fbpx
Porodična trpeza

Kolač sa orasima i čokoladom

Kolač sa orasima i čokoladom nije baš onaj petominutni smuti da prospi kolač, kao što ja volim. Mada nije ni potpuno hlebast. Dovoljno je čokoladan da ga deca baš vole (kod mene 3 od 3, što je baš uspeh),  ali nije previše da bude opor i gorak. Uz to testo je neverovatno vazdušasto i mekano. Do sada mislim da nisam jela kolač koji je tako mek. Recept je malo menjan u odnosu na stari koji sam imala i čini mi se da je ovo baš dobra kombinacija. U perspektivi ću možda probati sa nekim zdravijim sastojcima poput drugih vrsta brašna i zamena za šećer, pa ću u napomeni naknadno dodati ima li smisla vršiti takve izmene.

kolač sa orasima i čokoladom

Šta vam je još potrebno za kolač sa čokoladom i orasima?

  • 7 jaja
  • 100 grama mlevenih oraha
  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 200 grama putera
  • 12 kašika + 200 grama šećera
  • 12 kašika brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • prašak za pecivo
  • vanilin šećer 

Od pribora će vam trebati mikser, činija, 2 šerpe (ili šerpa i džezva), vaga i pleh dimenzija oko 35x25cm.

Kolac sa orasima i cokoladom

Kako se pravi čokoladni kolač sa orasima?

Priprema kore za pečenje

Uključite rernu da se greje na 180◦C.

Umutite  6 belanaca sa 10 kašika šećera u beli sneg. Zatim smanjite brzinu miskera i dodajte polako žumanca, a zatim i 10 kašika brašna, prašak za pecivo, 2 kašike kakaoa i vanilin šećer. Sipajte u podmazan pleh i pecite oko 20 minuta na 180C.

Fil za čokoladni kolač

kolač sa orasima i čokoladom

U šerpi na tihoj vatri žicom ili mikserom umutiti 200 ml mleka sa 200 grama šećera, 2 kašike brašna i jednom celim jajetom. Kada se zgusne fil, dodati izlomljenih 50 grama čokolade (mešati dok se ne istopi), kakao, mlevene orahe i na kraju puter. Mešati da se sve lepo sjedini.

Sirup za kolač sa orasima i čokoladom

U šerpi skuvajte da proključa 200 ml vode sa 2 kašike šećera. Kada se kora ispeče, odmah prelijte sirup preko, a zatim i tako vruć fil.

Još saveta za kolač sa orasima i čokoladom
  • Kada ste kolač ohladi u potpunosti, izrendajte preostalih 50 grama čokolade preko.
  • Ostavite najmanje 2 sata van, pre nego što kolač odložite u frižider do služenja. Ovo je važno da bi kora što bolje upila fil preko i bila sočna. Ako ga odmah stavite u frižider, moguće je da će biti suvlji.

Još recepata: Kolač sa makom i čokoladom

Deo recepata imate i na našem Instagram profilu – @demetra.portal

Objavljen: 17. maj 2021. godine, ažuriran: 23. april 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Back to top button