fbpx
U poverenju

Redovan seks je recept za dug život

Redovan seks je recept za dug život?!

Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.

Šta je potrebno za dugovečnost?

Mnogi navode da je recept za dugovečnost: zdrava hrana, najmanje sedam sati sna svakog dana, bliskost sa porodicom i prijateljima, redovno vežbanje, izbegavanje alkohola i cigareta. Ovom spisku svakako treba dodati vođenje ljubavi, jer je seks podjednako važan, koliko i ostali faktori.

Da li osobe koje imaju redovan seks žive duže?

Jedna studija je započeta 1979. godine u Velsu. Učesnici su bili 918 zdravih muškaraca starosti od 45 do 59 godina. Nakon 10 godina, kada su muškarci imali 55 do 69 godina njih 150 više nije bilo živo. Od toga je 67 ljudi umrlo od srčanog udara, a 83 zbog drugih razloga. Istraživači su uporedili izjave o svojoj seksualnoj aktivnosti učesnika deceniju ranije i utvrdili da se je stopa smrtnosti manja kod onih koji su imali seksualne odnose dva puta nedeljno u odnosu na one koji su seks imali jedanput mesečno. redovan seks

Ova studija je osporavana jer su pojedinci smatrali da je seks samo pokazatelj dobrog zdravlja, te da su oni koji su imali češći seks samo zdraviji, a samim tim i dugovečniji.

Međutim, učesnici studije su muškarci koji su bili dobrog opšteg zdravstvenog stanja, ali bez značajnih razlika kada su krvni pritisak, težina, srčane bolesti i pušačke navike u pitanju. Jedina značajna razlika među njima bila je u nivou holesterola.

Iznenađujuće je da je studija pokazala da su muškarci sa visokim holesterolom u grupi sa najvećom seksualnom aktivnošću imali  jednu od najnižih stopa smrtnosti od srčanih bolesti.

Zaključak studije je da redovan seks kod muškaraca srednjih godina pomaže u sprečavanju smrti.

Studija u kojoj je učestvovalo 166 muškaraca i 226 žena iz Geteborga, starosti između 70 i 75 godina pokazala je značajnu povezanost između prestanka seksualne aktivnosti i dužine života. Oni koji su duže imali seksualne odnose, duže su i živeli.

U anketi kojom  je obuhvaćeno 100 žena koje su imale srčani udar i 100 koje nisu, žene koje su doživele srčani udar pre toga su bile manje zadovoljne svojim seksualnim životom.

Koji razlozi mogu ići u prilog tvrdnji da seks produžava život?

Postoje  logična objašnjenja zašto osobe koje redovno upražnjavaju seks žive duže:

  • Seks znači i bliskost i intimnost. Prema mnogobrojnim istraživanjima bliske lične veze poboljšavaju opšte zdravlje i dugovečnost.
  • Čest seks poboljšava imunitet, što je dokazano u studiji na Univerzitetu u Pensilvaniji. Osobe koje su imale seksualne odnose najmanje jednom nedeljno, imale su dvostruko viši nivo imunoglobulina A, od onih koji su seks imali ređe.  (Studija)
  • Seks relaksira i opušta, te samim tim oslobađa od nakupljenog stresa.
  • Seksom se ujedno i vežba, a vežbanje je jedan od ključnih faktora zdravog života.

Izvor: Psychology Today 

Literatura: redovan seks

  • “Sex and Death: Are They Related? Findings for the Caerphilly Cohort Study,” Davey-Smith,  BMJ (1997)
  • “Five-Year Mortality in a 70-Year-Old Urban Population in Relation to Psychiatric Diagnosis, Personality, Sexuality and Early Parental Death,” Persson, G. Acta Psychiatr. Scand. (1981)

Pročitajte još:

Image by StockSnap from Pixabay 

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button