Pita od heljde: Heljdopita sa gotovim korama
Pita od heljde, odnosno pita od heljdinih kora se najbolje pokazala spremljena na ovaj način. Ako su kore tanke, možete je praviti i kao klasičnu gibanicu ili pitu sa sirom. Možete čak i da pravite burek sa tanjim korama. Nemojte, pak, pokušavati ako su kore debele.
U ovom tekstu:
Sastojci za pitu od heljde:
- jedno pakovanje gotovih kora
- 400 g sira po ukusu
- 2 jajeta
- 150 ml mleka
- 150 ml ulja
- 150 ml mineralne ili obične vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica brašna
- so po ukusu
- susam po želji
Kako se pravi pita od heljde?
U jednoj činiji pomešajte kašičicu brašna sa praškom za pecivo, dodajte mleko i dobro razmutite da ne ostanu grudvice od brašna. Brašno služi da prašak za pecivo bolje “odradi” svoju funkciju i pita ostane vazdušastija. U to dodajte i ulje i vodu, kao i kašičicu soli.
U drugu posudu pomešajte sir sa jajima, a u zavisnosti od toga da li je sir slan ili ne, dodajte i so.
U veliki pleh od rerne stavite papir za pečenje ili u manji, ako želite da savijate kore i da bude deblja. Kore je najbolje da prebrojite kako bi bolje planirali fil od sira. Obično ima 12 do 15 tanjih kora u 500 g kupovnih. Meni su se najbolje pokazale one iz Maxija (nije reklama), ali ovaj put neke sa pijace uopšte nisu bile loše.
Ređajte jednu koru, pa oko 2 kašike tečnosti koju ćete lepo razmazati po svim ćoškovima. Na drugu koru takođe stavite tečnu mešavinu, a na treću sir sa jajima. Ovo ponavljajte dok ne potrošite sve kore. Ako vam ostane malo fila i tečnosti, pomešajte ih.
Isecite odmah pitu, a zatim rasporedite ostatak smese preko i pospite susamom po želji. Najbolje je da pita od heljde stoji par minuta pre nego što je ubacite u rernu kako bi dodatno omekšala i fil sve pokvasio (osim ako ne volite hrskave ćoškove). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 do 40 minuta na 190 stepeni. U ovoj je bio sitan masan sir, koji se istopio. Ukus je savršen, ali na slikama deluje da sira nema.
Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal, a pročitajte i: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Objavljen: 23. januar 2022. godine, ažuriran: 18. decembar 2024. godine