Klasičan đuveč sa svinjskim mesom
Još jedno tradicionalno jelo koje su bake rado pravile, a mi ga nismo baš uvek voleli je đuveč sa svinjskim mesom.
Moram priznati da nisam neki ljubitelj klasičnih slatkih pita sa gotovim korama. Posebno ako nije obična pita sa jabukama. Pita sa šumskim voćem ili višnjama uvek nekako ispadne kisela i retko je sočna, a kompaktna. Pita sa malinama i pudingom je baš takva.
Recept nije najjednostavniji, trebaće vam malo više sudova i više od par minuta vremena za pripremu. Nije komplikovan recept i nešto što može da vam „ne uspe“.
U ovom tekstu
* trebaće vam i šećer u prahu za posipanje kada pita bude gotova
Staviti 500 ml mleka da se greje i skuvati uobičajeno puding po uputstvu sa kesice uz dodatak 9 kašika šećera. Ostaviti ga da se prohadi uz povremeno mešanje.
Drugi fil napraviti tako što umutite prvo 2 belanceta mikserom dok ne dobijete beli sneg, potom dodajte 6 kašika šećera i uz stalno mućenje žumanca, ulje, jogurt i na kraju griz i prašak za pecivo. Ovaj fil će vam služiti za premazivanje kora.
Prebrojte koliko kora ima u pakovanju, obično tanjih bude 16-20. Podelite tako da svaki rolat ima oko 4 kore, pa tako i fil planirajte.
U pleh od rerne stavite papir za pečenje (ili podmažite pleh sa malo ulja).
Stavite jednu koru na radnu površinu, na nju sipajte 2 do 3 kašike fila pa ih razmažite. Preko stavite narednu i tako sve 4. Preko poslednje stavite celom dužinom deo pudinga, a preko njega rasporedite višnje ili maline.
* Važno je da voće prethodno ocedite i ako je previše vlažno dodate kašiku griza.
Ovaj postupak ponavljajte dok imate kore i materijal. Na kraju će ostati nekoliko kašika kojima ćete premazati kore u plehu odozgo. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25-30 minuta.
Pečenu pita isecite na komade kada se ohladi i pospite šećerom u prahu.
Postupak pripreme sa višnjama umesto malina je potpuno isti. Jedina je razlika što ćete višnje sigurno morati dobro da ocedite pre dodavanja na kore.
Fotografije: Instagram/@mrspetkovic
Objavljen: 3. septembra 2020. godine, ažuriran: 30. maj 2024. godine
Još jedno tradicionalno jelo koje su bake rado pravile, a mi ga nismo baš uvek voleli je đuveč sa svinjskim mesom.
Ukoliko želite brz i lagan ručak, onda je belo meso sa slaninom i pavlakom pravi izbor za vas. Možete ga kombinovati uz testenine, krompir pire, pirinač ili nešto treće.
Dok jedna grupa roditelja smatra da su bebe i mališani najveći izazov roditeljstva, drugi smatraju da su to deca u pubertetu. Šta je veći izazov za roditelje – mala ili velika deca? Da li je teže imati malo dete ili tinejdžera?
Pubertet često počinje pre nego što roditelji to očekuju, a ponekad i pre nego primete, posebno kada su u pitanju devojčice u pubertetu. Ovo je period na koji često niko od članova porodice nije u potpunosti spreman, a ni siguran kako da se snađe i ponaša.
Loše varenje može da uzrokuje i pojavu gorušice, kiseline u trudnoći, koja je uobičajena pojava. Ovo je sve posledica bebe koja pritiska organe, ali i delovanja hormona. Postoje načini da sebi malo olakšate ovaj period tako što ćete promeniti način života i ishrane, ali po potrebi uvesti i lekove koji su dozvoljeni.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Još jedno tradicionalno jelo koje su bake rado pravile, a mi ga nismo baš uvek voleli je đuveč sa svinjskim mesom.
Ukoliko želite brz i lagan ručak, onda je belo meso sa slaninom i pavlakom pravi izbor za vas. Možete ga kombinovati uz testenine, krompir pire, pirinač ili nešto treće.
Mnogi smatraju da su rižoto i pilav jedno te isto, ali to je sve samo ne istina. Pa čak i kada kažu da je slično, verovatno nisu jeli pravi italijanski rižoto
Običan pasulj sa kobasicama spada u domen tradicionalne srpske hrane i jedno je od kuvanih jela koje malo ko ne voli.
Iskrena da budem, ne znam zašto se ove šnicle zovu kineske šnicle i da li zaista imaju neke veze sa kineskom kuhinjom, tek nama su veoma često na repertoaru već dugi niz godina.
Jedno od najjednostavnijih jela koje možete da napravite, a svi ga vole jesu svinjske šnicle sa krompirom u rerni.