fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Pileći paprikaš – paprikaš sa belim mesom

Omiljeno jelo u našoj kući je bez premca pileći paprikaš. Do te mere ga deca vole, da im je to prošle godine bila želja da jedu uoči novogodišnjih praznika umesto pečenja i ruske salate, koju mi stariji preferiramo. Naime, takvi su samo kada je u pitanju baš ovakav paprikaš sa belim mesom, dok nisu ljubitelji drugih varijacija na temu.

pileci paprikas

Sastojci za paprikaš sa belim mesom:

paprikas sa piletinom
  • 600-700 grama pilećeg filea bez kostiju i kožice,
  • 700-900 grama krompira,
  • 1 veća glavica crnog luka,
  • 1 veća ili 2 manje šargarepe,
  • ulje,
  • 1/3 šoljice soka od paradajza,
  • 1 ravna kašičica origana,
  • 1/3 kašičice bibera (ili po ukusu),
  • so po ukusu,
  • 2 kašičice brašna.

Kako se pravi pileći paprikaš?

Sipajte ulje na dno veće šerpe tako da bude oko 0,5 cm. Crni luk i šargarepu očistite i sitno iseckajte (uvek za to koristim seckalicu, kako bi sva deca rado jela). Stavite da se prži na zagrejanom ulju. Odmah kada krene da se prži počnite da dodajete i belo meso sečeno na komade od 4-5 centimetara. Kada završite ubacivanje piletine, malo smanjite i povremeno mešajte da piletina potpuno pobeli (da se uhvati spolja korica.

Za to vreme ljuštite krompir. Ako je piletina pobelela, nalijte vodu toliko da je prekrije do vrha. Počnite da dodajete odmah krompir sečen na četvrtine ili osmine, u zavisnosti od veličine. Trebalo bi da krompir i piletina budu približno iste veličine, kako bi se istovremeno i skuvali.

Nakon što dodate sav krompir, sipajte i sok od paradajza, so, biber, origano i nalijte sa još vode. Sipajte vode toliko da bude do pred kraj krompira, ali ne više od toga kako ne bi bio previše redak. Kuvajte oko 25-30 minuta na srednjoj temperaturi. Proverite da li su belo meso i krompir razmekšali i da li je jelo dovoljno slano.

Ako je sve gotovo, u šoljicu stavite 2 kašičice brašna. Za zdraviju verziju možete da koristite integralno ili mleveno laneno seme umesto brašna. Nalijte brašno sa malo tečnosti iz paprikaša i dobro razmutite da ne bude grudvica, pa dodajte još tečnosti da razredite. Dobijenu smesu sipajte u šerpu i polako promešajte da se krompir i meso ne raspadu. Ako želite gušće, stavite više brašna, a nemojte dodavati uopšte, ako ne želite da dobijete gustinu.

Ovu i još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?

paprikas pileci
Paprikaš sa piletinom

Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal

Objavljen: 14. januar 2023. godine, ažuriran: 11. april 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button