Sezona je sremuša, pravo vreme da probate kakva je salata od sremuša. Dok neki još ne znaju šta je sremuš ili divlji beli luk, ima onih koji uveliko uživaju u lepoti njegovog ukusa i zdravstvenim benefitima koji su brojni.
Sremuš – divlji beli luk
Sremuš je samonikla biljka koja raste u šumi, čim malo zamaknete van grada možete ga i sami ubrati. Ukus mu je veoma blag, podseća na beli luk.
Sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, a zdravstvene koristi su mu i snižavanje krvnog pritiska, srčanih oboljenja i smanjenje rizika od moždanog udara.
Imajte na umu da divli beli luk efikasnije snižava krvni pritisak od običnog belog luka.
Sremuš možete naći nekada i na obroncima grada u pošumljenim područjima. Listovi liče na male listove ljiljana, a da biste bili sigurni da je u pitanju sremuš, protrljajte list da osetite karakterističan miris belog luka. Imajte na umu da su mladi listovi sremuša bolji jer sadrže dosta vitamina, a stari mogu biti i dosta ljuti. Divlji beli luk se bere pre nego što procveta krajem maja ili u junu. Uglavnom se koristi samo nadzemni deo za salatu.
Sremuš se može gajiti i u bašti, navodno i u zatvorenom, ali to već retko kome uspeva adekvatno. On voli dobro drenirana područja, koja su vlažna, ali i osunčana. Razmnožava se semenom ili deljenjem lukovica u proleće i jesen.
Salata od sremuša
Kako se pravi salata od sremuša?
Možete napraviti salatu samo sa dodatkom soli, ulja i sirćeta, kao da pravite klasičnu zelenu salatu. A možete je napraviti i ovako (na slikama u prilogu):
veza sremuša,
2 mlada crna luka,
nekoliko čeri paradajza,
manja kriška sira,
2 kašike balzamika,
1 kašika maslinovog ulja,
so i biber po ukusu.
Sremuš i mladi luk iseckajte na tračice, sir izmrvite i sve začinite i pomešajte. Preko isecite čeri na četvrtine.
Literatura:
Eat&Breath: Wild Garlic Health Benefits – https://eatandbreathe.com/day-5-wild-garlic-health-benefits, jun 2020. godine
TheGuardian: Why wild garlic is good for you – https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/30/wild-garlic-good-for-you, mart 2013. godine
Saveti za odmor sa malom decom su uvek dobro došli, a sa druge strane odmor ne izgleda kao ono sa razglednica, baš nikada: plišani flamingosi, kokteli i beskrajno sunčanje. Ipak, uz malo pripreme, puno fleksibilnosti i dozu Demetrinih saveta, letovanje može postati dragoceno porodično iskustvo, a ne iscrpljujuća ekspedicija.
Ljudi rođeni 9. jula kombinuju emotivnost znaka Raka sa snažnim energetskim uticajem broja 9, kojim vlada Mars. Ova kombinacija donosi emocionalnu snagu, borbeni duh i izraženu potrebu da zaštite slabije. Rođeni ovog dana imaju izraženu empatiju, ali i hrabrost da deluju, čak i kada drugi oklevaju.
Zaštita kože od sunca je od velikog značaja, a često to previdimo. Leto je pravo vreme da uživamo u prirodi, putovanjima i dužim šetnjama, ali to znači i - više izlaganja suncu.
Ako volite slatko, ali ne previše slatko. I još uvijeno u meko testo. Onda je pletenica sa čokoladom i šumskim voćem prava poslastica za vas. Obzirom na strukturu i ukus, može biti i laganiji doručak.
Jedan od jednostavnijih recepata jeste za pica kiflice, a ovo je sigurno i najjednostavniji način da pravite kiflice, a ne izgubite previše vremena u uvijanju svake pojedinačno.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.