Za razliku od običnih palačinki, koje volimo i slane, američke se uvek prave u slatkoj verziji (ako neko ima dobar recept sa slane, neka nam slobodno pošalje). Ovaj put recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Sastojci za palačinke sa jabukama:
2 šolje brašna (mera za šolju je 250 ml)
prašak za pecivo
4 kafene kašičice šećera
1 kašičica soli
2 kašičice cimeta
2 šolje mleka
4 kašičice razmekšalog maslaca
2 jajeta
kašičica ekstrakta vanile ili vanilin šećer
2 oljuštene i izrendane jabuke
Kako se prave američke palačinke sa jabukama?
Sastojke možete mutiti i žicom ili viljuškom, ali najbolje ćete sve sjediniti mikserom. U srednju posudu prvo sipajte jaja, zatim omekšali maslac, mleko, vanilin šećer ili vanilu i sve umutite. Zatim dodajte šećer, brašno, prašak za pecivo, so, cimet i opet sve umutite tako da dobijete homogenu smesu.
U smesu dodajte rendane jabuke i polako promešajte da se lepo sjedine sa ostatkom testa.
Zagrejte tiganj u startu dobro, a onda sve pecite na srednjoj temperaturi, slično kao turski hleb. Tiganj možete podmazati prethodno sa kašičicom maslaca ili kokosovog ulja. Sipajte 1/4 šolje ili pola kutlače testa na zagrejan tiganj. Ove, palačinke sa jabukama ne treba da budu prečnika kao obične, već nešto manje. Oko 12-13 centimetara prečnika. Pustite da se lagano peku oko 2 minuta sa obe strane.
Ukoliko želite, možete u međuvremenu napraviti preliv od kuvanih jabuka iseckanih na kockice ili pak seći sirove (kao na fotografijama), preko dodajte i med ili javorov sirup, kao i malo cimeta obavezno.
Naša stalna saradnica, dr Olga Ličina, klinički nutricionista, pravila je zdraviju verziju ovih palačinki. Ona je umesto belog stavila integralno brašno, a umesto belog kokosov šećer. Kaže da su bile odlične i da se struktura nije menjala.
Ako želite slane palačinke, umesto šećera stavite samo 2 kafene kašičice brašna, umesto jabuka, izrendajte jednu tikvicu. Možete, po želji, i mleko zameniti jogurtom.
Rođeni 1. jula su pod znakom Raka, sa snažnim uticajem broja 1 i Sunca, što ih čini jedinstvenim spojem emocije, snage i samoinicijative. Oni su intuitivni, zaštitnički nastrojeni, ali i izuzetno ponosni i nezavisni. Iako deluju mirno i povučeno, ispod površine se krije velika snaga volje i potreba da ostave svoj trag.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Brojna istraživanja potvrđuju da hronični stres može narušiti reproduktivne funkcije i kod žena i kod muškaraca, smanjujući šanse za začeće. Međutim, stres ne može biti direktan uzrok spontanog pobačaja.
Celijakija je digestivni problem koji je uzrokovan abnormalnom reakcijom imuniteta na gluten, odnosno kao enteropatija osetljiva na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u nekoliko vrsta žitarica: pšenica, spelta, ječam, a ovas je najčešće kontaminiran.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.