fbpx
Porodična trpeza

Posni rolat od kikirikija

Recept za posni rolat od kikirikija koji se veoma jednostavno pravi. Neko voli da ga pravi sa sitnijim kikirikijem, mi volimo krupniji i još da dodam preko, pa izgleda malo više „rustično“, ali je ukus odličan.

Važno je da ga držite u frižideru do samog iznošenja, jer je moguće da malo omekša na toplom.

Šta je potrebno za posni rolat od kikirikija?

Ovaj kolač se pravi mikserom i potrebno vam je sve ukupno oko 10 minuta i da odstoji par sati u frižideru pre sečenja. Sastojci za posni rolat od kikirikija:

  • 250 grama kikirikija neslanog pečenog ili blanširanog (od toga će vam trebati 100 g potpuno mlevenog i 150 g krupnijeg mlevenog ili izmrvljenog
  • 2 kašike proprženog brašna ili 2 kašike mlevenog posnog keksa za bolju konzistenciju
  • 250 grama sojinog maslaca ili margarina
  • 125 g šećera u prahu
  • 2 kašike kakaoa
posni rolat

Kako se pravi posni rolat od kikirikija?

Sameljite kikiriki. U te svrhe ja uvek koristim seckalicu, jednu količinu potpuno sameljem, drugu ostavim u krupnijim komadićima. Ako ćete koristiti brašno, mora se propržiti u šerpici (samo brašno, bez podmazivanja bilo čega) 2-3 minuta da porumeni.

posni rolat od kikirikija

Umutiti maslac (margarin) sa šećerom, u to dodati brašno (keks) i mleveni kikiriki. Podeliti smesu na 2 dela i u jedan deo dodati kakao.

Na plastičnoj foliji razvući jedan deo u pravougaonik debljine oko 2-3 mm pa preko razmazati i drugi deo. Ostaviti na podlozi u frižideru par minuta da se stegnu i onda ga urolati, pa opet ostaviti da tako stoji par sati dok se skroz ne stegne. Kada se stegne, razviti ga i sa svih strana dobro uvaljati u seckani kikiriki. Posle toga ga secite i možete dodatno svaki pojedinačno umočiti u kikiriki (ako je preostalo) ili ostaviti da se vide šare.

Još posnih recepata:

Fotografije: Privatna arhiva, tanjir korišćen za slikanje Marin atelje

Objavljen: 24. decembar 2021. godine, ažuriran: 23. jun 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button