fbpx
Porodična trpeza

Najbolji recept za krofne

Nije da sam probala baš mnogo recepata kada su krofne u pitanju, ali ovaj se definitivno izdvaja, ako želite meke, a šuplje, nalik na one koje svi najviše volimo sa plaže. Rekla bih da je ovo najbolji recept za krofne, pržene u ulju. Postoji zdravija verzija, pečenih u rerni, sa puterom, ali nisu tako lepe kada se ohlade, već samo ako ih odmah jedete.

najbolji recept za krofne

Šta vam je potrebno za krofne?

  • 800 gr brasna
  • 1 svež kvasac
  • 400 ml mleka
  • puna kašika šećera
  • 2 jajeta
  • kašičica soli
  • 1 litar ulja
  • šećer u prahu za posipanje i
  • džem, krem ili čime želite i ako želite da ih napunite

Kako se prave krofne?

U toplo mleko stavite šećer, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac. Kada malo počne da narasta dodajte u vanglu u koju ste sipali brašno, so, 2 umućena jajeta i 50 ml ulja. Sve zajedno zamesite i prekrijte da odstoji oko 30 minuta.

Premesite, pa ostavite da stoji još 30 minuta.

Na pobrašnjavljenu podlogu razvijte testo na oko 1 centimetar debljine. Iz njega vadite krugove i ostavljajte ih da stoje na brašnu još oko pola sata prekriveno krpom.

U šerpu koja je niža a široka sipajte preostalih 950 mililitara ulja i uključite da se zagreje dobro. Ulje ne sme sve vreme da bude na najvišoj temperaturi, ali u početku je važno da se dobro zagreje. Krofne moraju da krenu da se prže kako iz ubacite, a ne da potonu. Krofne ubacujte tako što će strana koja je bila na podlozi biti gore, a ona koja je bila pod krpom i malo se osušila dole okrenuta ka ulju. Ovako se stavljaju da bi mogle potpuno da narastu dok se prže.

krofne

Kada ubacite krofnu u šerpu, stavite poklopac (idealno ako imate providan) i držite poklopljeno dok lepo ne narastu možda minut, pa tek onda otvarajte poklopac i dalje pržite otkrivene na drugoj strani. Tako ćete dobiti i beli prsten oko sredine.

Krofne možete vaditi na ubrus da upije višak masnoće, ako ga ima. Punite ih nadevom po želji ili samo pospite šećerom u prahu.

Još recepata:

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Check Also
Close