Potaž od tikvice

Kako napraviti ukusan potaž od tikvice koji će i deca rado jesti, a ukoliko ne budete dodavali so, možete ga iskoristiti i za bebinu kuhinju. Spremili smo i spisak 100 ideja za ručak za vas.
U ovom tekstu:
Potaž od tikvice – sastojci:

- 1 veća tikvica
- 1 veći krompir ili dva manja
- 2 veće šargarepe
- 1 paštrnak
- 1 manja glavica crnog luka
- po želji malo kelerabe, korena celera ili par listića spanaća
- list peršuna i celera
- kašičica soli
- malo suvog začina
- malo ulja
- 1/3 kafene kašičice kurkume
- 2 lovorova i
- 4-5 zrna bibera
- 1 jaje
- 1 kašika pavlake
- 1 kašika brašna
Kako se pravi potaž od tikvice?
U šerpu sipati 1,2 litara vode, sipati so, ulje, kurkumu, biber i lovorov list. Zatim dodati očišćen i isečen na pola crni luk, šargarepu i paštrnak na štapiće, krompir na veće komade i tikvicu samo na 2-3 dela isečenu. Ovo je važno da bi se sve istovremeno skuvalo. Dodati pred kraj kuvanja i list peršuna. Vreme kuvanja je oko 20 minuta.
Kada je skuvano, procediti i u seckalicu ili blender staviti tikvicu, krompir, šargarepu, luk i drugo povrće. Sve dobro izmikasti sa malo tečnosti da se dobije ujednačena masa bez komadića.
Umutiti jaje sa pavlakom i brašnom, razrediti u tečno sa par kašika tople vode i sipati u vodu u kojoj se kuvalo povrće. Zatim vratiti i povrće i staviti suvi začin i dodatno so po želji. Kuvati samo dok ne provri i služiti toplo uz dodatak pavlake i kurkume po želji.

Objavljen: 19. jula 2016. godine, ažuriran: 28. oktobra 2024. godine
Još recepata možete naći na našem Instagram profilu @demetra.portal
2 Comments