fbpx
Psihoterapeut

Dete niže socijalno-emocionalne inteligencije

Pitanje:

Poštovanje Manuela,

Pitala bih vas nešto u vezi mog deteta. Rođen je 2013. godine. Interesuje me kako rešiti problem kada je dete niže socijalno-emocionalne ingeligencije? Ustanovljeno je da je na nešto nižem nivou u odnosu za svoj uzrast.  Da li je to veliki problem i da li možete reći nešto više o tome? On je dete razvedenih roditelja.

Unapred zahvalna zabrinuta majka.

Visokorizični HPV virus

Odgovor psihologa: Dete niže socijalno-emocionalne inteligencije

Poštovana,
Na socio-emocionalnom razvoju je moguće raditi, a to prvenstveno znači da je potrebno učiti dete da prepoznaje svoje i tuđe emocije, kao i kada ih prepozna da nauči kako da se nosi sa njima. Najefikasniji način učenja jeste kroz igru.
Kako je u pitanju dete razvedenih roditelja, kvalitetno vreme 1 na 1 sa roditeljem je više nego preporučljivo. Pod kvalitetnim vremenom mislim na vreme ispunjeno sadržajem koje dete traži i osmisli, a kako bi se pojačao odnos roditelj-dete. Izbegavajte da se to vreme koristi za igranje igrica na računaru, već podstičite društvenu igru (ovde možete ponuditi igre koje podstiču učenje socio-emocionalnih veština).

Važna napomena: svakodnevno ponavljajte detetu da je voljeno baš takvo kakvo je i naučite ga kako da se nosi sa neprijatnim emocijama.

Odgovor psihologa: Dete niže socijalno-emocionalne inteligencije
Dete niže socijalno-emocionalne inteligencije

Čuvajte se!

Srdačan pozdrav,
Manuela Kamikovski

Mamino vreme

Manueli Kamikovski pitanja možete postaviti i putem mejla: psiholog@demetra.rs

Ovde su ostala pitanja i ODGOVORI PSIHOLOGA

Midas

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button