Kolač sa orasima i čokoladom
Kolač sa orasima i čokoladom nije baš onaj petominutni smuti da prospi kolač, kao što ja volim. Mada nije ni potpuno hlebast. Dovoljno je čokoladan da ga deca baš vole (kod mene 3 od 3, što je baš uspeh), ali nije previše da bude opor i gorak. Uz to testo je neverovatno vazdušasto i mekano. Do sada mislim da nisam jela kolač koji je tako mek. Recept je malo menjan u odnosu na stari koji sam imala i čini mi se da je ovo baš dobra kombinacija. U perspektivi ću možda probati sa nekim zdravijim sastojcima poput drugih vrsta brašna i zamena za šećer, pa ću u napomeni naknadno dodati ima li smisla vršiti takve izmene.
U ovom tekstu:
Šta vam je još potrebno za kolač sa čokoladom i orasima?
- 7 jaja
- 100 grama mlevenih oraha
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 200 grama putera
- 12 kašika + 200 grama šećera
- 12 kašika brašna
- 4 kašike kakaoa
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
Od pribora će vam trebati mikser, činija, 2 šerpe (ili šerpa i džezva), vaga i pleh dimenzija oko 35x25cm.
Kako se pravi čokoladni kolač sa orasima?
Priprema kore za pečenje
Uključite rernu da se greje na 180◦C.
Umutite 6 belanaca sa 10 kašika šećera u beli sneg. Zatim smanjite brzinu miskera i dodajte polako žumanca, a zatim i 10 kašika brašna, prašak za pecivo, 2 kašike kakaoa i vanilin šećer. Sipajte u podmazan pleh i pecite oko 20 minuta na 180◦C.
Fil za čokoladni kolač
U šerpi na tihoj vatri žicom ili mikserom umutiti 200 ml mleka sa 200 grama šećera, 2 kašike brašna i jednom celim jajetom. Kada se zgusne fil, dodati izlomljenih 50 grama čokolade (mešati dok se ne istopi), kakao, mlevene orahe i na kraju puter. Mešati da se sve lepo sjedini.
Sirup za kolač sa orasima i čokoladom
U šerpi skuvajte da proključa 200 ml vode sa 2 kašike šećera. Kada se kora ispeče, odmah prelijte sirup preko, a zatim i tako vruć fil.
Još saveta za kolač sa orasima i čokoladom
- Kada ste kolač ohladi u potpunosti, izrendajte preostalih 50 grama čokolade preko.
- Ostavite najmanje 2 sata van, pre nego što kolač odložite u frižider do služenja. Ovo je važno da bi kora što bolje upila fil preko i bila sočna. Ako ga odmah stavite u frižider, moguće je da će biti suvlji.
Još recepata: Kolač sa makom i čokoladom
Deo recepata imate i na našem Instagram profilu – @demetra.portal
Objavljen: 17. maj 2021. godine, ažuriran: 23. april 2024. godine
3 Comments