Posna ishrana ne mora biti jednolična ili nutritivno siromašna. Naprotiv, ako se planira pažljivo, može doneti brojne koristi organizmu. Ograničavanje unosa masti i prerađenih namirnica, uz povećan unos povrća, mahunarki i integralnih žitarica, pomaže regulaciji probave i nivoa šećera u krvi. Tokom posta mnogi primete da im se poboljša kvalitet sna i da imaju više energije, jer telo dobija lakše svarljive obroke i prirodne izvore minerala i vlakana.
Često nam i inače nedostaje inspiracije za pripremu hrane, a još češće fali ideja za posni meni. Evo nekih od predloga za koje imate recepte na portalu, šta biste mogli da pripremate tokom posta.
Česta greška u posnoj ishrani je oslanjanje isključivo na hleb i testenine. Ključ je u raznovrsnosti: pasulj, leblebije, sočivo, tofu i orašasti plodovi odličan su izvor biljnih proteina, dok avokado, masline i laneno seme obezbeđuju zdrave masti. Pravilnim kombinovanjem ovih namirnica mogu se napraviti zasitni obroci koji će obezbediti sve što je telu potrebno i tokom posta.
Posni meni za sve potrebe
Ako se u domaćinstvu neko pridržava i drugih pravila ishrane (bez glutena, bez orašastih plodova ili bez laktoze) mnoga jela sa liste lako se mogu prilagoditi. Umesto pšeničnog brašna može se koristiti heljdino, pirinčano ili kukuruzno, a u salatama se orašasti plodovi mogu zameniti semenkama suncokreta ili bundeve. Time posna trpeza ostaje bogata, raznovrsna i pristupačna svima.
Salsa za naćose ili tortilje – Ako vam treba dobar salsa sos za naćose kod kuće, ovo je jedan brzi recept koji se svima dopada. Po potrebi možete praviti manje ili više ljutu verziju. Recept: Salsa sos za naćose i tortilje
Salata od sremuša – Dok neki još ne znaju šta je sremuš ili divlji beli luk, ima onih koji uveliko uživaju u lepoti njegovog ukusa i zdravstvenim benefitima koji su brojni. Recept: Salata od sremuša
Salata od cvekle i šargarepe – Salata od cvekle i šargarepe može da se napravi na više načina. Kao i svako povrće, zaista možete da osmislite razne načine za upotrebu. Ukoliko preferirate kuvanu, nju ćete praviti sečenu na kolutove, a ovo je salata od sirove cvekle. Recept: Salata od cvekle i šargarepe
Potaž od blitve – Ukoliko želite da napravite brz, zdrav obrok, posebno za decu koja nisu uvek raspoloženi za različite strukture obroka, potaž od blitve može da bude sjajan izbor. Možete ga napraviti na više načina, ali mi ćemo vam navesti dva. U zavisnosti od toga koliko ste vešti i koliko imate vremena. Recept: Potaž od blitve
Brancin sa krompirom u rerni – Mnogi zaziru od toga da pokušaju da spreme brancin u rerni. Zapravo zaziru uopšte od pripreme ribe kod kuće, misleći da je to nešto komplikovano i nemoguće. Realnost je da sa ribom ima malo šanse da nešto pogrešite, a jedina mana je miris koji će se možda proširiti kućom. Recept za Brancin u rerni sa krompirom
Skuša iz rerne – Iako nekima teško pada, skuša iz rerne je idealno jelo za trudnice i decu. Ovo je veoma masna riba, a ima mali procenat žive, za razliku od tune ili ajkule. Recept: Skuša iz rerne
Losos – Ako vam se jede riba, losos iz rerne je jedan od najjednostavnijih za pripremu. Jeste nešto skuplji, ali nema čišćenja kao kada se priprema skuša, na primer. Recept: Kako ispeći šnicle lososa u rerni
Grašak sa krompirom i šargarepom – Nekada se čini da se osnovna jela sve ređe spremaju, a jedno od njih je grašak sa šargarepom i krompirom. Ovo je ideja za posni meni, a idealan je izvor mahunarki i obrok bez mesa. Kako da spremite grašak koji je ukusan kao da ga jedete kod bake – Grašak sa šargarepom i krompirom
Bećarac – Svi imaju različito mišljenje šta je sataraš, a šta bećarac. Neki kažu da je ovo sataraš, a da se u bećarac dodaje meso. Drugi tvrde da se dodaju jaja, a ima i onih koji dodaju pirinač. Neki spremaju ljutu verziju, neki dodaju više paradajza nego paprike. Ima onih koji ovo jelo kuvaju samo kratko, dok drugi tvrde da je tajna kvaliteta i ukusa upravo u dužem kuvanju. Svakako ga možete praviti u posnoj verziji, baš kao u ovom receptu i kao prilog, ali i kao kompletan obrok: Bećarac ili sataraš
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja. Recept: Kako se pravi klasičan prebranac
Nekada je najjednostavije namirnice najteže spremiti na nov način zato danas pričamo o tome kako da ispečete najbolji hrskavi krompir iz rerne. Krompir spada u jeftinije namirnice, mada se ni to više ne može uvek reći, a postoji pregršt načina da ga spremimo ukusno. Recept: Najbolji hrskavi krompir iz rerne
Ideje za posni meni: Doručak tokom posta
Burek – Ovo je najjednostavniji, a najukusniji burek kod kuće koji možete napraviti. U odnosu na recept samo dodajte ulje i izbacite sir. Videćete da će biti odlično. Alternativno možete probati i sa drugim dodacima poput proprženog praziluka, kiselog kupusa, zelja ili pečuraka. Recept: Burek kod kuće
Posna proja – Ne samo da je posna proja odlična kada vam je potreban posni obrok ili kao predjelo na posnoj trpezi, već je odličan izbor ukoliko ne smete da jedete jaja i/ili mlečne proizvode. Recept: Posna proja – proja bez jaja i mlečnih proizvoda
Brusketi – Brusketi su odličan izbor kada vam treba da brzinski napravite neko jelo koje biste poslužili uz piće kada imate neočekivane goste ili nemate baš previše vremena za pripremu. Uglavnom možete praviti različite variacije na temu, a snalaziti se sa onim što u tom trenutku imate kod kuće. Evo naših par ideja: Brusketi
Posni rolat od kikirikija – Recept za posni rolat od kikirikija koji se veoma jednostavno pravi. Neko voli da ga pravi sa sitnijim kikirikijem, ako pospete i preko, može delovati rustično, a ukus je savršen. Napomena je da ga držite u frižideru pre samog serviranja, jer će se razmekšati na toploti. Recept za Posni rolat od kikirikija
Brzi kolač sa cimetom – Tokom posta, a i inače, ovaj posni kolač sa cimetom vam može poslužiti kao brzinsko rešenje za desert i nešto slatko za iznenadne goste. Važno je da nema dodataka masnoće, pa je prigodan i tokom posta na vodi. Posebno što mislim da svi sastojke uvek imaju u kući, osim možda kisele vode. A ako ste ljubitelj „hlebastih“ kolača, verujem da će vam se svideti. Recept: Jednostavan posni kolač sa cimetom
Ukoliko želite zdrav recept, domaće toblerone nisu za vas. Međutim, ukoliko želite nešto ukusno, ni slučajno ih nemojte preskočiti. Kako se prave – Domaće toblerone
Bezglutenske vanilice – Za osobe koje su na ishrani bez glutena ili imaju neke druge alergije najveći izazov je napraviti stare recepte koji su svojim mirisima od kuće stvarali dom. Jedan od starinskih kolačića koje su bile neizostavan deo toplog porodičnog doma su vanilice bez glutena. U varijanti za alergične i intolerante na hranu i osobe sa celijakijom pravimo ih u varijanti bez glutena, bez jaja i bez orašastih plodova. Samo ćete zameniti puter margarinom, kada budete pravili ovaj recept – Bezglutenske vanilice i bez jaja i orašastih plodova
Domaći rum kasato neodoljivo ukusom podseća na kupovni. Verzija je posna i ima margarin, a ako želite zdraviju i mrsnu svakako pre birajte maslac. Recept: Domaći rum kasato – posni kolači
Ukoliko želite da napravite jedan starinski slatkiš koji se brzo pravi, to su makarone sa kakaom ili “čokoladne makarone”, kako ih deca obično zovu. Recept: Makarone sa kakaom
Kuvane mahunarke čuvaj u zamrzivaču u malim porcijama tako uvek imaš spremnu osnovu za obrok.
Umesto jaja u posnim receptima koristi pasiranu bananu, laneno seme ili kukuruzni skrob.
Kombinuj sezonsko povrće i žitarice kako bi jelovnik bio bogat ukusima i hranljivim sastojcima.
Post je prilika da usporimo i vratimo se jednostavnim obrocima koji ne zahtevaju mnogo, ali nude puno. Ako imaš svoj omiljeni posni recept, podeli ga sa nama na info@demetra.rs možda baš tvoje jelo postane inspiracija nekom drugom.
Objavljen: 1. decembar 2024. godine, ažuriran: 27. oktobar 2025. godine
Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor.
Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs
Gubitak trudnoće je iskustvo koje retko ko očekuje i mnogima donese duboku emotivnu prekretnicu. Spontani pobačaj, iako čest, ostaje prekriven tišinom i neizvesnošću: šta se dogodilo, zašto se dogodilo, da li će se ponoviti? U ovom tekstu razmatramo ključne informacije: kada govorimo o spontanom pobačaju, koji su najčešći uzroci, na šta obratiti pažnju kao trudnica ili partner, i kako pristupiti sledećim koracima posle iskustva gubitka.
Masturbacija je tema koja i danas izaziva brojne mitove i predrasude. Od tvrdnji da slabi imunitet, do ideja da je njegov uticaj zanemarljiv. U najmodernijim istraživanjima, stručnjaci se sve češće bave pitanjem da li seksualna aktivnost, uključujući i masturbaciju, može imati uticaj na odbrambene mehanizme organizma. U ovom tekstu razumećemo šta nauka kaže o povezanosti masturbacije i imuniteta, koje efekte su zabeležene, gde postoje ograničenja, i na šta obratiti pažnju.
Karijera rođenih 7. novembra često se kreće u pravcu istraživanja, nauke, umetnosti ili psihologije. Imaju izuzetnu sposobnost da uoče obrasce i otkriju istinu, što ih čini uspešnima u profesijama koje zahtevaju analitičnost i empatiju.
Možda o tome da sada niste razmišljali, ali i mobilni telefon ima načina da vam bude saveznik u oslobađanju od stresa. Sve može biti korisno, ako stvari koristite i gledate na pravi način.
Ako vam se jede riba, losos iz rerne je jedan od najjednostavnijih za pripremu. Jeste nešto skuplji, ali nema čišćenja kao kada se priprema skuša, na primer.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.