Jabuka – najzdravije voće
Nema osobe na svetu koja nije čula za jabuke, a retki su i oni koji ih ne vole u nekom obliku. Postoji mnoštvo benefita konzumiranja jabuka, a nema lekara i nutricioniste koji se neće složiti sa time da je dobro svakoga dana pojesti makar po jednu jabuku.
U ovom tekstu:
Zdravstvene prednosti jabuke: Zašto je dobro jesti jabuke?
Nema osobe na svetu koja nije čula za jabuke, a retki su i oni koji ih ne vole u nekom obliku. Postoji mnoštvo benefita konzumiranja jabuka, a nema lekara i nutricioniste koji se neće složiti sa time da je dobro svakoga dana pojesti makar po jednu jabuku.
Jabuka je jedno od najčešće uzgajanog voća sa više od 7500 sorti. Najzdravije su kada ih jedete sveže i cele sa korom.
Šta sadrži jedna jabuka?
Jedna jabuka srednje veličine, ako se jede oprana i neoljuštena, sadrži:
- 95 kalorija
- 25 grama ukupnih ugljenih hidrata
- 4,5 grama vlakana
- 0,5 grama proteina
- 0,3 grama ukupnih masnoća
- 14% dnevnih potreba vitamina C
- 6% dnevnih potreba kalijuma
- 5% dnevnih potreba vitamina K
- 4% dnevnih potreba vitamina B6
Izvor: https://foodrevolution.org
Ne ljuštite jabuku!
Jabuke u svojoj kori čuvaju 2/3 vlakana koji su vam potrebni za probavu. Osim vlakana, kora jabuke sadrži antioksidante koji štite vaš organizam od karcinoma, bolesti srca i moždanog udara. Ako brinete o tome da li se u kori nalazi previše pesticida, potrudite se da je dobro operete pre nego da je oljuštite.
Izbegavajte seme jabuke!
Koliko je jabuka zdrava, toliko njeno seme nije. Štaviše, koštice jabuka su otrovne i ne bi trebalo da ih jedete. Nemojte brinuti ako vam tu i tamo po koje seme promakne, ali je važno da ga ne jedete u većim količinama. Seme jabuke sadrži amigdalin. Ovo jedinjenje u telu postaje cijanid i u većim količinama može biti opasno.
Jabuke pomažu u prevenciji brojnih bolesti
Svima je jasno da u 21.veku srećom postoje brojne terapije i lekovi kada do neke bolesti dođe. Nemojte se zavaravati raznim prirodnim metodama poput samo korekcije ishrane ili neproverenih, spravljnenih preparata. Ipak, izbalansirana ishrana bogata voćem, između ostalog, je jedan od ključnih preduslova pravilnog rasta, razvoja i održavanja zdravlja ljudi.
Koje su zdravstvene prednosti konzumiranja jabuka?
Jabuke su izvor prirodnog pektina. Pektin su rastvorljiva vlakna koja pokreću hranu kroz vaš sistem organa za varenje i održavaju ga zdravim. Dobre bakterije u crevima vole da se hrane pektinom.
Možda jabuke nemaju visok nivo vitamina C kao paprika ili pomorandža, ali 1 jabuka sadrži 14% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Uz pektin one čine idealnu kombinaciju koja će brinuti o vašem imunom sistemu. Jabuke povoljno utiču i na prevenciju problema sa srčanim bolestima. Pektin i vlakna pomažu u snižavanju holesterola.
Jabuke pomažu bržem oporavku od bolesti.
Rak pankreasa i debelog creva
Flavonoidi koji jabukama daju boju, štite ih i obnavljaju ćelije jabuke su korisni i za ljude. Kvercetin iz jabuka je takođe jedan od važnih sastojaka. U toku su studije koje govore o benefitima kvercetina, vezanim za različite vrste karcinoma. (Izvor studije)
Vlakna i flavonidi pomažu u zaštiti debelog creva od štetnih uticaja i potpomažu obnovu ćelija u ovoj regiji.
Astma i problemi sa disanjem
Jabuke, kao i ostalo voće i povrće, ima prirodna antihisaminiska i antiinflamatorna svojstva. Studije su pokazale da ljudi koji jedu više voća i povrća imaju manje šanse da imaju astmu. (Izvor studije: https://www.ncbi.nlm.nih.gov)
Jedino istraživanje na ženama koje su jele jabuke u trudnoći, pokazalo je da njihova deca imaju ređe astmu i probleme sa disajnim organima do 5. godine života.
Jedite jabuke za bolje pamćenje
Jabuke mogu da pomažu i u situacijama kada je došlo do gubitka pamćenja izazvanog različitim vrstama oštećenja ćelija. Sok od jabuke može poboljšati raspoloženje, a savetuje se i ljudima koji imaju Alchajmerovu bolest.
Da li ljudi sa dijabetesom tip 2 mogu da jedu jabuke?
Obzirom da pankreas igra ključnu ulogu u održavanju adekvatnog nivoa glukoze u krvi, a flavonoidi blagotvorno deluju na pankreas, može doći do njegovog boljeg rada, pa se samim tim i šećer lakše kontroliše. Samim tim, jabuke pomažu u smanjenju rizika od nastanka dijabetesa tip 2. U jednoj studiji, ljudi koji su jeli najmanje jednu jabuku ili krušku dnevno imali su smanjen rizik da obole od dijabetesa tip 2 za čak 18%. (Izvor studije: https://pubs.rsc.org)
Zašto su jabuke sastavni deo gotovo svake dijete?
Gotovo uvek, kada ste na nekom posebnom režimu ishrane, jabuke su neizostavne. Posebno ako želite da smanjite telesnu težinu. Jabuke mogu da zavaraju glad i da duže osećate da ste siti. Sa druge strane imaju nizak glikemijski indeks, te vam neće povisiti šećer u krvi. Na ovaj način ćete lakše moći da održavate svoju telesnu težinu.
Recepti pita sa jabukama: Pita sa jabukama
Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay, cottonbro from Pexels
Objavljen: 20. decembar 2020. godine, ažuriran: 16. april 2024. godine
4 Comments