Domaći rum kasato neodoljivo ukusom podseća na kupovni. Verzija je posna i ima margarin, a ako želite zdraviju i mrsnu svakako pre birajte maslac. Inače ga možete praviti u običnoj posudi, meni je su se obični silikonski kalupi pokazali odličnim za sve vrste sitnih kolača, a ne oduzimaju previše vremena, pa praktikujem da pravim u njima. Silikonske kalupe možete kupiti u bilo kojoj kineskoj prodavnici po ceni oko 100-200 dinara za komad u koji staje 15-ak komada. Izgledaju kao kalupi za led.
Što se bezbednosti silikona tiče, on je problematičan na visokim temperaturama, a ovako ne postoji manje ili više kvalitetan i neće uticati na vaše kolače.
Rum kasato
Sastojci za domaći rum kasato:
300 grama očišćenog krompira
100 grama čokolade
100 grama margarina
300 grama mlevenog keksa
150 grama šećera u prahu
1 kašika kakaoa
4-5 kašika ruma
Glazura:
120 grama čokolade
2 kašike ulja
Kako se pravi domaći rum kasato?
Izmerite nešto više od 300 grama krompira, oljuštite ga i operite. Skuvajte ga u slanoj vodi, kao za pire, iseckanog na kockice. Kada je krompir kuvan, potpuno ga ocedite, pa ubacite čokoladu izlomljenu na kocke i iseckan margarin, sve će se polako topiti, a onda dobro izgnječite gnječilicom dok ne dobijete pire bez grudvica.
Nakon toga dodajte mleveni keks, šećer u prahu, kakao i rum i sve pomešajte. Obložite manji pleh dimenzija 30 x 20 papirom za pečenje i tu rasporedite smesu da bude glatka. Ostavite u frižideru dok prirpemite glazuru. Istopite čokoladu, pa prelijte kolač i kada se prohladi čokolada, držite u frižideru najmanje 2-3 sata pre nego što ga isečete na štanglice 4×2 centimetra.
Ukoliko se odlučite za kalupe, prvo istopite čokoladu, pa u svaki kalup sipajte kašičicu čokolade, preko stavite smesu i onda oložite u frižider. Kada je ohlađeno, izvadite iz kalupa i imaćete prave male bombonjere. (Na slici imaju vlažne tragove jer su tek izvađeni iz frižidera!)
Rođeni 23. juna su intuitivni, živahni i izuzetno komunikativni, ali njihova suštinska potreba je emocionalna sigurnost. Iako po horoskopu spadaju u znak Raka, dan njihovog rođenja numerološki se računa kao broj 5, koji donosi pokret, radoznalost i promene.
Medicinski pobačaj, poznat i kao medikamentozni prekid trudnoće, podrazumeva upotrebu lekova za prekid trudnoće u njenim ranim fazama. Najčešće korišćena kombinacija lekova za ovu svrhu su mifepriston i misoprostol. Ovi lekovi deluju sinergijski kako bi izazvali prekid trudnoće.
Brusketi su odličan izbor kada vam treba da brzinski napravite neko jelo koje biste poslužili uz piće kada imate neočekivane goste ili nemate baš previše vremena za pripremu. Uglavnom možete praviti različite variacije na temu, a snalaziti se sa onim što u tom trenutku imate kod kuće.
Kada se javi krvarenje iz nosa kod dece, a posebno ako se odmah ne zaustavi. Roditelji se nekada uspaniče. Često na potpuno pogrešan način pokušavaju da zaustave krvarenje, kao što su zabacivanje glave ili postavljanje deteta da legne. Krv iz nosa kod deteta u većini slučajeva nije razlog za brigu.
Brusketi su odličan izbor kada vam treba da brzinski napravite neko jelo koje biste poslužili uz piće kada imate neočekivane goste ili nemate baš previše vremena za pripremu. Uglavnom možete praviti različite variacije na temu, a snalaziti se sa onim što u tom trenutku imate kod kuće.
Svi imaju različito mišljenje šta je sataraš, a šta bećarac. Neki kažu da je ovo sataraš, a da se u bećarac dodaje meso. Drugi tvrde da se dodaju jaja, a ima i onih koji dodaju pirinač. Neki spremaju ljutu verziju, neki dodaju više paradajza nego paprike. Ima onih koji ovo jelo kuvaju samo kratko, dok drugi tvrde da je tajna kvaliteta i ukusa upravo u dužem kuvanju.
Grašak je jedno od onih jela koje se obično voli više nego boranija. Mada i za boraniju smo podelili recept kojim su mnogi oduševljeni. Možete ga videti na našem Instagram nalogu.
Prilikom opremanja doma razmišljamo o svakom dinaru, pa se pitamo da li je aparat za tople sendviče nešto što nam uopšte treba? Da li ćemo ga i koliko koristiti?
Ako volite biskvite i da imate neki keks uz kafu, ovi keksići sa limunom će vam se sigurno dopasti. Pored kantučinija, koji su tradicionalan italijanski keks, ovi su veoma popularni u Italiji.