fbpx
Kontracepcija

Epilepsija i kontracepcija: Kontracepcija za žene sa epilepsijom

Ukoliko neko ima dijagnozu epilepsija i kontracepcija može da bude izazov, kada je izbor u pitanju. Obzirom da se radi o specifičnom zdravstvenom stanju, kontracepcija za žene sa epilepsijom treba biti pažljivo odabrana. Šta treba da znate pri izboru kontracepcije u ovom slučaju, možete pročitati u nastavku članka.

Epilepsija i kontracepcija za žene

Svaka vrsta kontracepcije koju žene inače koriste je, u suštini, bezbedna i za žene koje imaju epilepsiju. Problem je u tome što neki lekovi mogu da određene metode kontracepcije učine manje efikasnim. Lekovi protiv epilepsije mogu povećati rizik od urođenih mana bebe, pa trudnoću treba pažljivo planirati.

Ako uzimate lekove za epilepsiju, možete uzimati kontraceptivne pilule, koristiti kondome, dijafragmu i spiralu. Možete koristiti i prekinut snošaj kao metod kontracepcije, ali on nije efikasan kao ostale metode.

Sta kada otkrijete da imate HPV 2

Potrebno je da se konsultujete sa lekarima, idealno bi bilo ako vaši odabrani lekari mogu udruženo da vam odobre terapiju i lekova za epilepsiju i metod kontracepcije. Nažalost, u Srbiji je retkost da možete koordinirati među lekarima različitih specijalnosti i za različite zdravstvene izazove.

Lekovi protiv epilepsije i kontracepcija se moraju uklapati i iz razloga što jedni mogu imati interakciju sa drugim, pa ih mogu činiti manje efikasnim. Nekada kontraceptivne pilule mogu da smanje nivo leka Lamictal, koji se pije protiv napada i učine ga manje efikasnim. Treba imati u vidu da je ovo jedini lek za koji se zna da tako deluje, kaže Mark Jerbi, lekar. (*1)

Lekovi protiv epilepsije i kontracepcija – interakcije

Različite vrste lekova protiv napada deluju različito:

  • Određena grupa lekova koji su poznati kao lekovi koji „indukuju enzime jetre“ povećavaju brzinu kojom jetra razgrađuje kontraceptivne hormone i znači da će lek brže napustiti telo, nego što je to predviđeno. Ovo znači da će lekovi iz ove grupe: Tegretol, Carbatrol, Trileptal, Misoline, Aptiom, Dilantin, Luminal i Topamak učiniti da pilule za kontracepciju budu manje efikasne.
  • Felbatol i Depakote mogu, pak, da povećaju nivo hormona, pa bi lekar trebalo da smanji dozu vaše kontracepcije i uskladi je prema lekovima koje pijete.
  • Neutralni lekovi koji nemaju uticaj na nivo hormona su: Klobazam, klonazepam, etosuksimid, gabapentin (Neurontin), lamotrigin (Lamictal), levetiracetam (Keppra), Lirica, natrijum valproat, tiagabin (Gabitril) i Zonegran. Za sada se samo za Lamictal zna da u pojedinim situacijama može biti nešto manje efikasan kada se koristi sa pilulama, ali ovi lekovi ne na hormonske vidove kontracepcije.(*3)
Šta kada otkrijete da imate HPV

Kakva je interakcija kada se koristi Lamictal i pilule za kontracepciju?

Nivo lamotrigina u krvi se smanjuje za 50% kada se koristi oralna kontracepcija. Ako uzimate ovaj lek i pilule za kontracepciju, obratite pažnju da li će se dešavati napadi i obavestite lekare o promenama, ukoliko se jave. Možda će lekari savetovati da proverite nivo lamotrigina u krvi i po potrebi promenite vid kontracepcije ili povećate dozu leka. Nivo u krvi se može i naglo povećati ako prestanete sa upotrebom oralnih kontraceptiva.

Kontracepcija za žene sa epilepsijom

Barijerne metode – kondom, dijafragma i spirala su uvek dobar izbor. Ukoliko želite da koristite hormonske metode kontracepcije, najbolje je da se konsultujete sa neurologom i ginekologom, kako bi uskladili vrste i doze lekova.

Praćenje plodnih dana, izbegavanje odnosa tokom dana koji su moguće plodni, tako što ćete meriti bazalnu temperaturu, koristiti maybe baby i drugo. Uz prekinut snošaj tokom ostalih dana, može da bude efikasno, ali nije garantovan metod kontracepcije.

Otežavajuća okolnost je i to što je ženama sa epilepsijom često menstrualni ciklus neredovan, pa je prirodno planiranje nepouzdan metod.

kako da se smirite pod stresom 2
Pilula za jutro posle i epilepsija

Ako vam bude potrebna ova metoda hitne kontracepcije posle nezaštićenog seksa, važno je da lekaru kažete da uzimate terapiju. Možda će zbog lekova koje pijete biti potrebno da uzmete duplu dozu pilula, ali kako one mogu da poremete ciklus, svakako se obratite lekaru da odredi pravu dozu i isprati uticaj na vaše zdravlje.

Planiranje trudnoće i epilepsija

Veoma je važno da dobro planirate trudnoću, ako imate epilepsiju. Obavezno je da počnete da uzimate folnu kiselinu jer ona pomaže da se smanji rizik od defekta kičmene moždine i mozga. Lekar će savetovati da li treba da uzimate i veću dozu od preporučenih 0,4 miligrama dnevno. Posavetujte se sa neurologom i ginekologom u svakom slučaju, kako biste napravili plan uzimanja lekova. Svako od lekara treba da vam prepiše terapiju koja je adekvatna, a važno je i da vi ne preskačete uzimanje terapije, kao i da ne uzimate ili ne prestajete sa uzimanjem lekova na svoju ruku.

epilepsija i kontracepcija
Literatura:
  1. Mark Yerby: North Pacific Epilepsy Research in Portland, Oregon – https://www.legacyhealth.org/providers/mark-yerby
  2. PubMed: Contraception for women with epilepsy: counseling, choices, and concerns – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5683160/
  3. WebMD: Birth Control for Women With Epilepsy https://www.webmd.com/epilepsy/guide/birth-control-women-epilepsy
  4. Epilepsy Foundation: What Should I Know About Birth Control And Epilepsy? – https://www.epilepsy.com/living-epilepsy/epilepsy-and/women/all-women/contraception
  5. Photo by Anastasiya Lobanovskaya

Objavljen: 12. jul 2022. godine, ažuriran: 23. februar 2024. godine

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button