Grašak sa junetinom
Ukoliko vam se jede klasično “jelo na kašiku” onda je grašak sa junetinom pravi izbor za vas. Dok piletina može biti mnogo blaga i “utopiti se” u ukus graška, junetina je dovoljno dominantna da se u jelu i grašak i junetina osećaju baš kako treba.
U ovom tekstu:
Sastojci:
- 300 grama junećeg buta iseckati na kockice
- 450 grama graška smrznutog ili svežeg (opcono može da bude i između 400 i 500 grama u zavisnosti od pakovanja)
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 veća ili dve manje šargarepe
- 1/2 korena peršuna i/ili kockica korena celera
- maslinovo ulje, svinjska mast ili drugo ulje za dinstanje po želji
- začini: so, biber, đumbir i aleva paprika
- malo soka od paradajza
Kako se pravi grašak sa junetinom?
Sipajte u šerpu ulje ili mast. Dodajte veoma sitno seckane luk, šargarepu i celer. Možete za to koristiti i seckalicu. Propržite da se luk ustaklasti, a zatim dodajte i kockice junetine. Pržite dok junetina ne pobeli sa svih strana. Tada dodajte začine, malo soka od paradajza (oko polovine male šoljice) i šoljicu vode i ostavite da se dinsta.
Povremeno otvorite, promešajte i dodajte još malo vode. ostavite da se tako kuva između 45 i 60 minuta. Tada proverite da li je junetina skoro gotova (listaće se po malo, ali ne i raspadati). Ovo je okvirno trenutak u kom treba da dodate grašak i ako mene pitate, vrhunac kulinarskog umeća. Taj momenat u kome procenite da dodate grašak da se junetina i on istovremeno skuvaju, a da se nijedno ne raspadne.
Kada dodate grašak, dodajte još malo vode. Važno je da vode bude tik iznad graška i mesa, ali ne previše, osim ako ne želite ređi obrok. Probajte da li ima dovoljno začina. Kuvajte još 15-ak minuta dok se i grašak ne skuva.
Verzije bez mesa: