fbpx
KontracepcijaZdravlje

Pilula za dan posle  – Pilula za jutro posle kao hitna kontracepcija

Pilula za dan posle je hitna kontracepcija. Koristi se isključivo u nepredviđenim situacijama, kada iz nekog razloga nije korišćena ili nije delovala druga metoda kontracepcije. Pilule su hormonske, ali postoji dva tipa: sa progesteronom, i sa progesteronom i estrogenom. Deluju tako što sprečavaju ovulaciju, kao i implantaciju oplođene jajne ćelije u materici.

Šta je pilula za dan posle?

Ova pilula je metoda kontracepcije koja najbolje rezultate daje ako je uzmete što je pre moguće, ako niste koristili nikakvu kontracepciju ili ona nije uspela. Na primer, kada pukne kondom.

Važno je da imate na umu da pilulu za dan posle ne treba koristiti često.

Ona sprečava trudnoću tako što sprečava jajnik da otpusti sazrelu jajnu ćeliju i sprečava implantaciju oplođene jajne ćelije u matericu. Pošto ova pilula sprečava jajnik da otpusti jajnu ćeliju, sperma nema šta da oplodi i neće doći do trudnoće. Ili će sperma oploditi jajnu ćeliju, ali neće doći do implantacije u matericu i tako će se onemogućiti trudnoća.

Ako već dođe do implantacije oplođene jajne ćelije u zid materice, lek neće delovati.

Kako se pije pilula za jutro posle?

Pilula se mora uzeti što pre nakon nezaštićenog odnosa, a najkasnije 72 sata posle odnosa (tri dana). Zapravo, piju se dve pilule: prva pilula se uzima što pre nakon odnosa, a druga 12 časova posle prve. Ukoliko se pilula popije posle više od 72 časa nakon odnosa, neće delovati, pa je trudnoća moguća. Ukoliko žena povraća ubrzo nakon što popije pilulu (u roku od tri sata), ili ako ne popije drugu tabletu, takođe je trudnoća moguća.

Koliko je efikasna ova metoda hitne kontracepcije?

Moguć je problem i ako je bilo više nezaštićenih odnosa tokom jednog meseca. Smatra se da je, ukoliko se tableta popije do:

 • 24 sata nakon odnosa, njena efikasnost 95 odsto,
 • drugog dana (između 24 i 48 sati), efikasnost je 85 odsto,
 • trećeg dana (do 72 sata), efikasnost je 58 odsto.

Neke studije(Izvor: PubMed) sugerišu da je moguće da pilula bude manje efikasna kod žena koje imaju indeks telesne mase (BMI) preko 30. Ipak lekari smatraju da one treba da uzmu ovaj lek, ako je potrebno bez obzira na telesnu težinu. Studija preporučuje dodatno savetovanje o telesnoj težini i planu ishrane, a kao jedan od metoda efikasne hitne kontracepcije navodi se postavljanje bakarne spirale.

hitna kontracepcija

Kada je potrebna pilula za dan posle?

Pilula za dan posle je potrebna nakon odnosa iz više razloga:

 • kada se zaboravi na primarnu kontracepciju,
 • ako dođe do puknuća kondoma,
 • ako ne uspe efikasna metoda prekinutog snošaja,
 • ukoliko se dogodi neplanirani ili neželjeni odnos bez kontracepcije,
 • posle silovanja.

Ovaj metod kontracepcije ne deluje na trudnoću koja je već nastala, pa neće dovesti do prekida trudnoće ili pobačaja. Više: Pilula za jutro posle ili pilula za abortus – u čemu je razlika?

Takođe, neće zaštititi od trudnoće ako se odnos dogodi nakon što ste već popili pilulu za dan posle. Svako ko planira novi seksualni odnos nakon što popije pilulu, mora da nastavi sa redovnim uzimanjem kontracepcije. (Izvor: WHO)

Kako se nabavlja pilula za dan posle?

Pilula za dan posle može se pod različitim brendovima naći u većini apoteka. Ipak, veoma je važna prethodna konsultacija sa lekarom, jer može da izazove neke nuspojave, kao što su vrtoglavica, povraćanje ili čak neredovne menstruacije. Takođe, ova hitna kontracepcija ne štiti od polno prenosivih bolesti. Ako ste je popili nakon jednog nezaštićenog odnosa, ne znači da ste bezbedni do kraja ciklusa, već tokom ostalih odnosa morate primeniti neki drugi metod kontracepcije.

Neželjena dejstva pilule za dan posle
 • glavobolja i vrtoglavica,
 • promene u menstrualnom ciklusu,
 • bolovi i grčevi,
 • mučnina i povraćanje,
 • osetljivost dojki.
Pilula za dan posle

Pilula gubi na efikasnosti ukoliko se povraća u roku od 3 sata, pa bi svako ko povraća u roku od tri sata trebalo da uzme dodatnu pilulu.

Pilula za dan posle nikako se ne sme koristiti kao svakodnevna kontracepcija, već samo u zaista izuzetnim situacijama, jer ona sadrži hormone koji mogu izazvati zdravstvene probleme. Takođe, uvek imajte u vidu da je delotvornost pilule manja što je kasnije popijete.

Objavljen: 15. april 2012. godine, ažuriran 15. jun 2023. godine Save

Midas
Izvor
PubMedPubMedWHOMNT

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button