menstruacije. Više o menopauzi…

Kako spirala utiče na menopauzu i njene simptome?

U perimenopauzi se mogu dešavati različite promene i čak 25% žena prođe kroz problem sa obilnim menstruacijama. Hormonska spirala može pomoći ženama koje imaju problem obilnih krvarenja.

Kod nekih žena, mirena potpuno zaustavlja menstrualna krvarenja, pa one možda neće ni znati da je počela menopauza.

Mirena ne utiče na nivo estrogena, jer ga ne sadrži, pa ne utiče na simptome koji se javljaju zbog smanjenog estrogena. Između ostalog ona ne može da otkloni simptome kao što su: valunzi, suvoća kože i nesanica. Više: Spavanje kod žena

Sa druge strane, pošto hormonska spirala sadrži progesteron, možete imati simptome kao što su: glavobolja, osetljive grudi, grčevi i bol u karlici.

Mirena kao kontracepcija tokom perimenopauze

Važno je da kontracepciju koristite sve dok niste sigurni da ste u menopauzi. Iako plodnost počinje da opada sredinom 30-ih godina, žena može da ostane u drugom stanju i sa 50 godina, ukoliko nije u menopauzi.

Kada Mirena kod žena izaziva prestanak krvarenja, ona može utvrditi da li je menopauza nastupila analizom hormona FSH i estrogena. Tokom perimenopauze uobičajeno je da nivo FSH raste, a nivo estrogena opada.

da ostanete zaljubljeni

Spirala i menopauza: Kada treba izvaditi Mirenu ili drugu hormonsku spiralu?

Ako je istekao rok, potrebno je da uklonite spiralu. Inače, nema potrebe da je uklonite sve dok niste sigurni da je menopauza počela, odnosno kada prođe 12 meseci od poslednje menstruacije.

Svaka žena koja ukloni spiralu pre nego što uđe u menopauzu, trebala bi da koristi neki drugi vid kontracepcije.

Kada se treba obratiti lekaru? 

Svaka žena koja sumnja da ulazi u menopauzu, trebalo bi da obavi redovan sistematski pregled kod svog ginekologa i izvrši potrebna testiranja.

kako spirala utiče na menopauzu

Ako je spirali istekao rok, žena bi trebalo da zakaže vađenje iste. Takođe, ako je sigurno da je menopauza nastupila, spirala se može izvaditi.

Hormonska spirala nema uticaj na vreme kada će nastupiti menopauza. Ona može smanjiti obilna krvarenja koja se javljaju kao posledica menopauze, ali neće umanjiti druge simptome menopauze. Zbog progesterona koji sadrži može izazvati dodatne simptome.

Objavljen: 6. decembar 2019. godine, ažuriran: 19. jun 2023. godine

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button