Nije da sam probala baš mnogo recepata kada su krofne u pitanju, ali ovaj se definitivno izdvaja, ako želite meke, a šuplje, nalik na one koje svi najviše volimo sa plaže. Rekla bih da je ovo najbolji recept za krofne, pržene u ulju. Postoji zdravija verzija, pečenih u rerni, sa puterom, ali nisu tako lepe kada se ohlade, već samo ako ih odmah jedete.
Šta vam je potrebno za krofne?
800 gr brasna
1 svež kvasac
400 ml mleka
puna kašika šećera
2 jajeta
kašičica soli
1 litar ulja
šećer u prahu za posipanje i
džem, krem ili čime želite i ako želite da ih napunite
Kako se prave krofne?
U toplo mleko stavite šećer, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac. Kada malo počne da narasta dodajte u vanglu u koju ste sipali brašno, so, 2 umućena jajeta i 50 ml ulja. Sve zajedno zamesite i prekrijte da odstoji oko 30 minuta.
Premesite, pa ostavite da stoji još 30 minuta.
Na pobrašnjavljenu podlogu razvijte testo na oko 1 centimetar debljine. Iz njega vadite krugove i ostavljajte ih da stoje na brašnu još oko pola sata prekriveno krpom.
U šerpu koja je niža a široka sipajte preostalih 950 mililitara ulja i uključite da se zagreje dobro. Ulje ne sme sve vreme da bude na najvišoj temperaturi, ali u početku je važno da se dobro zagreje. Krofne moraju da krenu da se prže kako iz ubacite, a ne da potonu. Krofne ubacujte tako što će strana koja je bila na podlozi biti gore, a ona koja je bila pod krpom i malo se osušila dole okrenuta ka ulju. Ovako se stavljaju da bi mogle potpuno da narastu dok se prže.
Kada ubacite krofnu u šerpu, stavite poklopac (idealno ako imate providan) i držite poklopljeno dok lepo ne narastu možda minut, pa tek onda otvarajte poklopac i dalje pržite otkrivene na drugoj strani. Tako ćete dobiti i beli prsten oko sredine.
Krofne možete vaditi na ubrus da upije višak masnoće, ako ga ima. Punite ih nadevom po želji ili samo pospite šećerom u prahu.
Da li znate za priču kako su nastale krofne?
Postanak krofni obavijen je velom misterije, ali postoji nekoliko teorija o njihovom poreklu. Jedna od najpoznatijih teorija pripisuje nastanak krofni holandskim kolonistima u Americi, koji su još u 18. veku pravili slatka pržena testa pod nazivom „olykoeks“ ili „uljne kolači“. Međutim, legenda kaže da je krofne u današnjem obliku prvi put napravio američki mornar Henson Gregori 1847. godine, kada je probušio sredinu testa kako bi se ravnomerno ispržilo. Iako ne postoje konkretni dokazi koji bi potvrdili ovu priču, ona je široko rasprostranjena i često se navodi kao zvanično objašnjenje. Izvor: Smithsonian Magazine
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.