Američke palačinke sa jabukama

Za razliku od običnih palačinki, koje volimo i slane, američke se uvek prave u slatkoj verziji (ako neko ima dobar recept sa slane, neka nam slobodno pošalje). Ovaj put recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
U ovom tekstu:


Sastojci za palačinke sa jabukama:
- 2 šolje brašna (mera za šolju je 250 ml)
- prašak za pecivo
- 4 kafene kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice cimeta
- 2 šolje mleka
- 4 kašičice razmekšalog maslaca
- 2 jajeta
- kašičica ekstrakta vanile ili vanilin šećer
- 2 oljuštene i izrendane jabuke

Kako se prave američke palačinke sa jabukama?
Sastojke možete mutiti i žicom ili viljuškom, ali najbolje ćete sve sjediniti mikserom. U srednju posudu prvo sipajte jaja, zatim omekšali maslac, mleko, vanilin šećer ili vanilu i sve umutite. Zatim dodajte šećer, brašno, prašak za pecivo, so, cimet i opet sve umutite tako da dobijete homogenu smesu.
U smesu dodajte rendane jabuke i polako promešajte da se lepo sjedine sa ostatkom testa.
Zagrejte tiganj u startu dobro, a onda sve pecite na srednjoj temperaturi, slično kao turski hleb. Tiganj možete podmazati prethodno sa kašičicom maslaca ili kokosovog ulja. Sipajte 1/4 šolje ili pola kutlače testa na zagrejan tiganj. Ove, palačinke sa jabukama ne treba da budu prečnika kao obične, već nešto manje. Oko 12-13 centimetara prečnika. Pustite da se lagano peku oko 2 minuta sa obe strane.
Ukoliko želite, možete u međuvremenu napraviti preliv od kuvanih jabuka iseckanih na kockice ili pak seći sirove (kao na fotografijama), preko dodajte i med ili javorov sirup, kao i malo cimeta obavezno.
Ovo vam može biti doručak ili užina. Još ideja za doručak…
Savet nutricioniste:
- Naša stalna saradnica, dr Olga Ličina, klinički nutricionista, pravila je zdraviju verziju ovih palačinki. Ona je umesto belog stavila integralno brašno, a umesto belog kokosov šećer. Kaže da su bile odlične i da se struktura nije menjala.
- Ako želite slane palačinke, umesto šećera stavite samo 2 kafene kašičice brašna, umesto jabuka, izrendajte jednu tikvicu. Možete, po želji, i mleko zameniti jogurtom.

Recept za: Kolači sa jabukama i kiselim mlekom, a više recepata možete pronaći na @demetra.portal
Objavljen: 4. marta 2023. godine, ažuriran: 23. jul 2024. godine